ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ(ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 10.000 ΘΕΣΕΩΝ).
(Η συστηματική ανασκαφή του θεάτρου στον λόφο του Κούλμου που ξεκίνησε το 2017, βαίνει προς το τέλος της).
Στην τελική ευθεία η συστηματική ανασκαφή του θεάτρου Λευκάδας στον λόφο του Κούλμου.Η συστηματική ανασκαφή του θεάτρου στον λόφο του Κούλμου που ξεκίνησε το 2017 από την ΕΦΑΑΙΤΛ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το ΥΠΠΟ, βαίνει προς το τέλος της. Μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε το μεγαλύτερο μέρος από ένα εντυπωσιακό θέατρο, το οποίο δεσπόζει στην αρχαία πόλη και σώζει σε καλή κατάσταση όλα τα μέρη του (κοίλο, ορχήστρα, σκηνή, παρόδους). Πρόκειται για το πρώτο θέατρο που έρχεται στο φως στα Ιόνια Νησιά.
Η ανασκαφή διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης Ολυμπίας Βικάτου, ενώ στην επιστημονική ομάδα της ανασκαφής συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι Β. Στάικου και Β. Γκιζά, ο αρχιτέκτων μηχανικός Ν. Χατζηδάκης, ο τοπογράφος-μηχανικός Γ. Λώλος και η συντηρήτρια Αφρ. Τηλιγάδα.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη σύνταξη των σχετικών μελετών για την αποκατάστασή του μνημείου, ώστε, μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος να αναστηλωθεί, να αναδειχθεί και να αποδοθεί στο κοινό.
Oπως αναφέρει σε σχετικο της σημείωμα η κ. Βίβιαν Στάικου
(αρχαιολόγος )το θέατρο βρίσκεται στη θέση «Κούλμος» του Δήμου Λευκάδας. Στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του «Κούλμου» διαμορφώνεται αμφιθεατρικό κατωφερές κοίλωμα που απολήγει σε ένα επίμηκες επίπεδο τμήμα και ταυτίζεται με τη θέση του αρχαίου θεάτρου.
Η Λευκάδα ιδρύθηκε ως αποικία των Κορινθίων στα τέλη του 7ου αιώνα π. Χ. Χάρη στην στρατηγική της θέση, στη βορειοανατολική ακτή του νησιού που της επέτρεπε των έλεγχο των θαλάσσιων διαδρομών στο Ιόνιο Πέλαγος, αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Τα επιβλητικά τείχη της πόλης διατρέχουν την κορυφογραμμή των τριών συνεχόμενων λοφίσκων που απαρτίζουν το λόφο «Κούλμο» και καταλήγουν στη θάλασσα. Πληθώρα αρχαίου οικοδομικού υλικού, καθώς και θεμέλια αρχαίων κτιρίων είναι ορατά στη περιοχή του Κούλμου, ενώ στο πεδινό και παράκτιο τμήμα της πόλης έχουν ανασκαφεί τμήματα του πολεοδομικού ιστού που αναπτύσσεται κατά το Ιπποδάμειο σύστημα.
Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο της πόλης είναι περιορισμένες, καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στις αρχαίες πηγές. Στις αρχές του 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκε ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα υπό τη διεύθυνση του γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κrüge, συνεργάτη του W. Dörpfeld, στον χώρο του θεάτρου. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δεν δημοσιεύτηκαν διεξοδικά, αλλά από τα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια γνωρίζουμε ότι κάτω από βαθιές επιχώσεις αποκαλύφθηκε ο φυσικός λαξευμένος βράχος της ορχήστρας. Η υπερκείμενη πλακόστρωσή της δεν βρέθηκε, καθώς πιθανότατα είχε αφαιρεθεί και χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό. Μεταξύ ορχήστρας και κοίλου εντοπίστηκε αύλακα απαγωγής των ομβρίων υδάτων. Αποκαλύφθηκαν επίσης οι δύο πρώτες σειρές εδωλίων του κοίλου, οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο, αλλά και εδώ διαπιστώθηκε λιθαρπαγή από τον ανασκαφέα. Είναι πιθανό το θέατρο να διέθετε λίθινα εδώλια μόνον στις πρώτες σειρές του κοίλου, ενώ τα υπόλοιπα ίσως να ήταν ξύλινα. Ελάχιστοι λίθοι σώζονταν από τα θεμέλια της σκηνής και απλά διαπιστώθηκε η κατεύθυνση του προσκηνίου.
Βόρεια της σκηνής το έδαφος ήταν ιδιαίτερα επικλινές, όπως απέδειξε η ύπαρξη αναλημματικών τοίχων, των οποίων αναγνωρίσθηκαν δυο οικοδομικές φάσεις με βάση την τοιχοποιία τους. Από την ανασκαφική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για τη χρονολόγηση του θεάτρου, το οποίο ο W. Dörpfeld τοποθετεί γενικά στους προ-ρωμαϊκούς χρόνους. Τα αποκαλυφθέντα λείψανα του θεάτρου μετά το πέρας της ανασκαφικής έρευνας καταχώθηκαν.
Το 2016 ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πιο θεαματικής ανασκαφικής έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί στην οκταετή πορεία του «Διαζώματος». Μίλησε για μια μεγάλη έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο, ένα πολύ μεγάλο θέατρο, ίσως και δέκα χιλιάδων θέσεων, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση
πηγη ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ .
περισσότερα εδω :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου