Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

 ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Δύο  σενάρια  κερδίζουν έδαφος στην  κυβέρνηση οσον αφορά την ενδεχόμενη καταβολη των αναδρομικών, για τα κομμένα δώρα και τις  επικουρικές, μετά την πρόσφατη απορριπτική  απόφαση της ολομέλειας  του Συμβουλίου της Επικρατείας.Το πρώτο σενάριο προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές - δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020 και   το  δεύτερο  τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου  .Εξαιρετικά δύσκολο είναι το  σενάριο να καταβληθουν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023.Αυτό το ενδεχόμενο  απορρίπτεται ασυζητητί από το  οικονομικό επιτελείο λόγω του μεγάλου  δημοσιονομικου  κόστους(περιπου 2,5  δις. ευρω) και με δεδομένη την εξαιρετικά  δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ανάλογα  της οικονομικής συγκυρίας οι οριστικές αποφάσεις  θα ληφθούν προς  τα τέλη Αυγούστου και είναι πιθανόν να   υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό  στα εγκαίνα της  ΔΕΘ στις αρχές  Σεπτεμβρίου.

Τα  δύο  σενάρια  είναι τα παρακάτω:

1.Ο  συμψηφισμός των  ‘κομένων’αναδρομικών(δώρα και επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου(παράλληλα και με την αυξηση που θα δοθεί        στις   συντάξεις  από 1-1-2023)  είναι ένα  σενάριο που θα μελετήσει  η κυβέρνηση για τους  συνταξιουχους που δεν προσέφυγαν  στα δικαστήρια. Μάλιστα εξετάζεται για τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, τα αναδρομικά να συμψηφιστούν με τα υπόλοιπα από τις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με το νόμο 4670/2020. Με τον τρόπο αυτό και το Δημόσιο θα αποφύγει την γιγάντωση της δαπάνης σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για τα οικονομικά της χώρας, ενώ από την άλλη οι συνταξιούχοι θα μειώσουν ή ακόμη και θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023.Ετσι λοιπόν ένας συνταξιούχος που πρέπει να λάβει αναδρομικά τα δώρα του 11μήνου (800 ευρώ) και έχει προσωπική διαφορά 250 ευρώ, θα την συμψηφίσει με τα αναδρομικά, θα λάβει τα υπόλοιπα 550 ευρώ σε δόσεις , ενώ από 1/1/2023 θα έχει και αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα (π.χ. 50 ευρώ) αφού θα έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά με ενσωμάτωσή της στη σύνταξη.

2.Η καταβολή εντόκως  των  αναδρομικών   σε όλους   τους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια  εως  31/7/2020(  και   δικαιώθηκαν από το  ΣτΕ) .Δηλαδη το  σενάριο αυτό προβλέπει  την αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 ) σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα κατά τόπους δικαστήρια.

Πρόκειται  για  350.000  περίπου συνταξιούχους  οι οποίοι  εχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο  δικαστικό αγωνα  εδώ και μια  δεκαετία --διεκδικώντας  τα αναδρομικά συνολικού  ύψους  700-800 εκατομ. ευρω- σπαταλώντας  χρόνο και  χρήμα.

Κυβερνητικοί  κύκλοι δεν απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο(για όσους εχουν ασκήσει αγωγές) ωστόσο παραπέμπουν το ολο θέμα στο υπουργειο Οικονομικών και στον εξαιρετικά σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλήμα που εχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.

Για  αυτή την κατηγορία των  συνταξιουχων θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους, χωρίς να περιμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα περιμένουν έως και μία   τετραετία.

Υπάρχουν τρεις επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι με αγωγές στις πληρωμές των αναδρομικών τους, όπως:

*Να πληρώνονται οι συνταξιούχοι για το 11μηνο καταθέτοντας τις αγωγές τους στον ΕΦΚΑ, για να πιστοποιηθεί ότι αυτές έχουν ασκηθεί εντός προθεσμίας (έως 31/7/2020).

* Να ζητηθεί από τους συνταξιούχους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι αν η αγωγή τους απορριφθεί για τυπικούς λόγους, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό. Η δήλωση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά 11μήνου.

*Να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ ως «δεδικασμένο» και να ενεργοποιηθούν τα δικαστικά συμβούλια των Πρωτοδικείων ώστε να εκδοθούν με γρήγορες διαδικασίες -μέσα σε 12 μήνες- όλες οι αποφάσεις όσον αφορά στις αγωγές αναδρομικών 11μήνου για επικουρικές συντάξεις και Δώρα που κατατέθηκαν έως 31/7/2020.

Ως γνωστόν τόσο τα πρωτοδικεία  όσο και  τα εφετεία καθημερινά  δικαιώνουν συνταξιούχους που εχουν προσφύγει και μάλιστα λαμβάνουν και  τα σχετικά  αναδρομικά. Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως)με  ποσά από 800 έως 2.500 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων.Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι

Τονίζεται ότι  τα  αναδρομικά που δίνει αμετάκλητα το ΣτΕ(με την πρόσφατη  απόφαση του) στους συνταξιούχους με αγωγές ως 31/7/2020 είναι:

*Αναδρομικά 11 μηνών για μειώσεις επικουρικών και Δώρων επικουρικών.

*Αναδρομικά 11 μηνών για Δώρα κύριων συντάξεων.

* Τόκο (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) στα ποσά που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και σε αυτά που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα Δώρα.

 Όπως  τονίζει ο  δικηγόρος  Λουκάς  Αποστολίδης ,η  κυβερνηση έχει άμεση ηθική, πολιτική, νομική και κοινωνική ευθύνη, να ικανοποιήσει άμεσα όσους άσκησαν αγωγές. Και αυτό, διότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια. Θα σταματήσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων στα δικαστήρια. Οι 350.000 δικαιούχοι που έχουν κάνει αγωγές δεν παρακαλούν την κυβέρνηση αλλά απαιτούν να πληρωθούν’’.

Για να προσθέσει :Τόλμησαν να κάνουν αγωγές, να ξοδευτούν, να προστατέψουν τις αρχές του κράτους δικαίου ενάντια στις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις των μνημονίων. Τόλμησαν να πουν όχι στην χιονοστιβάδα των περικοπών. Χωρίς τις αγωγές των δικαιούχων, χωρίς τις δικαστικές αποφάσεις που αγωνίζονται σχεδόν δέκα  χρόνια να εκδοθούν, η κυβέρνηση δεν θα επέστρεφε από τις περικοπές ούτε ένα ευρώ. Δικαιολογημένα, όσοι έχουν ασκήσει αγωγές διαμαρτύρονται και παραπονιούνται, ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση το e-ΕΦΚΑ να τους καταβάλει εντόκως επικούρηση και δώρα’’, καταλήγει ο  κ. Αποστολίδης.

Σημειώνεται ότι με την πρόσφατη απόφαση  του το  ΣτΕ, έκρινε ότι τις περικοπές των επικουρικών συντάξεως και των τριών δώρων (Χριστουγέννων-Πάσχα–θερινής άδειας) δικαιούνται να λάβουν μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι 31.7.2020. Το Ανώτατο Δικαστήριο, ουσιαστικά αποδέχτηκε τη διάταξη νόμου που θεσμοθέτησε η σημερινή Κυβέρνηση (ν.4714/2020, αρ. 114) και έτσι, πάνω από 2,1 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την καταβολή αναδρομικών για τις ανωτέρω περικοπές. Μεγάλοι «χαμένοι» της εν λόγω απόφασης οι περίπου 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι – πρώην αγρότες, ασφαλισμένοι στον π. ΟΓΑ, καθώς δεν έλαβαν ούτε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, που κατέβαλε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020. Επί της ουσίας, από μια δημοσιονομική δαπάνη που αρχικά έφτανε τα 3,9 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο χορήγησε περίπου 1,4 δισ. ευρώ προ διετίας. Τώρα, από τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι, η επιβάρυνση για τον ΕΦΚΑ περιορίζεται σημαντικά, καθώς απομένουν να διεκδικούν δικαστική δικαίωση, μόλις 350.000 συνταξιούχοι, που έχουν υποβάλλει έγκαιρα σχετικές αγωγές. Το χρονικό  όριο είναι η 31η Ιουλίου 2020, ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω νόμου. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, παύουν οι συνταξιούχοι να έχουν κάθε μορφής διεκδίκηση,  έναντι του Φορέα.

-----------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ

----------------------------------------------------------------------

Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι:

ΔΗΜΟΣΙΟ      100 – 2.900 ευρώ

ΙΚΑ                680 – 1.900 ευρώ

ΔΕΚΟ             916 – 3.300 ευρώ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ     910 – 3.200 ευρώ

ΤΕΑΥΕΚ         830 – 2.650 ευρώ

ΝΑΤ               580 – 2.350 ευρώ

ΟΓΑ                             645 ευρώ

-------------------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις