Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΤΟΥ  ΗΛΙΑ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Η βόμβα του δημογραφικού στις  συντάξεις έρχεται στο προσκήνιο ,με την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στις επικουρικες συντάξεις από το 2022 και  μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά  εργασίας.Με  αυτή τη μεταρρύθμιση επιχειρείται η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική που είναι σήμερα σε κεφαλαιοποιητική. Με αυτόν τον τρόπο αποσυνδέεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης από τους δημογραφικούς συσχετισμούς. Το ύψος της επικουρικής σύνταξης δεν θα εξαρτάται πια από το πόσοι εισφέρουν και πόσοι μοιράζονται τις εισφορές. Θα εξαρτάται μόνο από τις εισφορές που κατέβαλλε ο ίδιος ο ασφαλισμένος στο σύνολο του εργασιακού του βίου και τις αποδόσεις των επενδύσεών του.

Είναι  γεγονός ότι η δημογραφική γήρανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό μας σύστημα των περισσοτέρων δυτικών οικονομιών – τουλάχιστον αυτών που βασίζονται κυρίως σε διανεμητικά συστήματα. Ως προς τη χώρα μας, τα διαθέσιμα  στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σήμερα, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1,7 προς 1 ενώ πριν μερικές δεκαετίες, όταν αναπτυσσόταν το ασφαλιστικό μας σύστημα, ήταν της τάξης του 4 ή 5 προς 1.Η ηλικιακή μας πυραμίδα είναι αντεστραμμένη εις βάρος των νέων και οι δημογραφικές προβολές δείχνουν ότι επίκειται επιδείνωση της κατάστασης. Ζούμε περισσότερο και γεννάμε λιγότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2030 αναμένεται να είμαστε η πιο γερασμένη Ευρωπαϊκή χώρα, ξεπερνώντας την Ιταλία. Η δημογραφική γήρανση πιέζει τα διανεμητικά συστήματα καθώς διαρκώς περισσότεροι συνταξιούχοι μοιράζονται τις εισφορές διαρκώς λιγότερων ασφαλισμένων και τα οδηγεί, αναπόδραστα, σε χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι  προβλέψεις είναι    δυσοίωνες.Κι  αυτό  γιατί  η κοινωνική ασφάλιση βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών δηλαδή αυτό  σημαίνει ότι  οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των εργαζομένων. Για να λειτουργεί   σωστά αυτό το σύστημα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με επαρκείς εισφορές που να καλύπτουν τις συντάξεις των δικαιούχων.Σύμφωνα με αναλυτές, η πρώτη ανάγνωση αυτής της ραγδαίας μεταβολής είναι ότι θα δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί διανεμητικά: αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως οι σημερινοί εργαζόμενοι με τις εισφορές τους χρηματοδοτούν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.Το ερώτημα είναι πώς  λιγότεροι εργαζόμενοι  θα συντηρήσουν τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων που ζουν όλο και περισσότερα χρόνια ;


'ΤΑ ΝΕΑ-15/6/2021

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις