Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

 ‘’ΦΡΕΝΟ’’ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ(ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ)

Φρένο στην αναμόρφωση της  ΕΑΣ(Εισφορα  Αληηλεγγυης  Συνταξιουχων)-η οποία  ροκανίζει τις  αυξησεις  στις συνταξεις- βαζει το δημογραφικό.Η κυβέρνηση αποφάσισε  να μεταφέρει για το  φθινόπωρο τις  αποφάσεις  για να  αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της  ΕΑΣ, η οποία επι της ουσίας  είναι μια  κρυφή  φορολόγηση  στις 400.000   συντάξεις  ανω των 1400 ευρω.
Η βασική κυβερνητική επιφύλαξη είναι ότι έρχεται η  βόμβα  του δημογραφικού  στο  ασφαλιστικό  συστημα  που  σημαίνει ότι  ένα  ‘κουρεμα’ της μνημονιακής  ΕΑΣ  θα εχει επιπτώσεις στον κουμπαρά του  ΑΚΑΓΕ( Ασφαλιστικο Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών ) στον οποίο  καταλήγουν οι πόροι από  την εισφορά.
Επισημαίνεται ότι περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, εισρέουν στον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ),.Στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών, έχουν πλέον σωρευτεί κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ.Το κεφάλαιο αυτό, δεν προήλθε μόνο από την ΕΑΣ. Εισέρχονται ετησίως πάνω από 600 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 300 εκατ. ευρώ είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων, ενώ άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι και από την αντίστοιχη εισφορά στις επικουρικές, προστίθενται περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΚΑΓΕ.
Κυκλοι  του υπουργειου  Εργασιας  τονίζουν  ότι το  δημογραφικό  ‘χτυπάει’ την πόρτα της  χώρας,  με  σοβαρές συνέπειες  στο σύστημα κοινωνικής  ασφάλισης.Η σημερινή εικόνα της σχέσης απασχολουμένων προς συνταξιούχους δείχνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχεί ενάμισης εργαζόμενος, ενώ πριν από 15 χρόνια η σχέση αυτή ήταν κοντά στο ένας συνταξιούχος προς δύο εργαζομένους.Κι αυτό τη στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα έχει δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε τέσσερις εργαζομένους θα υπάρχει ένας συνταξιούχος. Έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η χώρα μας θα υποχρεωθεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050 εξαιτίας της επιδείνωσης των στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος. Η επιδείνωση αυτή συνίσταται αφενός στην αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής και αφετέρου στη μείωση του πληθυσμού που είναι σε εργασιακή ηλικία (20-64 ετών), που στην Ελλάδα θα φθάσει έως και το 35%.Η έκθεση επαναλαμβάνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Εως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχεί σε κάθε 100 εργαζομένους.

----------------------------------------

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΠΩΣ  Η  ΕΙΣΦΟΡΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ‘ΤΡΩΕΙ’  ΤΙΣ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ(ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ)
 Συνταξιούχος με σύνταξη 1.582 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά. Με την  φετεινή αύξηση κατά 7,75%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 122,6 ευρώ, φτάνοντας τα 1.705 ευρώ μικτές αποδοχές. Επειδή όμως η σύνταξή του είναι πάνω από το όριο των 1.700 ευρώ, στον συνταξιούχο του συγκεκριμένου παραδείγματος θα επιβληθεί κράτηση 6% υπέρ ΕΑΣ, από 3% που ήταν μέχρι πρότινος. Η νέα κράτηση ανέρχεται σε 102 ευρώ. Άρα, η νέα σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.603 ευρώ μικτές αποδοχές. Συνεπώς, η πραγματική αύξηση για τον συνταξιούχο αυτής της περίπτωσης δεν είναι 122 ευρώ, αλλά 21 ευρώ, δηλαδή 101 ευρώ λιγότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις