Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

 ΜΠΑΡΑΖ  ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ  6 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

( ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ-ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ)

Εξι   πληρωμές- αυξησεων και αναδρομικών -εκτός  από το δώρο Χριστουγέννων- προγραμματίζει η κυβέρνηση  από την Τρίτη  24  Νοεμβρίου  εως τη Δευτέρα  21 Δεκεμβρίου 2020 σε συνταξιούχους, ανέργους και ευπαθείς  ομάδες  .Πρόκειται για μια  ένεση ρευστότητας και ενόψει των γιορτών  λόγω της σοβαρής κρίσης που προκαλεί η   πανδημία. Επισημαίνεται ότι  συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού στα Δώρα Χριστουγέννων των εργαζομένων σε αναστολή θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή τον πραγματικό μισθό που έλαβαν την περίοδο της αναστολής και όχι τον ονομαστικό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η μεγάλη μάζα των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή κινούνται κάτω από τα 800 ευρώ, ενώ πολλοί από αυτούς εργάζονται με μερική απασχόληση, συνεπώς θα λάβουν τελικά μεγαλύτερο Δώρο Χριστουγέννων.Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, ο οποίος έχει τεθεί σε αναστολή από τον Αύγουστο, θα λάβει:

-Δώρο Χριστουγέννων 319,30 ευρώ από τον εργοδότη του για το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου, υπολογισμένο επί του ονομαστικού μισθού των 800 ευρώ.

-Δώρο Χριστουγέννων 356 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου, υπολογισμένο επί του πραγματικού μισθού των 534 ευρώ.Ειδικότερα:

1.ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ:  .Οικονομική ενίσχυση ως κοινωνικό μέρισμα 2020 για το μήνα Δεκέμβριο, θα λάβουν οι δικαιούχοι που δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τ. ΚΕΑ όπως ανακοίνωσαν   σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση που βαφτήστηκε ως κοινωνικό μέρισμα 2020 του διπλού ΚΕΑ αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

2. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Οι προσωρινές συντάξεις   κάνουν πρεμιέρα στις  24  Νοεμβρίου 2020(με την έναρξη πληρωμων των  συντάξεων Δεκεμβρίου),  στο  δεύτερο γύρο των  αυξήσεων και αναδρομικών για πέντε κατηγορίες  δικαιούχων.   Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών -σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου  υπουργου  Γ. Βρούτση-  εχει ως εξης;

-- Τον επόμενο  μήνα και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων(με την  πληρωμή  των συντάξεων Ιανουαρίου),σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει σε  190.000  συνταξιούχους-που εχουν πάνω από  30 συντάξιμα  έτη-  τις αυξήσεις στις συντάξεις μαζι με τα αναδρομικά, που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση.Μαζι με τις  αυξήσεις-όπως εχει δηλωσει ο υπουργός  Εργασίαs  Γ.Βρούτσης- θα γίνει και η  καταβολή των    αναδρομικών   16   μηνων (από 1/9/2019) ,  ύψους εως 4.032  ευρω.Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί   είναι 460 εκατομ. ευρω.

 -Στο τέλος Νοεμβρίου (με τις  συντάξεις  Δεκεμβρίου)  θα καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες είχαν εκδοθεί  από τις 13/5/2016 και μετά.Οι αυξήσεις και τα  αναδρομικά  αφορουν  χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι  κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

-Αναδρομικα  θα δοθουν και σε μια ειδικη κατηγορία.  Αφορά  στις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι  στις πρόσφατες πληρωμές  αναδρομικών δεν έλαβαν καθόλου άναδρομικά ή  τα έλαβαν λανθασμένα,

-Αύξηση και τα αναδρομικά με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης σε 30.000 συνταξιούχους (Ιανουάριος  2021).

-Καταβολή αναδρομικών στους 172.222  κληρονόμους(Δεκέμβριος). Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του e-efka.gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων.Τα ποσά των αναδρομικών  ανάλογα με την κατηγορία φθάνει ακόμα και στα 11.254 ευρώ.

3. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ:  Έκτακτη ενίσχυση δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων. Θα δοθούν τον  Δεκέμβριο  400 ευρω σε 75.000 νέους επαγγελματίες. Προϋπόθεση να έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ το διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020.

4.ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ :Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα γίνει η καταβολή των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ.Ήδη έκλεισε προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020, προκειμένου να γίνει η πληρωμή των δικαιούχων της 5ης διμηνιαίας δόσης στις 30 Νοεμβρίου.Κατόπιν αυτού, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της πέμπτης διμηνιαίας δόσης για το 2020. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.

5.ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ:Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι από κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής βάσει ΚΑΔ, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση αναστολών εργασίας και ορθές επαναλήψεις μηνός Νοεμβρίου, εως  τις 24 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις 27 Νοεμβρίου.Εξάλλου γιά το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι υποβολές αιτήσεων για τη β’ φάση του μηνός Οκτωβρίου θα μπορούν να γίνονται έως τις 24 Νοεμβρίου. Οι σχετικές πληρωμές προς τους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου.Υπενθυμίζεται ότι όλες οι αναστολές εργαζομένων του μήνα  Νοεμβρίου (συμπεριλαμβανομένου Ιανού και ευπαθείς) θα πληρωθούν με 800 ευρώ.

6.ΑΝΕΡΓΟΙ:Προβλέπεται η  ενίσχυση των ανέργων από τον ΟΑΕΔ , ύψους  152 εκ. ευρώ,τα οποία  θα δοθούν σε 253.000 ανέργους από παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας και 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.Συνολικά 253.000 άνεργοι θα λάβουν το επόμενο διάστημα την δίμηνη παράταση των μηνών Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου και την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ .

 Συγκεκριμένα θα δοθούν 100 εκ. ευρώ σε 123.000 ανέργους από:

* Τακτικά επιδόματα ανεργίας (800 ευρώ + 10% για κάθε παιδί)

* Επιδόματα μακροχρόνια ανέργων (400 ευρώ).

* Βοηθήματα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων (720 ευρώ).

- Νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.Θα δοθούν 52 εκ. ευρώ σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους.

Τέλος  ξεκινούν αύριο Παρασκευή 20 Νοεμβρίου οι πληρωμές των δίμηνων παραστάσεων ανεργίας για το διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος του τρέχοντος έτους ενώ αυξημένα ποσά δίμηνης παράτασης θα λάβουν οι αυτοαπασχολούμενοι λόγω της αύξησης του ειδικού επιδόματος από τα 360 ευρώ στα 399,25 ευρώ.

Η αύξηση αφορά τους αυτοαπασχολούμενους όλων των ταμείων, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις