Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ  ΜΕΣΩ…ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

-ΣΕ  ΑΝΑΜΟΝΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΕΝΑ ΔΩΡΑ -ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

 

Δημοσιονομική  ‘’βόμβα’’ πάνω από 3  δις. ευρω απειλεί  την οικονομία από  δυο πακέτα αναδρομικών  συνταξιούχων  που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εντός του έτους, μετά από αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. .

Πρόκειται  για:

1.Τα  αναδρομικά  από την Εισφορά Αλληλέγγύης(ΕΑΣ)  η οποία  κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιδικάστηκε διετία αναδρομικών για το 2017 και το 2018, συνολικού  υψους  800 εκατομ. ευρω .

2.Τα αναδρομικά από τα κομμένα  δώρα και τις επικουρικές  συντάξεις τα οποία  ενδέχεται να  ανέλθουν  σε  2,5  δις. ευρω,ανάλογα με το σκεπτικό  της  απόφασης  η οποία πρόκειται να εκδοθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ εντός του μήνα.

Με  δεδομένη τη  δημοσιονομική ασφυξία  λόγω της πανδημίας, το οικονομικό  επιτελείο   ήδη μελετά  να  καταβαλλει τα σχετικά αναδρομικά από το νέο ετος και σε  δόσεις.

Ένα άλλο  σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση -μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικου συνεδριου που έκρινε  αντισυνταγματική την εισφορά  Αλληλεγγυης (ΕΑΣ)  γιά το  δημόσιο,αλλά και την αναμενόμενη  απόφαση του ΣτΕ  σχετικά με τα  κομμένα δώρα και  τις  επικουρικές  συντάξεις  -είναι να επιστραφούν αναδρομικά διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων  δηλάδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω ένα κομμάτι της σύνταξης που μετατράπηκε σε προσωπική διαφορά.

Ειδικότερα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε μικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιδικάστηκε διετία αναδρομικών για το 2017 και το 2018. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις κρατήσεις των παλιών συνταξιούχων πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Το δικαστήριο απείχε από το να εκφέρει κρίση περί αντισυνταγματικότητας της ΕΑΣ μετά το νόμο Κατρούγκαλου και παρέπεμψε την έκδοση απόφασης από το τρίτο τμήμα του.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018.Τα αναδρομικά θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους. Η ετήσια επιβάρυνση των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλλεγγύης Συνταξιούχων, ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ετησίως. Επί παραδείγματι, για το 2021 έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού ύψους 247 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των κύριων συντάξεων και 147 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των επικουρικών συντάξεων.Δηλαδή τη  διετία  2017-2018 το συνολικό  ποσό των αναδρομικών κινειται  περι τα 800  εκατομ.  ευρω.Τονιζεται ότι  δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενώ με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

 

Την ιδια ωρα οριστική απόφαση για το εάν το Δημόσιο οφείλει και νέο γύρο αναδρομικών πληρωμών σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, για το επίμαχο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016, που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε δίκη που θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου. Μετά την πρώτη πιλοτική απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση, το περασμένο καλοκαίρι, προχώρησε στην επιστροφή των ποσών που αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και μόνο για 11 μήνες (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Μετά από αυτό, οργανώσεις συνταξιούχων προσέφυγαν μαζικά στο ΣτΕ ζητώντας να καταβληθούν και τα αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012.

Ωστόσο τα νέα αυτά αναδρομικά ποσά ενδέχεται να φθάσουν έως και τα 2,5 δισ. ευρώ δημιουργώντας ένα πρόσθετο, βαρύ φορτίο στα δημόσια οικονομικά. Ηδη οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και οι πληρωμές –έστω και μερικώς– των διεκδικήσεων των συνταξιούχων είχαν ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να εκτινάξουν τη δαπάνη για συντάξεις, το 2020, στο 18% του μειωμένου ΑΕΠ.

Πάντως  τη  δικαίωση των συνταξιούχων στα κομένα δωρα και τις επικουρικές  δείχνουν οι  δικαστικες αποφάσεις που εκδίδονται σχεδον καθημερινα  και  βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε αγωγές συνταξιούχων που δεν συμπεριλήφθηκαν στο νόμο 4714/2020.Αυτό που διαφαινεται είναι ότι τα δικαστήρια εφαρμόζουν καθολικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ),   συμφωνα με την οποία  οι συνταξιούχοι, εκτός από την επιστροφή των μειώσεων στις κύριες συντάξεις που τους κατέβαλε η κυβέρνηση για διάστημα 11 μηνών, δικαιούνται και τα κομμένα δώρα για το ίδιο 11μηνο, διότι και η κατάργηση των Δώρων, όπως και οι μειώσεις συντάξεων, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.Τονίζεται ότι η αναμενόμενη  απόφαση μπορεί να αφορά από 200-300.000 συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου και δυνητικά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, τουλάχιστον για το 5μηνο του 2016 (Ιανουάριος – Μάιος 2016) που δεν έχει ακόμη υποπέσει στην παραγραφή της πενταετίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις