Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ  ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ  ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2021


Νέους αυξημένους   μισθούς  στον ιδιωτικο τομέα  και νέο καθεστώς στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων φέρνει από το νέο  ετος, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχτες από τη Βουλη.Ειδικότερα:

ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ:Αύξηση στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ κατά 8 ευρώ το μήνα, η οποία κλιμακωτά φτάνεις και τα 24,2 ευρώ για εργαζόμενους με μισθό 2.000 ευρώ το μήνα φέρνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Την ίδια στιγμή, μειώνεται και το μη μισθολογικό κόστος για επιχειρήσεις – εργοδότες από 11,64 ευρώ το μήνα για τον μισθό των 650 ευρώ και κατά 35,6 ευρώ το μήνα για μισθό των 2.000 ευρώ. Συνεπώς υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 150 ευρώ, ενώ το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 280 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε  στη Βουλή, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μειώνονται:

-Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.

-Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται κατά 0,06% στους εργοδότες υπέρ Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και κατά 0,10% στους εργαζόμενους υπέρ Ε.Κ.Λ.Α.

-Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Η μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) από το 2021 θα σημάνει την αυτόματη ελάφρυνση των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των εργοδοτών τους κατά 7,5% περίπου. Για παράδειγμα υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος περίπου 150 ευρώ, ενώ το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 215 ευρώ περίπου.

ΜΙΣΘΟΙ ΑΥΞΗΣΗ

-8 ευρώ το μήνα και 112 ευρώ το χρόνο – για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ

-10 ευρώ το μήνα και 140 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ

-12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ

-14 ευρώ το μήνα και 196 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ

-18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ

-23 ευρώ το μήνα και 322 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ

ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

-12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο – για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ

-15 ευρώ το μήνα και 210 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ

-18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ

-21,5 ευρώ το μήνα και 301 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ

-30 ευρώ το μήνα και 420 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ

-35,6 ευρώ το μήνα και 498 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ:Αλλαγές στα επιδόματα φέρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε  στην Βουλή. Ειδικότερα πλέον όλα τα επιδόματα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα ενώ για πρώτη φορά δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες.

Παράλληλα προβλέπεται παράταση της υποβολής αιτήσεων για το επίδομα γέννησης μέχρι τέλος του έτους ενώ αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού Α21, του επιδόματος ενοικίου και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ.

Ειδικότερα ορίζεται παράταση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους στην προθεσμία υποβολής αίτησης για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης. Έτσι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγησή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, αν απώλεσαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης. Έτσι η υποβολή αίτησης μέχρι τέλος του χρόνου θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

Για το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ότι σε περίπτωση παιδιού, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το παιδί δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Ωστόσο προβλέπονται εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.

Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021. Το επόμενο διάστημα θα βγει κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Ταυτόχρονα τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση υπνωτηρίων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας και ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ακόμη η σύνταξη των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων καθίστανται ακατάσχετα. Ειδικότερα προβλέπεται ότι, η μηνιαία σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα ομογενών (Επίδομα Ομογενών Προσφύγων), δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ Δημοσίου, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, ούτε συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις