Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΠΟΙΟΙ  ΧΑΝΟΥΝ-ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

 

Ξεκινούν στις  29 Ιουνίου οι  πληρωμές  αυξήσεων και αναδρομικών σε  200.000  συνταξιούχους με πάνω από 30  συντάξιμα  έτη σε  εφαρμογή  του νόμου Βρούτση, με  τα αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.  Πάντως μια μεγάλη μερίδα   συνταξιούχων μένει εκτός των πληρωμών .Παράλληλα  χιλιάδες αλλοι  παλιοί  συνταξιούχοι(πρίν το Μαιο του 2016),θα εχουν λογιστική αύξηση( στα ‘’χαρτιά’’). Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Μέσω του επανϋπολογισμού και των "παλιών" συντάξεων, μειώνεται  η αρνητική "προσωπική διαφορά" τους  (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη)  και έτσι θα αποσβεσθεί γρηγορότερα, αφότου (σ.σ. το 2023) "ξεπαγώσουν" οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. (σς το ποσό  της   προσωπικής  διαφοράς  αναγράφεται στο μηνιαιο ενημερωτικο  σημείωμα του κάθε συνταξιούχοι).

Ειδικοι  στην κοινωνική  ασφάλιση επισημαίνουν ότι το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το ''ξεπάγωμα'' των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική ''προσωπική διαφορά'' θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των ''παλιών'' συνταξιούχων. Όπως  ορίζεται με τα ισχύοντα(νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις  στις  συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔτΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3-3,2%.

Ας  δούμε όμως αναλυτικά ποιοι συνταξιούχοι εναι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι με τις επικείμενες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών:

1.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 και πριν την 1/10/2019, η πληρωμή των αυξήσεων (μόνο  αυξήσεων)θα πραγματοποιηθεί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου, δηλαδή στις 29 Ιουνίου 2021.Για την πληρωμή των αναδρομικών ποσών της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνεται προσπάθεια από την ανάδοχο εταιρία και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και αν χρειαστεί με εμβόλιμη πληρωμή. Για τα εν λόγω αναδρομικά θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν στις 29 Ιουνίου καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ. Ωστόσο σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (πχ. Δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ, για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/10/2019, απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο 2021 ενώ τον Απρίλιο 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

2.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ:

Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016, η πληρωμή των αναδρομικών τους (μόνο των αναδρομικών),θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 Ιουνίου 2021.Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου. Εως 220 ευρώ μηνιαίως ανέρχονται οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, ενώ έως 100 ευρώ αύξηση πρέπει να υπολογίζουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016(παλιοί  συνταξιουχοι). Για τις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν, αν χρειαστεί, και εμβόλιμες πληρωμές. Για τις πληρωμές αυτές θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Για παράδειγμα συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023, που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Από την  άλλη πλευρά, οι ομάδες  οι οποίες  δεν θα λάβουν αναδρομικά εντός Ιουνίου είναι:

-Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης - Δεν δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης

-Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά (π.χ. έως 50 ευρώ) - Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις στην τσέπη και αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα τα λάβουν σε δεύτερο χρόνο εντός Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου, αν όχι τέλη Ιουλίου.   

-Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και διατηρούν προσωπική διαφορά μεγάλου ύψους (π.χ. πάνω από 100 ευρώ) - Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα είναι μόνο λογιστικές με συμψηφισμούς με την προσωπική διαφορά, γι αυτό και δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά.   

-Οι συνταξιούχοι Δημόσιου τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 και έως 1η Οκτωβρίου 2019 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά (π.χ. έως 50 ευρώ) - Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις στην τσέπη και αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης. Θα λάβουν στις 29 Ιουνίου μόνο την αύξηση που δικαιούνται και θα πρέπει να περιμένουν τον Ιούλιο για τα αναδρομικά. 

-Οι συνταξιούχοι Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 και έως τις 31/12/2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους - Οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν με την προσωπική τους διαφορά οπότε δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά ή αυξήσεις στην τσέπη. 

-Οι συνταξιούχοι Δημόσιου που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά - Έχουν ήδη λάβει την σύνταξη τους αυξημένη με βάση τους νέους συντελεστές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις