Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

 

 

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ :ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ-

-ΣΕ  ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ 

 

Ξεκινούν     την Τρίτη  οι  πληρωμές  αυξήσεων και αναδρομικών σε  200.000  συνταξιούχους με πάνω από 30  συντάξιμα  έτη σε  εφαρμογή  του νόμου Βρούτση, με  τα αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.  Παράλληλα  νομικοί κύκλοι   εκτιμούν   ότι  εως  την Τετάρτη αναμένεται η κρίσιμη   δημοσίευση της απόφασης   από το  ΣτΕ  σχετικά με τα  κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Χιλιάδες αλλοι  παλιοί  συνταξιούχοι(πρίν το Μαιο του 2016),θα εχουν λογιστική αύξηση( στα ‘’χαρτιά’’). Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Μέσω του επανϋπολογισμού και των "παλιών" συντάξεων, μειώνεται  η αρνητική "προσωπική διαφορά" τους  (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη)  και έτσι θα αποσβεσθεί γρηγορότερα, αφότου (σ.σ. το 2023) "ξεπαγώσουν" οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. (σσ το ποσό  της   προσωπικής  διαφοράς  αναγράφεται στο μηνιαιο ενημερωτικο  σημείωμα του κάθε συνταξιούχοι).

Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως εως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικα 21 μηνών έως 5.250 ευρώ.Στο Δημόσιο η μέση αύξηση είναι 71,90 ευρώ για τους απόστρατους και 74,56 ευρώ για πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ τα ανώτατα ποσά φτάνουν τα 198 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα.
Στα Ειδικά Ταμεία, για παράδειγμα, καθώς και σε συνταξιούχους ΙΚΑ, αλλά και σε Ταμεία Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) προκύπτουν αυξήσεις έως και 220 ευρώ.Η μέση αύξηση, ωστόσο, για το σύνολο των κερδισμένων από τον επανυπολογισμό βγαίνει περίπου στα 70 ευρώ τον μήνα Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα πάρουν όσοι αποχώρησαν με 35 ως 40 έτη ασφάλισης, ενώ μικρότερες θα είναι για όσους έχουν από 30 ως 35 έτη.Αυξήσεις προκύπτουν και από τα 40 ως τα 45 έτη, αλλά ο ρυθμός αύξησης βαίνει μειούμενος όσο ανεβαίνουν τα χρόνια.Τα  αναδρομικά  ‘τρέχουν ‘ από τον Οκτώβριο του  2019. 

 Ειδικοί  στην κοινωνική  ασφάλιση επισημαίνουν ότι το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς  για τους παλιούς  συνταξιούχους, είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το ''ξεπάγωμα'' των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική ''προσωπική διαφορά'' θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των ''παλιών'' συνταξιούχων. Όπως  ορίζεται με τα ισχύοντα(νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις  στις  συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔτΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3-3,2%.

Ας  δούμε όμως αναλυτικά ποιοι συνταξιούχοι είναι   οι κερδισμένοι με τις επικείμενες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών:

 

1.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 και πριν την 1/10/2019, η πληρωμή των αυξήσεων (μόνο  αυξήσεων)θα πραγματοποιηθεί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου, δηλαδή  αυριο  29 Ιουνίου 2021.Για την πληρωμή των αναδρομικών ποσών της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνεται προσπάθεια από την ανάδοχο εταιρία και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και αν χρειαστεί με εμβόλιμη πληρωμή. Για τα εν λόγω αναδρομικά θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν στις 29 Ιουνίου καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ. Ωστόσο σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (πχ. Δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ, για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/10/2019, απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο 2021 ενώ τον Απρίλιο 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

2.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ:

Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016, η πληρωμή των αναδρομικών τους (μόνο των αναδρομικών),θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 Ιουνίου 2021.Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου. Εως 220 ευρώ μηνιαίως ανέρχονται οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, ενώ έως 100 ευρώ αύξηση πρέπει να υπολογίζουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016(παλιοί  συνταξιουχοι). Για τις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν, αν χρειαστεί, και εμβόλιμες πληρωμές. Για τις πληρωμές αυτές θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Στο μεταξυ εως την Τετάρτη 30 Ιουνίου αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η επιστροφή των αναδρομικών -κατά πάσα πιθανότητα- θα αφορά:

- τα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ).
- τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
- την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος.

Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη δίκη του ΣτΕ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, επιδικάστηκε η επιστροφή αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και δόθηκαν πίσω στους συνταξιούχους το περασμένο καλοκαίρι, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει αγωγές ή όχι.

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η απόφαση για τις επικουρικές και τα Δώρα, καθώς όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί θα αφορούν το εν λόγω 11μηνο και το κόστος τους υπολογίζεται έως και 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Στο τραπέζι βρίσκονται διεκδικήσεις:

- 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
- 1,875 δις. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πιλοτική δίκη για την υπόθεση διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο- μετά από προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων- ενώ  με πρόσφατη απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την απόφαση 898/2021 (TMHMA 12o) απεφάνθη υπέρ της επιστροφής των αναδρομικών του 11μήνου για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα με τόκο (6% ετησίως), ενώ έκρινε αντιστυνταγματικό το «ψαλίδισμά» τους κατά 10%-20% όταν το ποσό τους ξεπερνά τα 200 ευρώ (μεικτά). 

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους τους φέτος, σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη από δημοσιονομικής πλευράς, λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στην κύρια σύνταξή τους, «συναίνεσαν» (σύμφωνα με το γράμμα του σχετικού νόμου) να «απαρνηθούν» μελλοντικές αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Δεν ισχύει το ίδιο για τους συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν εκκρεμείς δίκες. 

Είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση επιστροφής τους θα είναι πολιτική, καθώς αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά. Ωστόσο το δημοσιονομικό της «αποτύπωμα» θα είναι καίριο, δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ υστερεί σε εισπράξεις εδώ και 14 περίπου μήνες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού εξαντλούνται μήνα με τον μήνα εξαιτίας της ύφεσης και του «πακέτου» στήριξης της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις