Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

 

ΟΙ  5 ΝΕΕΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

 

 

1.ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ  ΧΡΕΗ :Σύνταξη και σε περίπου 150.000 ασφαλισμένους με υψηλά χρέη (πάνω από 20.000 ευρώ) θα δίνει ο ΕΦΚΑ μετά τη ρύθμιση του προβλήματος η οποία θα συμεριληφθείσε νομοσχέδιο του υπουργειου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων. Με το υφιστάμενο καθεστώς οι κατηγορίες αυτές που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ (όταν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες) και έως 6.000 ευρώ (όταν πρόκειται για αγρότες), μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση των χρεών σε εξήντα δόσεις και να λάβουν την σύνταξή τους. Οι δόσεις εξοφλούνται με παρακράτηση από το ποσό της σύνταξης. Εφόσον η οφειλή ξεπερνά τα όρια αυτά, ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και παραμένει χωρίς σύνταξη. Η προωθούμενη ρύθμιση -συμφωνα με πληροφοριες - θα προβλέπει τα παρακάτω :

1.Δικαίωμα έκδοσης σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ (που σήμερα δεν προβλέπεται) παρά μόνον αν τα χρέη πέσουν κάτω από τις 20.000 ευρώ.

 2.Παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν σύνταξη, αλλά θα είναι «στα χαρτιά», γιατί θα παρακρατείται όλο το ποσό μέχρι το χρέος να περιοριστεί κάτω από τις 20.000 ευρώ.

 3.Συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα της σύνταξης, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα. 4.Καθορισμός νέου ανώτατου πλαφόν οφειλών από ασφαλιστικά χρέη.Έτσι εξετάζεται: -Για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες το όριο να αυξηθεί από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και -Για τους αγρότες το όριο να αυξηθεί πάνω από τις 6.000 ευρώ αλλά κάτω από τις 10.000 ευρώ.

2.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ :.Καμία παρακράτηση υπέρ του ΕΦΚΑ  δεν θα επιβάλλεται στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων, όταν το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης.Έτσι εισοδήματα πο εισπράττονται από την εργασία μέχρι 4.956 ευρώ το έτος, δεν θα υπόκεινται σε παρακράτηση, ενώ για το ποσό πάνω από αυτό το όριο θα υπάρξει ένα μικρό πέναλτι της τάξης του 10-15%

Ο επιπλέον φόρος θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της εθνικής σύνταξης μετά την αύξηση, διαμορφώνεται πλέον σε 413 ευρώ. Επομένως, το ποσό που αντιστοιχεί στον «κόφτη» ανέρχεται στο ποσό σε 4.956 ευρώ (413 ευρώΧ12).

Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα κερδίσουν από την κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξής τους και θα επιβαρυνθούν μόνο από μια μικρή παρακράτηση, η οποία μάλιστα θα επιβάλλεται όταν το εισόδημά τους από την εργασία υπερβαίνει τα 4.956 ευρώ το χρόνο.

3.ΚΟΥΡΕΜΑ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ :Στον ‘κούρεμα’ του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) αναμένεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου  αφού  διαπιστώθηκε ότι η εισφορά  αυτή μειωνει δραματικά τις  αυξήσεις στις  συντάξεις που καταβάλονται ετησίως.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για το φθινόπωρο τις αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της ΕΑΣ, η οποία επί της ουσίας είναι μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.Η βασική κυβερνητική επιφύλαξη είναι ότι έρχεται η βόμβα του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα που σημαίνει ότι ένα ‘κούρεμα’ της μνημονιακής ΕΑΣ θα έχει επιπτώσεις στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών) στον οποίο καταλήγουν οι πόροι από την εισφορά.

Όσον αφορά για την ελάφρυνση της ΕΑΣ, το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιβάλλεται η ΕΑΣ όπως και τώρα, δηλαδή σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά με τα μισά ποσοστά της κάθε κλίμακας, δηλαδή 1,5% αντί 3% στην πρώτη κλίμακα, 3% αντί 6% στη δεύτερη, 3,5% αντί 7% στην τρίτη κ.ο.κ.Το δεύτερο προβλέπει η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ.Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.800 ευρώ, η κράτηση 6% να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 400 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο ο συνταξιούχος έχει απώλεια 24 ευρώ το μήνα αντί για 108 ευρώ.Επισημαίνεται ότι η  εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%. Η εισφορά αλληλεγγύης χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), στον οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 14 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις η από 1.1.2023 χορηγηθείσα αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων, παρότι δεν υπήρχε θετική προσωπική διαφορά, δεν κατέληξε σε αντίστοιχη ωφέλεια.

-4..ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα θεσμοθετηθεί εκ νέου η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν την αύξηση του 2024 στις συντάξεις, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.Για το τρέχον έτος, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης «προσωπικής διαφοράς» ήταν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ή έλαβαν σημαντικά χαμηλή αύξηση. Βάσει των υπολογισμών, κάθε χρόνο και για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι.Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Το επίδομα θα δοθεί, κατά τα πρότυπα του 2023, που είχε ύψος 200-300 ευρώ, με στόχο να στηριχτούν οι συνταξιούχοι μέχρι να «σβήσει» εντελώς η προσωπική τους διαφορά. Συνδέεται δε άμεσα με την τρίτη παροχή, την αύξηση των συντάξεων, από 1η Ιανουαρίου 2024, σε ποσοστό άνω του 3%.

5.NEA  AΥΞΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 2024 :Στο τέλος του έτους θα έρθει η νέα αύξηση των συντάξεων που πλέον έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η νέα αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι κοντά στο 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει - συμπληρωματικά - επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις