Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

 

 

ΣΕ  ΔΗΜΟΣΙΑ  ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

 

Μία  σημαντικη αλλαγή στην αγορά  εργασίας  φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο  δόθηκε χτες σε  δημόσια διαβουλευση.Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη,Ειδικότερα, σήμερα απαγορεύεται να έχει κάποιος μισθωτός στην Ελλάδα 2 δουλειές. Σε καμία περίπτωση όμως η Οδηγία δεν θίγει το υπερεθνικό, ήδη θεσμοθετημένο, πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

 

Συγκεκριμένα ,

Σήμερα στη χώρα μας επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε 2 εργοδότες, εφόσον έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

 

Αντιθέτως είναι παράνομη η εργασία, αν κάποιος εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μια εργασία με μερική απασχόληση.

 

Αυτή η στρέβλωση έχει οδηγήσει στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία πάρα πολλούς εργαζομένους.

 

Πλέον επιτρέπεται  η δεύτερη δουλειά αν κάποιος το επιθυμεί!

Έτσι, μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας, θα επιτρέπεται πλέον η δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη, για ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων του, διασφαλίζεται ο έλεγχος της δεύτερης εργασίας, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα μαύρο πεδίο  για εργαζόμενους και εργοδότες και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας του που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης του, που είναι οι 11 ώρες /24ωρο ( ΠΔ 88/1999), που σημαίνει με απλά λόγια ότι,

-εντός ενός 24 ΩΡΟΥ χωρά μόνο μια πλήρης απασχόλησή και μια μερική  απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο,

-δεν θίγεται η 40ωρη/5νθημερη εργασία,

-δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών (στον οποίο  περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο ΠΔ 88/1999.

Το πολυαναμενόμενο εργασιακό νομοσχέδιο έχει ως άξονα την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας (2019/1152) που εκκρεμεί από τον περασμένο Αύγουστο και αφορά σε «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» ενώ φέρνει και νέο πλαίσιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις υπερωρίες, την 6η μέρα απασχόλησης κ.α.  Στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων προβλέπονται παρεμβάσεις σε σχέση με τις ώρες εργασίας και σε δεύτερο εργοδότη, τη μείωση του χρόνου δοκιμαστικής περιόδου, τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία ,τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας καθώς και τις ποινές για συνδικαλιστές που προκαλούν εμπόδια όταν προκηρύσσουν και περιφρουρούν μια απεργιακή κινητοποίη Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 13.00.

Συμφωνα με τις  άλλες σημαντικές  διατάξεις του νομοσχεδιου:

1-- Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία, τόσο για την αορίστου χρόνου όσο και για την ορισμένου χρόνου, κατά την οποία ο εργαζόμενος δοκιμάζει τη σχέση του με τον εργοδότη . Αυτή δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 6 μήνες και αυτός ο χρόνος θα μετρά ως χρόνος προϋπηρεσίας, όταν τα δύο μέρη αποφασίσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία  τους.  Σε περίπτωση που δεν έχει αίσιο τέλος, αυτή η σχέση θα λύεται αυτοδικαίως . Η δοκιμαστική περίοδος δεν είναι υποχρεωτική αλλά ενεργοποιείται εφόσον τα μέρη το συμφωνήσουν.Η δοκιμαστική περίοδος, όταν θα συμφωνείται, υποχρεωτικά θα αναγγέλλεται ως τέτοια στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα παρακολουθείται η λήξη της ή μετατροπή της σε αορίστου χρόνου, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρηστικές πρακτικές. Η παρακολούθηση της θα είναι δυνατή και από την πλευρά του εργαζομένου σε πραγματικό χρόνο μέσω του MyErgani app.

2--.  Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, ένεκα της  οποίας δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός εκτέλεσης της, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις μεταφορές προϊόντων, στο χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κτλ.

Για τη σύναψη  συμβάσεων κατά παραγγελία τίθενται συγκεκριμένοι προστατευτικοί όροι για τον εργαζόμενο, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο αιφνιδιασμός του εργαζόμενου, η τυχόν απώλεια εισοδήματός του και η αποφυγή καταχρήσεων. Και συγκεκριμένα απαιτείται σωρευτικά

Η εργασία να παρέχεται εντός προκαθορισμένων ωρών και ημερών αναφοράς, τις οποίες ο εργοδότης υποχρεωτικά θα πρέπει εξ υπαρχής να έχει γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο.

Ο εργαζόμενος να έχει ειδοποιηθεί από τον εργοδότη για την ανάθεση της εργασίας εγγράφως ή με γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου (sms) ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας, πλην περιπτώσεων που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης, τον οποίο ο εργοδότης γνωστοποιεί στον εργαζόμενο.

Διασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες αποτελούν οι εξής παρακάτω προβλέψεις/ρήτρες:

-Ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί την ανάληψη εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.

-Αν οποιαδήποτε χρονική στιγμή και πάντως πριν από την ανάληψη της εργασίας, ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο της εργασίας που δεν του ανατέθηκε.

-Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.

-Εφαρμόζονται όλες οι προστατευτικές για τον εργαζόμενο διατάξεις που συνδέονται με τη σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας του και ειδικά για την υπερεργασία, την υπερωρία και τον χρόνο ημερήσιας ανάπαυσης

-Οι συμβάσεις κατά παραγγελία θα αναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα παρακολουθούνται από τους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής MyErgani app.

-Ο έλεγχος της εργασίας κατά παραγγελία θα διενεργείται από την Επιθεώρηση Εργασίας και για όποιες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίες θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα προβλεπόμενα πρόστιμα

-------------------------------------------------------------------------------------------

Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου:

1)Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας

2)Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη

3)Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.

4)Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.

5)Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες

- Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.

- Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση

- Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.

6) Καθιερώνεται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΤΑ η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική.

7)Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο

Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του

9) Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

10) Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας

11) Η ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

12) Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

13) Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας

14) Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας

15) Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.

 http://www.opengov.gr/minlab/?p=6046

ΟΛΟΚΛΗΡΟ  ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις