Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020


ΟΙ  10 ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ  2020 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Σε  πακέτο 10 πληρωμών, με αναδρομικά συνταξιούχων και επιδόματα σε  ανέργους και σε ευάλλωτες   ομάδες, προχωρεί μέχρι το τέλος του 2020  η κυβέρνηση. 

Ειδικότερα οι πληρωμές που δρομολογούνται μέχρι το τέλος του έτους έχουν ως εξης:

1.Η διπλή καταβολή του ύψους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστωθεί στους δικαιούχους στις 30 Δεκεμβρίου  και θα δοθεί μόνο στα νοικοκυριά, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για 256.562 οικογένειες με συνολικά 482.335 μέλη, που θα είναι οι ωφελούμενοι. Στους συγκεκριμένους θα δοθεί, τον Δεκέμβριο, διπλό το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν. Αναφορικά με τα ποσά, για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ αντί για 200 ευρώ. το επίδομα περικόπτεται στα 100 ευρώ τον μήνα (άρα θα λάβει 200 ευρώ συνολικά τον Δεκέμβριο), αν έχει εισόδημα 600 ευρώ το τελευταίο 6μηνο. Το ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεική οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ ή 440 ευρώ, αν το τελευταίο εξάμηνο, είχε άλλο εισόδημα ύψους, 600 ευρώ. Το ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ, ενώ ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ, ή 486 ευρώ, αν στο τελευταίο εξάμηνο είχε εισόδημα τουλάχιστον 600 ευρώ.

 2.Στις  αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε σχετική διάταξη προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το επίδομα θα είναι ύψους 400 ευρώ.

 3. Με την  πληρωμή  των συντάξεων Ιανουαρίου(  από 21   Δεκεμβρίου),σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει σε  190.000  συνταξιούχους-που εχουν πάνω από  30 συντάξιμα  έτη-  τις αυξήσεις στις συντάξεις μαζι με τα αναδρομικά, που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση.Μαζι με τις  αυξήσεις-όπως εχει δηλώσει ο υπουργός  Εργασίαs  Γ.Βρούτσης- θα γίνει και η  καταβολή των    αναδρομικών   16   μηνων (από 1/9/2019) ,  ύψους εως 4.032  ευρω. Η μηνιαία αύξηση κινείται από 12  εως 252 ευρω. Η  αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου-ν.4387/2016), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη .

4. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά συντάξεων κληρονόμων. Πρόκειται για τους κληρονόμους συνταξιούχων, οι οποίοι δικαιούνται τα αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε και υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

5. Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Το δικαιούνται ολόκληρο, όσοι έχουν εργαστεί στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου. Όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου λαμβάνουν αναλογικά το δώρο, για το διάστημα της απασχόλησής τους. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή, για το διάστημα της αναστολής που έλαβαν, 534 (ή 800 ευρώ τον μήνα από τον Νοέμβριο και μετά), θα λάβουν το δώρο όχι με βάση τις ονομαστικές τους αποδοχές, αλλά με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Την αναλογία του δώρου από τις αναστολές θα καταβληθεί από το κράτος στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

6. Επίδομα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Ανοιξε   χτές  η πλατφόρμα για την καταβολή των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ. Οι  130.000 μακροχρόνια ανεργοι μπορουν με κωδικούς ΟΑΕΔ ή TAXIS  να κάνουν αίτηση στην διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous.

0ι μακροχρόνια άνεργοι που δεν επιδοτούνται μπορούν να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Την ενίσχυση δικαιούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που:

- έγιναν μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς ανεργίας) από 1 Μαρτίου έως 25 Νοέμβριου 2020

- παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως τις 25 Νοεμβρίου

- δεν λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και

- δεν έχουν λάβει την προηγούμενη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

7. Στις 11 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ των επιχειρήσεων που πλήττονται βάση ΚΑΔ τον Νοέμβριο. Οι αιτήσεις υποβολής έχουν ανοίξει και θα ολοκληρωθούν στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, στις 11 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων λόγω Ιανού και οι περιπτώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας ευπαθών ομάδων εργαζομένων για τον μήνα Νοέμβριο. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου ώρα 18.00 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

8. Στις 30 Νοεμβρίου θα πληρωθούν το ποσοστό του μισθού από τον μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  οι εργαζόμενοι από τις υποβολές της β' φάσης που ολοκληρώνονται στις 24 Νοεμβρίου. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι 800 ευρώ που αναλογεί σε 30 ημέρες. Σε περίπτωση όπου ένας εργαζόμενος έχει 2 εργοδότες, είναι κλειστοί από δημόσια αρχή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, πληρώνεται με τους κλειστούς. Προσοχή δεν αθροίζονται οι ημέρες αλλά σε περίπτωση επικάλυψης η ημέρα υπολογίζεται μόνο μια φορά, δηλαδή η ημερομηνία που εργάζεται και στους δύο υπολογίζεται μόνο μια φορά.

9.Νωρίτερα  θα γινει η  καταβολη των συντάξεων, στο τέλος  Δεκεμβρίου.Ετσι για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τη μείωση του συνωστισμού και την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2021 των συνταξιούχων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν ως εξής:

-. Από τους τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

- Από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη

- Από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8 θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη.

– Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.

Μαζί με την καταβολή των κύριων συντάξεων θα καταβληθούν και οι επικουρικές, καθώς το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

10.Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις