Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

 ΓΝΩΜΗ

ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

 

ΦΥΓΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

 

Λόγω της  σύγχυσης και  αναστάτωσης που επικρατεί, όσον αφορά τις αλλαγές  που επέρχονται από 1-1-2022  στα όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Εργασίας,  θα  πρέπει να προχωρήσει στις  αναγκαίες  και απαραίτητες διευκρινήσεις  .Παρατηρείται  το φαινόμενο   χιλιάδες ασφαλισμένοι  οι οποίοι,  ενώ εχουν κάθε νόμιμο  δικαίωμα   να  παραμείνουν στην εργασία τους, τρέχουν να συνταξιοδοτηθούν .Κι αυτό επειδή υπάρχει άγνοια  γύρω από το όλο  θέμα  και σοβαρή έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης.

Οι ασφαλισμένοι σπεύδουν  να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν το 2022 (καταγράφεται έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων με αύξηση  εως 60%), ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί πλήρως η πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 και τα 67 έτη από τη νέα χρονιά, χωρίς φυσικά  κάτι τέτοιο να ισχύει.

Οι 4  διευκρινήσεις  για το  όλο θέμα  οι οποίες  πρεπέι να τονιστούν   είναι οι  εξης:

1. Το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν έχει διαφοροποιηθεί αλλά και δεν πρόκειται να αλλάξει. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου που θεσμοθετήθηκε το 2015, με την ψήφιση του σχετικού νόμου (ν.4336). Τότε, δόθηκε επταετής «περίοδος προσαρμογής» με σταδιακές αυξήσεις ορίων ηλικίας, ανά περίπτωση. Στόχος ήταν και τώρα θα γίνει πραγματικότητα, από τον Ιανουάριο του 2022, τα γενικά όρια ηλικίας να «κλειδώσουν» στα 67 έτη με 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) το λιγότερο, ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ημέρες ασφάλισης).

2.Οσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31/12/2021, δεν θίγονται από  τις  αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ισχύουν από 1/1/2022 και εφεξής.  

3.Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων του μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας.Παράλληλα το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί και ισχύει κανονικά και δεν καταργείται μετά την 1/1/2021.  

4. Το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και δεν καταργείται μετά την 1/1/2021.

Κοντολογίς, όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τα προηγούμενα έτη, ή θεμελιώνουν φέτος, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα χρήση του δικαιώματός τους να βγουν στη σύνταξη, θα μπορούν να το πράξουν και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Άρα, δεν θίγεται το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την αύξηση του ορίου ηλικίας. 

ΥΓ

 1.ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ συνταξιοδοτικού δικαιώματος υπάρχει όταν ο ασφαλισμένος/η συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.

2.ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (δηλαδή να <<κλειδώσουν>>) με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.


'ΤΑ  ΝΕΑ'-1/7/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις