Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

 ΝΩΡΙΤΕΡΑ  ΕΩΣ  7  ΕΤΗ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ  ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Απλοποιείται και γίνεται ταχύτερο το καθεστώς απονοµής σύνταξης σε όσους έχουν περισσότερους από έναν φορέα κύριας ασφάλισης (διαδοχική ασφάλιση). Ευνοημένοι είναι περίπου 15.000 διαδοχικά ασφαλισµένοι, οι οποίοι θα µπορέσουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα της εξόδου την επόµενη πενταετία, κερδίζοντας µέχρι και επτά έτη ασφάλισης.Ειδικότερα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Βρούτση και τη  σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε το σύστημα της διαδοχικής απλοποιείται, καθώς μειώνεται ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται από το πρώτο κιόλας στάδιο της διαδικασίας, ώστε να κριθεί το δικαίωμα από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης.Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους άνω των 67 ετών με αθροιστικά 15ετία να λάβουν σύνταξη ακόμα κι αν δεν πληρούν τις ειδικές προϋποθέσεις της διαδοχικής.

Με το νέο καθεστώς ανοίγει, , ο δρόμος για «πρόωρη» συνταξιοδότηση με τις ευνοϊκές διατάξεις του ΙΚΑ πριν από τα 62 και τα 67 για ασφαλισμένους σε Ταμεία όπως ο πρώην ΟΑΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΣΑΥ (κυρίως για φαρμακοποιούς). Αυτό απαιτεί επανασύνδεση με το ΙΚΑ ώστε να συμπληρώνονται συνολικά 1.000 ένσημα εκ των οποίων 300 την τελευταία 5ετία.

Οι κατηγορίες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα είναι οι παρακάτω:

-Ασφαλισμένοι αρχικά ΙΚΑ και κατόπιν ΟΑΕΕ που μπορούν να συμπληρώσουν 35ετία έως 31/12/2012 και εφόσον είναι σήμερα 60 ετών, μπορούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμα του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση από τα 58.

-Ασφαλισμένες σε ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ με 5.500 ένσημα ΙΚΑ την στιγμή ενηλικίωσης του παιδιού. Το εν λόγω δικαίωμα αφορά τις παλιές ασφαλισμένες πριν από 31/12/1992. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του παιδιού (που πρέπει να είναι έως 31/12/2012) να είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,4 έτη). Με επικόλληση 300 ενσήμων κι εφόσον συμπληρώνουν συνολικά 1.000 ένσημα ΙΚΑ, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αρκετά έτη νωρίτερα.

– Ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ που θέλουν να φύγουν με μειωμένη στα 62. Το εν λόγω δικαίωμα αφορά παλιούς ασφαλισμένους (πριν 31/12/1992) που είναι κοντά στα 62 και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη. Πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ δεν δίνουν μειωμένη στα 62. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τη νέα διάταξη και να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ με επικόλληση 1.000 ενσήμων εκ των οποίων 300 την τελευταία 5ετία.

Πιο αναλυτικά  με το νέο καθεστως διαδοχικής  ασφάλισης:

Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης. Έτσι, απαιτούνται πλέον 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες 300  ημέρες  κατά την τελευταία πενταετία, αντί 1.500 και 500 ημέρες  αντίστοιχα.

Για την κρίση του δικαιώματος σε σύνταξη λόγω αναπηρίας ή θανάτου, απαιτείται η πραγματοποίηση 600 ημερών  ασφάλισης  οποτεδήποτε, αντί χιλίων (1000) ημερων ασφάλισης  συνολικά εκ των οποίων 300 ημερων ασφάλισης , πριν τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

-Παρέχεται  η δυνατότητα σε ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση, άνω των 67 ετών, να λάβουν σύνταξη εφόσον έχουν αθροιστικά 15 έτη ασφάλισης, χωρίς να εξετάζεται η πλήρωση των ειδικότερων προϋποθέσεων των 1.000 ημερών ασφάλισης συνολικά από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία.Επίσης, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Η μοναδική περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει μη συνυπολογισμός χρόνου ασφάλισης ενός Φορέα είναι όταν υφίσταται υπαγωγή στην ασφάλιση του Φορέα αυτού και μετά την 01.01.2017 στον e-ΕΦΚΑ

Επισημαίνεται ότι με τις νέες προϋποθέσεις θα επανεξεταστούν και όλες οι αιτήσεις που είτε είχαν απορριφθεί λόγω έλλειψης προϋποθέσεων είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Οι απορριφθείσες αιτήσεις για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση θα επανεξεταστούν με νέα αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι. Το δικαίωμα σύνταξης όμως θα ξεκινά από την ψήφιση του νέου νόμου, δηλαδή από 28/2/2020, ακόμη και αν οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν τις 28/2/2020.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις (αιτήσεις που δεν έχουν απορριπτική απόφαση) θα εξεταστούν από τις υπηρεσίες χωρίς νέα αίτηση των ασφαλισμένων με δικαίωμα σύνταξης από τις 13/5/2016 και μετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις