Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

 ειδική νομοθετική ρύθμιση (όπως  έγραψαν ΄ΤΑ ΝΕΑ»)ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ),  σύμφωνα με την οποία όλες οι υπο – περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων του Δημόσιου μεταφέρονται στο 62ο έτος ηλικίας, καταθέτει εντός  των ημερών το  υπουργειο Εργασίας.

Σύμφωνα με  ασφαλείς πληροφορίες, με την προωθούμενη  ρύθμιση οι εργαζόμενοι στον δημόσιο εχουν   τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση, ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010. Από το 2023 και εφεξής όμως, δεν θα υπάρχει τέτοιο δικαίωμα.Να σημειωθεί εδώ, ότι το θέμα αφορά μόνο την  πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Τονίζεται ότι το πρόβλημα  εντοπίζεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι  με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις  έσπευσαν τον Φεβρουάριο του 2022 να υποβάλλουν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το δημόσιο αναμένεται να  εγκριθεί ή όχι, τον Αύγουστο και έως τότε, απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης καθώς οι αιτήσεις τους έχουν μπει στον «πάγο» από τον e-ΕΦΚΑ έως ότου ληφθεί  οριστική απόφαση.  Βέβαια, με βάση και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, παραιτήσεις που αποδεικνύεται ότι στηρίχθηκαν σε καλόπιστη πλάνη του ασφαλισμένου, οδηγούν σε αποκατάστασή του, ήτοι μπορούν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που λανθασμένα παραιτήθηκαν, να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους.

Να θυμίσουμε ότι στον "αέρα" βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης "κόλλησε" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της γμωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους( και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης) και δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο δημόσιο.Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό σε κάθε προοπτική πρόωρης συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα, πριν από το 62ο έτος ηλικίας.

Με την γνωμοδότησή του, δεν θα αποδέχεται την συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022. Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις, ήδη από το 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 εως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νόμο του 2010 (ν.3865) που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, οι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (και με εξαγορά πλασματικών ετών) στις εξής περιπτώσεις:

-Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο  και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

-Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

 -Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις