Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

 

ΝΕΕΣ  ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ  ΟΦΕΙΛΕΣ  ΠΡΟΣ  ΤΑ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ  ΤΑΜΕΙΑ




Στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας  σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων, προχωρεί  το υπουργειο  Εργασίας.Παράλληλα παρέχεται  η δυνατότητα σε εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να εντάξουν τις εισφορές για τις οποίες έχει δοθεί λόγω της πανδημίας παράταση της καταβολής τους έως και τον Απρίλιο του 2021, να τις εντάξουν σε ρύθμιση 24 έντοκων ή 12 άτοκων δόσεων.Οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται στο Κέντρο Είσπραξη Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έως και τις 31 Ιουλίου 2021.Η  κατώτερη δόση ορίζεται στα 50 ευρώ.

Η διάταξη αυτή του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες που λόγω της πανδημίας Covid-19 είτε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με συνέπεια σε παλαιότερες ρυθμίσεις των ασφαλιστικών τους οφειλών είτε εμφανίζουν αδυναμίες καταβολής των τρεχουσών οφειλών.

Όπως δήλωσε  ο υπουργός  Εργασίας  Γ. Βρούτσης ‘διευκολύνουμε χιλιάδες πληττόμενους εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελευθερους  επαγγελματίες με ρύθμιση οφειλών 12 ή 24 δόσεων και δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη σε παλιές ρυθμίσεις σε όσους την έχασαν λόγω Covid 19’’.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της Covid-19, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση 24 μηνιαίων δόσεων, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής τα 50 ευρώ.Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, έως 31/07/2021.

Οι βασικές οφειλές που μπορούν να υπαχθούν σε αυτήν θα κεφαλαιοποιούνται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, θα επιβαρύνονται με τόκο 2,5% (σε ετήσια βάση), από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση.Εάν η ρύθμιση γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις, δεν επιβαρύνεται με τόκο. Η υπαγωγή στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης που θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Η ρύθμιση θα «χάνεται», εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις.Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι της, θα χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, ενώ θα αναστέλλονται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη καθώς και η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί.

Τονίζεται ότι τα  συνολικά  χρέη προς  το ΚΕΑΟ  ανέρχεται  στα  36,315 δισ. ευρώ.Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ούτε τα ‘’φρέσκα’’ χρέη εισπράττονται, είτε λόγω των παρατάσεων που έχουν χορηγηθεί και μετατίθενται για τους επόμενους μήνες, είτε με τη μείωση της απασχόλησης είτε από τα «λουκέτα» που θα επιφέρει η κρίση.

Από την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκύπτει  ότι το 75% των χρεών προς τον ΕΦΚΑ προέρχεται από παλαιά χρέη που δημιουργήθηκαν τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία. Με δεδομένο ότι όσο παλαιότερο είναι το χρέος τόσο δυσκολότερα εισπράττεται, κινδυνεύει να μείνει ανείσπρακτο ποσό ύψους, τουλάχιστον 27 δισ. ευρώ.Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ από το σύνολο των οφειλών, ύψους 36.315.172.547 ευρώ, το 74,3% ή ποσό 26.966.593.477 ευρώ,  δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Έτσι μόνο το 25,7% ή ποσό 9.348.579.070 ευρώ του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ, ενώ 1.977 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,61% του υπόλοιπου οφειλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις