Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΤΡΙΠΛΟ ΜΠΟΝΟΥΣ  ΣΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Αύξηση καταγράφεται στην απασχόληση  συνταξιούχων, μετά την μείωση του ‘’πέναλτυ’’ στη σύνταξη τους  από το  60% στο 30%.Μάλιστα οι συνταξιούχοι που εργάζονται   εχουν τριπλό  κέρδος αφού:

1.Εχουν πλέον μείωση της ποινής (από το 60% στο 30%) στις συντάξιμες  αποδοχές . Η  μείωση της ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον νόμο Βρούτση και  ισχύει από τις συντάξεις Μαρτίου 2020.

2.Εχουν αυξημένη σύνταξη λόγω των  νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης της κύριας  ανταποδοτικής σύνταξης του νόμου Βρούτση.

3.Εχουν προσαύξηση της σύνταξής τους για όσον χρόνο απασχολούνται.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης. Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

α) Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

β) Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω τρόπος αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης στη χορηγούμενη σύνταξη εφαρμόζεται και σε όλες τις περιπτώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν λάβει σύνταξη με βάση το προγενέστερο του νόμου Κατρούγκαλου νομοθετικό πλαίσιο και συνέχισαν να απασχολούνται χωρίς διακοπή και μετά τις 12/5/2016 και συνεχίζουν και μετά τις 28/2/2020 την απασχόλησή τους, με την προϋπόθεση ότι από τις προϊσχύουσες διατάξεις προβλεπόταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου εφαρμόζονται στους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα, πριν από τις 28/2/2020 (ημέρα δημοσίευσης του νόμου) ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση, μετά την ισχύ του νόμου Βρούτση, δηλαδή από τις 28/2/2020, εφόσον για την εργασία ή την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των πρώην φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, αφορά:

-Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28/2/2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2/2020.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα, πριν από τις 28/2/2020. Στην περίπτωση αυτή, διακρίνονται δύο κατηγορίες: i) εργαζόμενοι συνταξιούχοι που καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου του 2016, στους οποίους εφαρμόζεται το καθεστώς του νέου ασφαλιστικού νόμου από τις 28/2/2020, εφόσον συνέχισαν να εργάζονται κατά την ημερομηνία αυτή, και ii) συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή είχαν αποκτήσει ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση, πριν από τις 13/5/2016 και δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται και το πώς αξιοποιείται ασφαλιστικά ο χρόνος απασχόλησης:

Εστω ότι συνταξιούχος εργάζεται για το διάστημα 1.1.2016 έως και 30.6.2022 και πραγματοποιεί χρόνο ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση 6 έτη και 6 μήνες. Ο υπολογισμός της προσαύξησης της σύνταξής του θα γίνει ως εξής: αφού αθροίσουμε τις αποδοχές των ετών 1.1.2016 έως και 30.6.2022 διαιρούμε με τους αντίστοιχους μήνες ασφάλισης και βρίσκουμε τον μέσο όρο. Το ποσό της προσαύξησης ισούται με το γινόμενο: 0,77 ( συντελεστής αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης έως και 15 έτη) x 6,5 (έτη ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση) x μέσο όρο μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονταν νωρίτερα από τον Μάιο του 2016 διατηρούν τη σύνταξή τους ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Οι συνταξιούχοι που είχαν ήδη αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016, εξαιρούνταν από τον κόφτη του 60% και εξακολουθούν να εξαιρούνται. Ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων, ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση προβλέπει μεταβατική περίοδο έως τον Μάρτιο του 2022. Μέχρι τότε, οι εν λόγω συνταξιούχοι διατηρούν το παλαιότερο του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, το οποίο διαχωρίζει τις ποινές ανάλογα με την απασχόληση.

Τέλος, τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να το δηλώσουν στους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό εις βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.

---------------------------------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

- Η μέση κύρια σύνταξη  ανέρχεται  στα 735,96 ευρώ

- Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,56 ευρώ,

- Το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 102,44 ευρώ!

--Οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι (1.147.067 ή 46,5%) με σύνταξη έως 700 € μεικτά

--680.774 συνταξιούχοι (27,6%) έως 500 € μεικτά .

- Συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.147.067 συνταξιούχοι (46,5% επί του συνόλου)!

- Συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 680.774 συνταξιούχοι (27,6%).

Πηγη:ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ(Σύστημα  ΗΛΙΟΣ-Μαιος  2021).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις