Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ –ΠΟΙΟΙ  ΧΑΝΟΥΝ

Νέος κύκλος πληρωμών αναδρομικών  συνταξιούχων  ξεκινά  στις  27 Ιουλίου  για όσους  έχουν   πάνω από 30 συντάξιμα  ετη ενώ  αναμένεται η κρίσιμη  απόφαση του ΣτΕ,  για τα  κομμένα δωρα και τις επικουρικές.Το ανώτατο δικαστήριο, θα εκδώσει την απόφαση του και θα αποφανθεί οριστικά εάν θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που αναλογούν, από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως και Μάιο 2016.

Τα διεκδικούμενα ποσά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τις 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:

-Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.

-Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.

-Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.

-Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.

-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.

Την ιδια  ωρα  δρομολουνται από τον ΕΦΚΑ- με  σημαντική καθυστέρηση- η καταβολή των αναδρομικών τα  οποία απορρέουν από το νόμο Βρούτση  για οσους  εχουν πάνω από 30 συντάξιμα ετη.Επισημαίνεται ότι  τα αναδρομικά των 60.000  συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα καταβληθούν τελικά με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021. . 

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ:

-Συνταξιούχοι Δημοσίου:Οι πληρωμές ξεκινησαν    στις 29 Ιουνίου 2021, με τις αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016) και πριν την 1/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι θα δουν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξη τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα.Για τις πληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

-Συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα Αναφορικά με την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016), λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρία που προέκυψε μετά την τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021. Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.Για τις πληρωμές των αναδρομικών και αυξήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση

Πάντως  θα πρεπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι  παλιοί  συνταξιούχοι(πρίν το Μαιο του 2016),θα εχουν λογιστική αύξηση( στα ‘’χαρτιά’’). Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Μέσω του επανϋπολογισμού και των "παλιών" συντάξεων, μειώνεται  η αρνητική "προσωπική διαφορά" τους  (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη)  και έτσι θα αποσβεσθεί γρηγορότερα, αφότου (σ.σ. το 2023) "ξεπαγώσουν" οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. (σς το ποσό  της   προσωπικής  διαφοράς  αναγράφεται στο μηνιαιο ενημερωτικο  σημείωμα του κάθε συνταξιούχοι).Ειδικοί  στην κοινωνική  ασφάλιση επισημαίνουν ότι το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το ''ξεπάγωμα'' των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική ''προσωπική διαφορά'' θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των ''παλιών'' συνταξιούχων. Όπως  ορίζεται με τα ισχύοντα(νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις  στις  συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔτΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3-3,2%.

Από την  άλλη πλευρά, οι ομάδες  οι οποίες  δεν θα λάβουν αναδρομικά εντός   του  καλοκαιριού του είναι:

-Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης .Δεν δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης

-Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά (π.χ. έως 50 ευρώ) .Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις στην τσέπη και αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα τα λάβουν σε δεύτερο χρόνο εντός Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου, αν όχι τέλη Ιουλίου.   

-Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και διατηρούν προσωπική διαφορά μεγάλου ύψους (π.χ. πάνω από 100 ευρώ) .Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα είναι μόνο λογιστικές με συμψηφισμούς με την προσωπική διαφορά, γι αυτό και δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά.   

-Οι συνταξιούχοι Δημόσιου τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 και έως 1η Οκτωβρίου 2019 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά (π.χ. έως 50 ευρώ) - Δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις στην τσέπη και αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης. 

-Οι συνταξιούχοι Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 και έως τις 31/12/2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους . Οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν με την προσωπική τους διαφορά οπότε δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά ή αυξήσεις στην τσέπη. 

-Οι συνταξιούχοι Δημόσιου που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά .Έχουν ήδη λάβει την σύνταξη τους αυξημένη με βάση τους νέους συντελεστές. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις