Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

 ΔΙΠΛΟΣ ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΣΤΟ 10% Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Στο  10% του εισοδηματος της  απασχόλησης τους  κλειδωνει το ποσοστό της εισφοράς  με το νέο μοντέλο απασχόλησης    συνταξιούχων που φέρνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με  ασφαλείς  πληροφορίες ,αντί  για  τη μείωση 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου εργάζεται, θα προβλέπεται εισφορά 10%(χωρίς  κλιμάκωση) -επί του εισοδήματος της απασχόλησής του, υπό τον όρο ότι αυτό θα ξεπερνά το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή τα 4.956 ευρώ.H  ίδια διάταξη θα προβλέπει κι έναν δεύτερο "κόφτη": Το ποσό το οποίο θα προκύπτει από την εισφορά 10% επί του εισοδήματος απασχόλησης δεν θα ξεπερνά το 30% της σύνταξης.
Με την σχεδιαζόμενη  διάταξη επέρχεται πλήρης αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κρατήσεων για όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται .Ετσι ερχεται εισφορά στο εισόδημα αντί για "κόφτη" στη σύνταξη.
Συμφωνα με την προωθουμενη  διάταξη θα καταργηθεί το πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αντ' αυτού θα φορολογείται το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνουν από την εργασία τους και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.
Βάσει του σχεδίου αυτό που θα ισχύσει από την 1η/1/2024, ο φόρος που θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ, ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 δηλωμένοι συνταξιούχοι που εργάζονται, όμως υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός τους υπερβαίνει τους 100.000, καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν και πληρώνονται «με μαύρα».
Στο εξής, όταν το ποσό των αμοιβής υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, θα επιβάλλεται μια μικρή παρακράτηση της τάξης του 10%  είτε οι συνταξιούχοι απασχολούνται ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα κερδίσουν από την κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξής τους και θα επιβαρυνθούν μόνο από μια μικρή παρακράτηση, η οποία μάλιστα θα επιβάλλεται όταν το εισόδημά τους από την εργασία υπερβαίνει τα 4.956 ευρώ το χρόνο.
Αν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και απολαβές από εργασία 400 ευρώ, με την περικοπή του 30% θα εισέπραττε μόλις 700 ευρώ από την σύνταξη και στο σύνολο 1.100 ευρώ (700+400=1.100 ευρώ).Με το νέο σύστημα θα λαμβάνει ατόφια τα 1.400 ευρώ το μήνα, καθώς η σύνταξή του δεν θα περικόπτεται, ενώ δεν θα επιβάλλεται παρακράτηση στο εισόδημά του, καθώς είναι κάτω από το όριο της εθνικής σύνταξης.
Παράλληλα ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα πληρώνει τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές (υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) ανάλογα αν είναι μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος. Αν είναι αυτοαπασχολούμενος θα πληρώνει κατ’ ελάχιστον 240 ευρώ/μήνα ανεξάρτητα από το εισόδημα του (δηλαδή ακόμα και αν είναι κάτω από το πλαφόν των 4.956 ευρώ). Αν είναι μισθωτός, θα πληρώνει μαζί με τον εργοδότη του εισφορές ύψους 32,2% επί του μικτού μισθού του
Εξάλλου η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη έως το φθινόπωρο η οποία θα προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους για συνταξιοδότηση.
Για τους επαγγελματίες και τους αγρότες οι οποίοι έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα (έχοντας κλείσει τα 67 έτη και πληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης) θα προβλέπεται:
- Αύξηση των ορίων χρεών για τους επαγγελματίες στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) και για τους αγρότες στα 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ).
- Ρύθμιση των χρεών αυτών σε έως 60 δόσεις - παρακρατήσεις χρεών επί της σύνταξής τους.
- Προϋπόθεση για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση θα είναι οι καταθέσεις του να μην ξεπερνάνε τα παραπάνω όρια χρεών (δηλαδή δεν ξεπερνάνε τα 30.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τα 8.000 ευρώ για τους αγρότες) και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
----------------------------------------------------------------------------------------------
πλαίσιο

ΟΙ ΠΛΉΡΩΜΕΣ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Την Δευτέρα 28 Αυγούστου ξεκινάνε οι πληρωμές για τις   συντάξες   Σεπτεμβρίου 2023  από τον ΕΦΚΑ. Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο.
Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2023 των συνταξιούχων που προέρχονται:
-Από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 28 Αυγούστου 2023, ημέρα Δευτέρα.
--Από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τραπεζών, ΟΤΕ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) και  δημόσιο  που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9 θα καταβληθούν στις 29 Αυγούστου 2023, ημέρα Τρίτη.
-- Από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τραπεζών, ΟΤΕ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8 θα καταβληθούν στις 30 Αυγούστου 2023, ημέρα Τετάρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις