Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ  ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ-ΑΝΑΣΑ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΧΡΕΗ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

2-ΕΙΣΦΟΡΑ  ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

 

Μεταξύ 10% και 20% -και χωρις  αναδρομική ισχύ-σχεδιάζεται να είναι η  εισφορά στο εισοδημα των   συνταξιουχων που εργάζονται με  βαση το νέο  συστημα που θα προωθησει το  υπουργειο  Εργασίας

Το μέτρο  θα ενταχθεί σε  σχεδιο  νόμου το οποίο θα δοθεί στη δημόσια  διαβουλευση εντός του Ιουλίου .Στο ιδιο  νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση που θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη

Όπως  δήλωσε  ο υπουργός  Εργασίας  Α.  Γεωργιάδης,’’αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με τις υπηρεσίες για το πως θα το φτιάξουμε ώστε να μην αδικηθεί κανένας. Δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύ. Οι νόμοι ισχύουν πάντα από την μέρα που ψηφίζονται και μετά».

Ειδικότερα το «πέναλτι» στη σύνταξη  για τους  εργαζόμενους συνταξιουχους  θα καταργηθεί και αυτή θα καταβάλλεται στο 100%, από 70% που ισχύει σήμερα. Θα προβλεφθεί όμως μια ειδική εισφορά στο εισόδημα, που σύμφωνα με όλες τις δεσμεύσεις θα έχει δικαιότερο αποτέλεσμα απ' αυτό που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που εξετάζεται θα είναι μεταξύ 10% και 20%.Στόχος είναι ο εξορθολογισμός στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη, η θέσπιση κινήτρων για τη νομιμοποίηση της εργασίας και η πάταξη της μαύρης εργασίας.

Η ωφέλεια του νέου τρόπου φορολόγησης -μηδενική, μικρή η μεγαλύτερη- εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης και το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος .

Σαφώς κερδισμένοι βγαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μικρό εισόδημα από την εργασία τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της διάταξης, να βοηθηθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά τους δουλεύοντας μερικώς η εκ περιτροπής.

Η ρύθμιση για το νέο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού και θα πάρει το φθινόπωρο το δρόμο για τη Βουλή. Θα προβλέπει την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Με τη νέα διάταξη ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα με βάση την κλίμακα.Αντί του πέναλτι θα επιβάλλεται ένας έξτρα μικρός φόρος επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την εργασία του συνταξιούχου.

O έξτρα φόρος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.Ο κ. Γεωργιάδης αποσαφήνισε ότι θα θεσπιστούν «κόφτες» προκειμένου η παρακράτηση σε καμία περίπτωση να μην είναι μεγαλύτερη από την ισχύουσα. Δεν πρέπει να τιμωρούμε του συνταξιούχους που εργάζονται είτε για να ενισχύσουν το εισόδημά τους είτε για να νιώθουν ενεργοί πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο  προσθέτοντας ότι « Δε θα βγει χαμένος κανένας συνταξιούχος όπως δείχνουν  ορισμένα προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Θα ορίζουμε «κόφτες» ώστε να μην υποστεί κανείς ζημία».

Την ιδια ωρα  -με αλλη διαταξη  στο  υπο κατάρτιση νομοσχέδιο- ανοίγει ο δρόμος για σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ σε  ελευθερους επαγγελματιες και αγροτες.Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, η σύνταξη για χρέη έως και ένα ύψος, θα εκδίδεται κανονικά. Στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με την οφειλή μέχρι αυτή να μειωθεί στα 20.000 ευρώ και μετά θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους, με την παρακράτηση έως 60 δόσεων, όπως ισχύει σήμερα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης συνταξιούχος για ένα σημαντικά μεγάλο διάστημα, έως ότου η οφειλή του θα πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ, δεν θα λαμβάνει καθόλου σύνταξη. Το ποσό θα έχει υπολογιστεί, όμως στο σύνολό του θα παρακρατείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ. Όταν το χρέος περιοριστεί στα 20.000, τότε ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα μέρος της σύνταξης, καθώς η οφειλή θα ρυθμίζεται  σε έως 60 ισόποσες δόσεις.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, μη μισθωτοί με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον αυτό ποσό, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση. Οσο για τις οφειλές έως 20.000 ευρώ (ή 6.000 για τους αγρότες), αυτές παρακρατούνται σε έως 60 δόσεις.

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :Συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 800 ευρώ και δουλεύει εκ περιτροπής αμειβόμενος με 300 ευρώ το μήνα. Από τις δύο πηγές εισοδήματος συγκεντρώνει ετησίως 9.600+4.200=13.800€ (καθαρά 10.600). Ο ετήσιος φόρος που καλείται να πληρώσει λαμβάνοντας υπόψη την περικοπή του 30% (2.880€) είναι 320€.

Με την κατάργηση του πέναλτι του 30%, το καθαρό του εισόδημα αυξάνεται στα 12.420 ευρώ και  καλείται να πληρώσει φόρο 960€. Η έξτρα εισφορά –υποθέτουμε πάντα ότι είναι 10% τον επιβαρύνει με 420€. Ωστόσο βγαίνει κερδισμένος κατά 1.820 ευρώ, καθώς η παρακράτησή του είναι μικρότερη από 2.880.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Συνταξιούχος με σύνταξη 800€ και μισθό 500€ και από τις δύο πηγές εισοδήματος συγκεντρώνει ετησίως 9.600+7.000=16.600€. Καθαρά: 12.780. Με την περικοπή 30% (2.880€ ) καλείται να πληρώσει φόρο 940€. Με το νέο μέτρο, χωρίς την περικοπή τα καθαρά του αυξάνονται σε 14.325. Ο φόρος που του αναλογεί είναι 1.575€ ενώ η νέα εισφορά 10% ανέρχεται σε 700€. Ο εν λόγω συνταξιούχος βγαίνει κερδισμένος κατά 1.545€.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις