Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

 ΗΛΙΑΣ  ΒΕΡΓΙΝΗΣ:ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗΣ  ΣΤΗ  ΣΦΑΙΡΑ  (1929 και το 1930)

 

Γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες Λευκάδας, το 1908. .Πρωταθλητής λιθαρτζής στο Γυμνάσιο Λευκάδας. Εικοσαετής, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (σπούδαζε Φυσικά), ως αθλητής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, πρωτόριξε σφαίρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο (1928) με επίδοση 11,86 μ. .Στους αγώνες ατομικών του επιδόσεων πέτυχε πανελλήνιες νίκες. Στους προκριματικούς Βαλκανικούς Αγώνες, που έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο το Σεπτέμβρη του 1929, πήρε την πρώτη θέση (Βαλκανιονίκης) με επίδοση 13,56 μ. Στους Α΄ Βαλκανικούς Αγώνες (Παναθηναϊκό Στάδιο), πήρε και πάλι την πρώτη νίκη με επίδοση 14,34 μ.Πέθανε στις 17 Ιουλίου 1973, σε ηλικία 65 ετών.

Για το σφαιροβόλο μας, πρωταθλητή Ελλάδας – Βαλκανιονίκη, ιδού τι έγραφε η λευκαδίτικη εφημερίδα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ» (Νο 11/21-9- 1930):

’’ ΜΙΑ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ Ο ΒΕΡΓΙΝΗΣ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ’’.

 «Όπως ανηγγείλαμεν δια παραρτήματός μας, την παρελθούσαν Κυριακήν εις το Παναθηναϊκόν Στάδιον ένθα ετελούντο οι καθιερωθέντες από πέρυσιν ετήσιοι αθλητικοί αγώνες των Βαλκανικών Κρατών, ενίκησεν εις την σφαιροβολίαν πρώτος ο εκ Τσουκαλάδων συμπολίτης μας φοιτητής κ. Ηλίας Βεργίνης. Ο συμπαθής μας πρωταθλητής έρριψε τη σφαίραν εις απόστασιν 14 μ. και 0.34 υπερβάς τον δεύτερον κατά 0.22 και εχάρισε εις την Ελλάδα μία ακόμη πρώτην νίκην και εις τη νήσον μας μίαν ακόμη υπερηφάνειαν δια το ένδοξον τέκνον της. Το περίεργον είνε ότι δεν συνηγωνίσθη μόνον τον θαυμάσιον Σέρβον αθλητήν δόκτορα Νάραντσιτς τον οποίον πάντες προ των αγώνων ενόμιζον ότι θα ήτο ο επικινδυνοδέστερο. Ανταγωνιστής του Βεργίνη, αλλά αντιμετώπισεν επιτυχώς νέον κολοσσόν, τον Ρουμάνον σφαιροβόλον Φριτς όστις ανεδείχθη ανώτερος του Νάραντσιτς. Πολλοί από τους αθλητικούς παράγοντας εξεδήλωσαν φόβους δια την έκβασιν του αγώνος, αλλ’ όσοι εγνώριζαν καλά την υπερήφανη ψυχή του Βεργίνη μας και τη λευκαδίτικη φιλοτιμία του επίστευαν πάντοτε σ’ τη νίκη»… Όσες φορές έπαιρνε μέρος στους Βαλκανικούς αγώνες πάντα πρώτος. Πρώτος αναδείχθηκε και στους Ελληνοαιγυπτιακούς, παρά το άχρηστο τότε δεξί του πόδι από «θλάση ινών». Στα «Εκατόμβαια», χωρίς να έχει γιατρευτεί το πόδι του, πήρε τη δεύτερη νίκη. δεύτερος και στα «Διεθνή Παναθήναια» του 1930, με πρώτο τον ολυμπιονίκη Γερμανό Χίρσφελντ (15,48 μ.). Το 1931 ήρθε πρώτος στους Ελληνοελβετικούς αγώνες στην Αθήνα με 14,61 μ. Τελευταία συμμετοχή του Ηλία Βεργίνη σε αθλητικές διοργανώσεις ήταν οι Ελληνοελβετικοί αγώνες του 1931, που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελβετίας. Πρέπει να τονιστεί πως ο Ηλίας Βεργίνης ήταν πολυσύνθετος αθλητής. Εκτός από λιθάρι, σφαίρα, δίσκο και ακόντιο, πηδούσε με αξιώσεις πρώτων νικών, έτρεχε στα 100, 400, 400 με εμπόδια και 800 μέτρα και είχε βλέψεις και στην πυγμαχία. Στα λίγα χρόνια (1928-1932) που κράτησε η σταδιοδρομία του στο στίβο (σταμάτησε λόγω φυματίωσης), ο Ηλίας κατέρριψε έξι φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στη σφαιροβολία, αναδείχθηκε βαλκανιονίκης συναγωνιζόμενος ολυμπιονίκες και πέτυχε άλλες πρώτες νίκες. Αν δεν αρρώσταινε, θα αναδεικνυόταν σίγουρα ολυμπιονίκης στη σφαιροβολία στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936, αφού η επίδοσή του, παρά την αρρώστια του, ήταν τότε 15,60 μ., ενώ ο καλύτερος του κόσμου έριχνε τη σφαίρα στα 16 μ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις