Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ(ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ)

 

Ξεκινάει εντός του Ιουνίου η εκπαίδευση των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών ώστε μέσα στο καλοκαίρι, να αρχίζουν να   εκδίδουν  συντάξεις, συμβάλλοντας στην ταχύτερη απονομή των εκκρεμών.Συμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της τάξης των 150 ευρώ- ανά υπόθεση- θα επιδοτεί ο ΕΦΚΑ  για τους εκκρεμείς συνταξιοδοτικούς φακέλους, τους οποίους θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές.

Πάντως  σημαντική μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 ,δείχνουν τα στοιχεία των εκθέσεων του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και αυτό παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα νέα αιτήμάτα συνταξιοδότησης.

Το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων  παραμένει σταθερά πάνω από τις 152.000 (στοιχεία Μαΐου)

Ειδικότερα:

-Ο ΕΦΚΑ θα επιδοτεί κάθε συνταξιοδοτικό φάκελο με ένα voucher αξίας 150 ευρώ. Τυχόν επιπλέον αμοιβή που θα ζητηθεί από τον ιδιώτη δικηγόρο – λογιστή θα επιβαρύνει τον ίδιο τον ασφαλισμένο.Στόχος είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός της αγοράς υπέρ των ασφαλισμένων.

-Θα τεθεί πλαφόν στις υποθέσεις που θα μπορεί να αναλάβει κάθε δικηγορικό γραφείο ανά μήνα. Ειδικότερα κάθε δικηγόρος θα μπορεί να αναλαμβάνει έως και 4 εκκρεμείς συνταξιοδοτικούς φακέλους τον μήνα.

-Η διαδικασία εμπλοκής των ιδιωτών θα ξεκινήσει από τις συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Θα περιλαμβάνει μάλιστα και τις απλές υποθέσεις των ασφαλισμένων που εντάσσονται στα συγκεκριμένα τρία πρώην Ταμεία αλλά και τις υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης που εμπλέκουν δυο από τα τρίτα εν λόγω Ταμεία.

-Δεν θα υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός και ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα από τη λίστα των πιστοποιημένων όποιον θέλει. Πρόσβαση στην λίστα των πιστοποιημένων επαγγελματιών θα έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι – που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης – αλλά και όσοι υποβάλλουν αίτηση από τούδε και στο εξής.Το τελευταίο βήμα της επεξεργασίας των φακέλων από τους ιδιώτες θα είναι η κατάρτιση σχεδίου προσωρινής η οριστικής σύνταξης. Όπως προβλέπει ο νόμος αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου.Επομένως, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει από τα μέσα του καλοκαιριού σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

-Ο πιστοποιημένος συνεργάτης μπορεί να διαπιστώσει το χρόνο ασφάλισης, να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, να υποβάλλει σχέδιο διακανονισμού των οφειλών εντός του επιτρεπτού ορίου, εφόσον υπάρχουν οφειλές και να εκδίδει βεβαίωση για την εξαγορά πλασματικών ετών.

-Παράλληλα μπορεί να συντάξει ένα σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης, το οποίο ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει εντός 30 ημερών. Αν το σχέδιο δεν επικυρωθεί εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι εγκρίθηκε και προχωρά η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Την ίδια  ώρα σημαντική μείωση των εκκρεμών συντάξεων παρά την αύξηση των νέων αιτημάτων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τα στοιχεία εκθέσεων του «ΑΤΛΑΣ» που αναρτήθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και αφορούν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2021 ολοκληρώθηκαν 16.066 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 13.506 τον Φεβρουάριο του 2020 και 9.904 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.Έτσι, η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Φεβρουάριο 2021 ανέρχεται σε 19% έναντι του Φεβρουαρίου του 2020 και 62% έναντι του Φεβρουαρίου του 2019 και παρά το γεγονός πως οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID-19.Ακολούθως, τον Μάρτιο του 2021 ολοκληρώθηκαν 19.794 αιτήματα συνταξιοδότησης, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχαν ολοκληρωθεί μόλις 8.664 αιτήματα και 10.827 τον Μάρτιο του 2019. Αντιστοίχως, η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 128% έναντι του Μαρτίου του 2020 και 83% έναντι του Μαρτίου του 2019.Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου έφτασαν στις 26.451 σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι (24.420).

Αναφορικά με το πλήθος των εκκρεμών αιτημάτων απονομής κύριας σύνταξης (πλην των διεθνών), παρατηρείται σταθερή μείωση τους τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο.

Τέλος  επισημαίνεται ότι παρατάθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 η παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, που αφορά κυρίως στην εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, απασχόληση συνταξιούχων και τροποιητικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις λόγω επανακατατάξεων, παράλληλα με τη διεκπεραίωση των τρεχουσών και νεοεισερχομένων αιτημάτων, στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ΕΦΚΑ.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις