Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

 

 

 

 

ΣΕ  ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ  8/8  ΤΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΤΙ  ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ποινικές(εκτός  από αστικές) ευθύνες θα υπάρχουν σε  όσους  παρεμποδίζουν κατά τη διάρκεια   μιάς  απεργίας , σύμφωνα με  διάταξη του  εργασιακου  νομοσχεδίου(επικυρωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152 ) το οποίο  δίνεται σήμερα  με  καθυστέρηση στη δημόσια  διαβούλευση  με  στόχο να κατατεθεί στη  Βουλή τον επόμενο μήνα.

Στο υπό  διαβούλευση  σχέδιο νόμου, ορίζεται ρητά πως όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος τους ή συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους, ιδίως κατά τη διάρκεια απεργίας, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ,  αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.  Σε περίπτωση υποτροπής τα  όρια διπλασιάζονται. Τονίζεται ότι με  την προωθούμενη νομοθετική διάταξη συμπληρώνεται ο εργασιακός νόμος Χατζηδάκη και πλέον, εκτός από αστικές ευθύνες, οι συνδικαλιστές θα έχουν και ποινικές ευθύνες.

Με  άλλες  διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται  και τα εξης :

-1. Ρυθμίζεται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα το ζήτημα ειδικών, ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως των «συμβάσεων μηδενικών ορών απασχόλησης » (zero hours contract) καθώς και της κατά παραγγελία απασχόλησης (on demand). Πρόκειται για ένα μοντέλο απασχόλησης, που ο εργοδότης μπορεί να καλεί τον απασχολούμενο όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει  ανάλογα με την ώρα που έχει εργαστεί. Τέτοιες μορφές απασχόλησης είναι πολύ συχνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  ενώ τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην χώρα μας.

2. Δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου. Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ανά ημέρα, που απαγορεύει την απασχόληση κατά δύο 8ωρα ημερησίως. Άλλωστε, η διάταξη αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους με μερική απασχόληση, πχ σε πλατφόρμες, και ορίζει ότι απαγορεύεται η εργασία σε άλλον εργοδότη, μόνο εάν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η εργασία σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, η εξασφάλιση του επιχειρηματικού απορρήτου, η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων. Eπι  της ουσίας η διάταξη απελευθερώνει την δυνατότητα απασχόλησης πέραν του νόμιμου ωραρίου σε έναν εργοδότη και την δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη, χωρίς συνολικά η εργασία να εκτείνεται πέραν των 13 ωρών

-3--Για πρώτη φορά  η ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής περιόδου που θα είναι πια 6 μήνες θα αποτελεί και την ημερομηνία πρόσληψης του εργαζομένου εφόσον γίνει πρόσληψη μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εργαζόμενος για παράδειγμα ξεκινήσει την δοκιμαστική περίοδο 1η Νοεμβρίου 2023 και τέλος Απριλίου 2024 που λήγει η δοκιμαστική περίοδος αποφασίσει να τον κρατήσει στην εργασία του τότε η ημερομηνία πρόσληψης θα είναι η 1η Νοεμβρίου 2023 και έτσι τα εργασιακά δικαιώματα, όπως άδειες, επιδόματα, δώρα «τρέχουν» από τότε. Έτσι εάν ο εργοδότης μετά το πέρας των έξι μηνών αποφασίσει να προσλάβει τον εργαζόμενο, τότε λαμβάνεται ως ημερομηνία πρόσληψης η αρχική ημερομηνία έλευσης στην επιχείρηση και πλέον ο εργαζόμενος έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους για παράδειγμα ημέρες αδείας, αποζημίωση απόλυσης κτλ.

4-- Για πρώτη φορά δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» όπου νέοι επιστήμονες – εργαζόμενοι εντός και εκτός Ελλάδας θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης.

Τέλος  τονίζεται ότι στο  σχέδιο νόμου δεν  εχει συμπεριληφθεί - τελικά - η διάταξη σχετικά με το νέο μοντέλο  απασχόλησης  συνταξιουχων η οποία εστάλη  για επεξεργασία  στο  Ελεγκτικο  συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις