Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

 

        ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

 

ΑΔΙΚΙΕΣ

Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη απορριπτική απόφαση του  ΣτΕ  για τα αναδρομικά  των συνταξιούχων- σε  επικουρικές  και δώρα-  αδικεί  κατά κύριο λόγο τους  χαμηλοσυνταξιούχους μεταξύ των  οποίων και αυτούς  που έχασαν το ΕΚΑΣ το 2016.Με τον πληθωρισμό να τρέχει με διψήφιο ποσοστό και τα 2/3 των συνταξιούχων να λαμβάνουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, οι συνταξιούχοι όχι μόνο έχουν από το 2008 να πάρουν αύξηση, αλλά συμπλήρωσαν 14 συναπτά έτη ονομαστικών περικοπών.Κι ας  μην ξεχνάμε τον ‘’περίφημο’’ νόμο  Κατρούγκαλου, με τις  23  περικοπές , που οδηγήσε  σε  φτωχοποίηση τους  απόμαχους της  δουλειάς.Ακόμη και οι  δυο κυβερνητικές εξαγγελίες για  το 2023 όσον αφορά την κατάργηση της εισφοράς  αλληλεγγύης καθως και την αυξηση των  συντάξεων δεν ανακουφίζουν τους  χαμηλοσυνταξιούχους  για τους  δύο παρακάτω  λόγους:

1.Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης από 1-12-2023.Διευκρινίζεται ότι πρόκειται όμως για την «φορολογική» εισφορά και όχι την «ασφαλιστική», η οποία  θα διατηρηθεί ως έχει. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς .Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης,  επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν την συγκεκριμένη εισφορά.

2.Αυξήσεις  συντάξεων από 1-1-2023(η  αύξηση  εκτιμάται στο 6%). Η νομοθετική πρόβλεψη για αναπροσαρμογές από το 2023 έγινε σε περιβάλλον αποπληθωρισμού και είναι ήδη (αυτή η πρόβλεψη είναι) ξεπερασμένη λόγω της γενικευμένης ακρίβειας.Την ιδια ωρα το τέχνασμα Κατρούγκαλου με την   «προσωπική διαφορά», περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης.Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο πλευρό των χαμηλοσυνταξιούχων (σχεδόν 1 εκ. συνταξιούχοι, από ένα σύνολο κοντά στα 2,5 εκ., λαμβάνουν λιγότερα από 620 ευρώ το μήνα),   παρέχοντας μια  οικονομική  ανάσα αλλά σε μόνιμη βάση. Εχει τη δυνατότητα για το  2023  να  θεσπίσει νομοθετικα ένα  μόνιμο  μηχανισμό στήριξης ενώ παράλληλα να  ενσωματώσει  τα  αναδρομικά  στην λεγόμενη ‘προσωπική  διαφορά’.

Φυσικά  είναι γνωστά  τα σοβαρά προβλήματα  στην οικονομία αλλα η   εξεύρεση  δημοσιονομιικού  χώρου  θεωρείται  επιβεβλημένη για   αυτή την πλέον αδικημένη  κατηγορία του πληθυσμού.

Προέχουν οι άνθρωποι  και όχι οι αριθμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις