Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ''Ο ΣΤΑΥΡΟΣ στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ και στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ"ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ.

Με μεγάλη επιτυχία έγινε χτες το βράδυ(29/7) στη Λευκάδα(κηποθέατρο) , η παρουσίαση του λευκώματος
"Ο ΣΤΑΥΡΟΣ στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ και στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ"- εκδόσεις Υδροπλάνο-
(υποφήφιο για βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) της αγαπημένης φίλης, Λευκαδίτισσας, ΤΖΕΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ.Στην εκδήλωση ήμουν ομιλητής.
Μιλησαν και οι :Ιουστίνη Φραγκούλη(δημοσιογράφος-συγγραφέας) και Ξεν, Γράψας(δικηγόρος).
---------------------------------------------------------
Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ :
Μόνο μία Λευκαδίτισσα θα μπορούσε να συλλάβει την ιδέα για αυτό το βιβλίο.
Μια δυναμική γυναίκα, αγαπημένη μου φίλη και εξαιρετικός άνθρωπος.
Πήρε τον σταυρό και του έδωσε ψυχή, φωνή και υπόσταση μέσα από τίς σπάνιες φωτογραφίες με κοσμήματα αυτού του ιερού συμβόλου.
H Tζένη Φραγκούλη, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης στη σχολή Vakalo Art & Design, Print Media και Ψυχολογία στη Στοκχόλμη.
Διδάχτηκε το εικαστικό κόσμημα, τεχνικές και επεξεργασίες μετάλλων από τον εικαστικό Δημήτρη Νικολαΐδη και καθηγητές Αργυροχρυσοχοΐας .
Επαγγελματικά, η κύρια απασχόληση είναι στην ενημέρωση, πάντα στον ειδικό περιοδικό (και ψηφιακό τώρα) Τύπο.
Μετά το Λεύκωμα για το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα, Νοέμβριος 2021, η παρούσα έκδοση αποτελεί συνέχεια του ερευνητικού έργου της για το Ελληνικό Παραδοσιακό Κόσμημα.
-------------------------------------
Στο συλλεκτικό και πολυτελές αυτό λεύκωμα, υποψήφιο για βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, με τίτλο «Ο Σταυρός στο Βυζάντιο και στο Παραδοσιακό Ελληνικό Κόσμημα», περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά δείγματα από σχεδόν όλες τις κατηγορίες των κοσμημάτων Σταυρών, αποδίδοντας με επιτυχία το εικαστικό εύρος, μέσα στο οποίο κινείται ο Σταυρός στον Βυζαντινό και Παραδοσιακό σχεδιασμό του.
Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες σημαντικών σταυρών. Ξεχωρίζουν ο σταυρός του Χρυσοστόμου Σμύρνης, της Μαντώς Μαυρογένους, ο Σταυρός των Ιωαννιτών Ιπποτών από τη Ρόδο, Σταυροί του Μετώπου από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ο σταυρός του Ιουστίνου του Β', ευγενική προσφορά από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου από το Βατικανό ειδικά για το βιβλίο.
Το λεύκωμα παρουσιάζει μια δομή κατανοητή, με αντιπροσωπευτικές οπτικές αναφορές, αποτελεί μια ολοκληρωμένη εργασία, που ανάλογη της για το οικουμενικό σύμβολο του Σταυρού δεν έχει ξαναγίνει. Αυτός είναι και ο λόγος, σημειώθηκε, που δόθηκε στην έκδοση η Αιγίδα από το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας: "Για τη συνεισφορά του βιβλίου στη στήριξη του Ελληνικού Πολιτισμού μέσω της τέχνης της Αργυροχρυσοχοΐας, καθώς το αντικείμενο μελέτης και καταγραφής του αποτελεί σημαντικό σύμβολο σύνδεσης των απανταχού Ελλήνων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της Πολιτιστικής Ταυτότητας."
Το μοναδικό λεύκωμα «Ο Σταυρός», που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία, μας περιμένει στα βιβλιοπωλεία και στα μουσεία, για να μας ταξιδέψει στη μαγεία του αρχαιότερου συμβόλου και στην παράδοση της θαυμαστής ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας.
Το βιβλίο της Τζένης Φραγκούλη από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» στα βιβλιοπωλεία, διατίθεται σε ηλεκτρονικές παραγγελίες και στα πωλητήρια των Μουσείων.
-------------------------------------------
Σταυρός ονομάζεται το κυριότερο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και της χριστιανικής θρησκείας γενικότερα, το οποίο υπενθυμίζει την Σταύρωση του Ιησού Χριστού και την σωτηρία των ανθρώπων μέσω του Πάθους και του θανάτου Του. Συμβολίζει επομένως τόσο τον ίδιο τον Χριστό όσο και την πίστη των χριστιανών.
Ο ελληνικός σταυρός, αποτελεί μία από τις τρεις αρχαιότερες μορφές του σταυρού και σχηματικά αποδίδεται ως απλός, ισοσκελής και σε ορθή θέση.
Συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης – γη, νερό, φωτιά, αέρα – σε άρτια ισορροπία και σταθερότητα, τα οποία κατ’ επέκταση οδηγούν στην απόλυτη φυσική αρμονία.
Αργότερα και με βάση την χριστιανική του ερμηνεία, ο απλός ισοσκελής σταυρός συμβόλιζε τους τέσσερις Ευαγγελιστές.
Η χρήση του σταυρού ως χριστιανικό σύμβολο, χρονολογείται πως ξεκίνησε τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού, και συγκεκριμένα στην εποχή της βασιλείας του Μέγα Κωνσταντίνου. Κατά την περίοδο εκείνη, και μετά την ανακάλυψη του Τιμίου Σταυρού, η θρησκεία του χριστιανισμού αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, και μαζί με αυτή γεννήθηκε και η χρήση του σταυρού.
Ο σταυρός πλέον, συμβολίζει τον μαρτυρικό θάνατο και τη θυσία του Θεανθρώπου, ενώ παράλληλα αντανακλά την ελπίδα για ανάσταση και αιώνια ζωή. Η χρήση του είναι παγκόσμια και απευθύνεται σε όλες τις διαφορετικές μορφές πίστης που σχετίζονται με τον χριστιανισμό. Οι εκκλησίες, τόσο οι Ορθόδοξες όσο και οι Καθολικές και οι Προτεστάντες έχουν σταυρούς τοποθετημένους, σκαλισμένους ή σχεδιασμένους, στις πόρτες, στα παράθυρα, τις κορυφές και τους τοίχους τους.
Πολλοί χριστιανοί σε όλο τον κόσμο φέρουν το σύμβολο του σταυρού σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής, πάνω σε φυλαχτά, κολιέ, βραχιόλια, δαχτυλίδια, ρούχα αλλά και μπρελόκ. Ακόμα και στον τομέα της τέχνης, το σχήμα του σταυρού έχει πρωταγωνιστήσει σε μια πληθώρα εκπληκτικών έργων, τόσο εξαιτίας της γεωμετρικής του συμμετρίας αλλά και εξαιτίας του συμβολικού του χαρακτήρα, άλλοτε μεταφορικά και άλλοτε κυριολεκτικά.
--------------------------------------------------------------
Εγραψε ο Γιάννης Ρίτσος
.“Απρίλης: Άνοιξη! Δυο σταγόνες θάλασσα τα μάτια σου.
Μια καρδερίνα ανεβοκατεβαίνει σ’ έναν ξύλινο ΣΤΑΥΡΟ.
----------------------------------
”Εγραψε ο Νικος Καρούζος
.“Το άφθαρτο ξύλο:
Ο σταυρός είναι δυο επιθυμίες.
Η μια επιθυμία που ερωτεύτηκε τα ουράνια
σμίγει και σταυρώνεται με την επιθυμία/ καθώς διασχίζει τη γη.
Κι ο Χριστός στο έαρ σταυρωμένος.”
------
‘Εγραψε ο Κώστας Βάρναλης
«Θεριὰ οἱ ἀνθρώποι, δὲ μποροῦν τὸ φῶς νὰ τὸ σηκώσουν!
Δὲν εἶν᾿ ἀλήθεια πιὸ χρυσὴ σὰν τὴν ἀλήθεια τῆς σιωπῆς.
Χίλιες φορὲς νὰ γεννηθεῖς, τόσες θὰ σὲ σταυρώσουν!»
-----------------------------------------------------------------
Κλείνοντας επιτρέψτε μου να κάνω μία παρατήρηση.Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι η ζωή είναι λίγη και λήγει.Λειτουργουν εγωιστικά και με σύνθημα τους το’’ αμύνεσθαι περι πάρτης’’.
Στη σημερινή κοινωνία που προσποιούμαστε ότι ζούμε μέσα στην αχαριστία, στην ζηλοφθονία, το μίσος και την τοξικότητα,
Σε μια κοινωνία χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη με καθημερινές θλιβερές ειδήσεις για θανάτους, αρρώστιες, δυστυχήματα,
ο σταυρός εχει εξέχουσα θέση και σημασία.
Γιατί ολοι μας κάνουμε το σταυρό μας όχι μόνο ζητώντας τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας.ΟΧΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΌΤΗΤΑ.
Κάνουμε το σταυρό μας γιατί είμαστε ακόμη ζωντανοί.
----------------------------------------
Πρόκειται για ενα μοναδικό συλλεκτικό βιβλίο, μια πολυτελή 'έκδοση ένα όμορφο δώρο, κόσμημα για την κάθε βιβλιοθήκη.

Όλες οι αντιδράσεις:
Εσείς, Sofia Anagnostopoulou Georgaki, Eleni Velidou και 64 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις