Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

 6+1 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

6+1  μέτρα που δίνουν σημαντικές ανάσες  στους  συνταξιούχους  προωθεί η κυβέρνηση με δύο  νομοσχέδια  του  υπουργείου  Εργασίας.Εκτός  από την θεσμοθετημένη αύξηση  των συντάξεων από 1-1-2024, η οποία θα κινηθεί πάνω από το  4%,έρχονται  6  ευνοικές  παρεμβάσεις  στην απασχόληση των συνταξιούχων, στην καταβολή σύνταξης με  χρέη σε  150.000  ελευθερους επαγγελματίες και αγρότες, στο κούρεμα της  Εισφοράς  Αλληλεγγύης(ΕΑΣ),στην καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, στην εξτρα  σύνταξη μεσω του νέου πλαισίου στη λειτουργία των επαγγελματικών καθως και στην απαλλαγή στα φάρμαμα στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.Ειδικότερα :
1.AYΞΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 2024 :Οι νεότερες εκτιμήσεις για την οικονομία δείχνουν ότι φέτος η ανάπτυξη θα υπερβεί το 3,5% και ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 4,5%. Εφόσον επιβεβαιωθούν, τότε η αύξηση που «κλειδώνει» για τις συντάξεις θα είναι τουλάχιστον 4%. Ο τύπος της αύξησης είναι «ανάπτυξη συν πληθωρισμός, διά 2», δηλαδή 3,5+4,5=8/2=4.Σε αυτό το ποσοστό θα προστεθεί και ένα υπόλοιπο της τάξης του 0,15% από τις αυξήσεις του 2023, με βάση τα τελικά στοιχεία που αναμένεται να οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο, και έτσι η αύξηση του 2024 θα διαμορφωθεί στο 4,15%.
2.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από την 1/1/2024  αυτό που εξετάζεται είναι:να καταργηθεί το σημερινό πέναλτι 30% και η σύνταξη να πληρώνεται στο 100%.Ταυτόχρονα θα επιβληθεί μια οριζόντια παρακράτηση κοντά στο 15% στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους και όχι στο ποσό της σύνταξης.
Για να μην υπάρξουν αδικίες – του τύπου συνταξιούχοι με μεσαία σύνταξη και υψηλό εισόδημα από την εργασία τους – εξετάζεται να μπει διπλός κόφτης στην ποσοστιαία παρακράτηση:
1.Για εισοδήματα έως του ποσού μιας Εθνικής Σύνταξης το μήνα και 12 Εθνικών Συντάξεων το έτος η παρακράτηση εξετάζεται να είναι μηδενική. Δηλαδή για εισοδήματα έως 413 ευρώ σήμερα το μήνα (και 4.956 ευρώ το χρόνο) δεν θα επιβάλλεται «πέναλτι»
2.Για εισοδήματα που υπερβαίνουν μια Εθνική Σύνταξη το μήνα (δηλαδή 413 ευρώ το μήνα σήμερα) ή 12 εθνικές συντάξεις το έτος (4.956 ευρώ σήμερα) θα επιβάλλεται – πιθανότατα στο υπερβάλλον ποσό – ποσοστιαία παρακράτηση 15% πριν το ποσό του εισοδήματος αυτού προστεθεί στο συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου για να φορολογηθεί στο πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος. Για να μην προκύπτει όμως υπέρογκη παρακράτηση σε μερίδα υψηλόμισθων συνταξιούχων, εξετάζεται να τεθεί «κόφτης» στην ποσοστιαία παρακράτηση έως του ποσού 12 Εθνικών Συντάξεων το έτος (4.956 ευρώ σήμερα).
3.ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ  ΧΡΕΗ :Με  άλλο  σχεδιο νόμου το  φθινόπωρο  θα προβλέπεται η έκδοση σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.Ο συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα της σύνταξης, θα γίνεται σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα, ώστε η δόση να μην υπερβαίνει τα 50 ευρώ το μήνα και θα παρακρατείται από την υπόλοιπη σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.
Για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες το όριο θα αυξηθεί από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και για τους αγρότες από τις 6.000 ευρώ αλλά κάτω από τις 10.000 ευρώ.
Αποποίηση χρόνου και συνταξιοδότηση.Στις περιπτώσεις χρεών σήμερα, κάποιος για να συνταξιοδοτηθεί θα έπρεπε να κάνει αποποίηση του χρόνου ασφάλισης, που είχε με οφειλές.
4.ΚΟΥΡΕΜΑ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ :Στον ‘κούρεμα’ του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) αναμένεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου  αφού  διαπιστώθηκε ότι η εισφορά  αυτή μειωνει δραματικά τις  αυξήσεις στις  συντάξεις που καταβάλονται ετησίως.Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για το φθινόπωρο τις αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της ΕΑΣ, η οποία επί της ουσίας είναι μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.Η βασική κυβερνητική επιφύλαξη είναι ότι έρχεται η βόμβα του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα που σημαίνει ότι ένα ‘κούρεμα’ της μνημονιακής ΕΑΣ θα έχει επιπτώσεις στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών) στον οποίο καταλήγουν οι πόροι από την εισφορά.
5. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ:Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.Το μέτρο θα προωθηθεί στη Βουλή λίγο πριν τα Χριστούγεννα πιθανόν μαζί με το επίδομα στήριξης λόγω ακρίβειας των ευάλωτων ομάδων. Το μέτρο που αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα  προβλέπει την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.Το μπόνους, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων θα δοθεί στο τέλος του 2023.
6.ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ  ΦΑΡΜΑΚΑ .:Ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη.Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευση μου για την επόμενη τετραετία. Δεν θα πληρώνουν φάρμακα».Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
7.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ  ΤΑΜΕΙΑ :Εξτρα  σύνταξη θα παρέχουν τα  επαγγελματικά ταμεία με την είσοδο τους  στο ασφαλιστικό σύστημα.Σχετικό νομοσχέδιο  θα κατατεθεί  στη Βουλή  το  φθινόπωρο και θα  προβλεπει πέντε  σημαντικές παρεμβάσεις-  με  σκοπό την ενίσχυση της   ασφαλιστικής  αποταμίευσης  .Σήμερα  λειτουργούν περίπου 24 μικρά επαγγελματικά ταμεία αλλά δέχονται ασφαλισμένους συγκεκριμένων κλάδων.Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης θα συμπληρώνουν τις παροχές του πρώτου πυλώνα, που είναι η κύρια και επικουρική ασφάλιση, με   αλλαγές σε επίπεδο εποπτείας αλλά και φορολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις