Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

 

 

ΡΥΘΜΙΣΗ-ΑΝΑΣΑ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Οριστική λύση στο  γόρδιο δεσμό της πρόωρης  συνταξιοδότησης   δημοσίων υπαλλήλων, μετά την αναμενόμενη  αρνητική γνωμοδότηση(όχι απόφαση) του Νομικού Συμβουλιου του Κράτους, σχεδιάζει  να δώσει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,   μελετάται  η έκδοση υπουργικής απόφασης ή κατάθεση  τροπολογίας η οποία  θα καλυπτει τους  δημόσιους  υπαλληλους οι  οποίοι  υπέβαλλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης  και μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια .Ειδικότερα η λύση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια των 56 και 58 ετών σε όσους υπέβαλαν παραιτήσεις   συμπληρωνοντας  τις ηλικίες των 56 και 58 το 2022, με το σκεπτικό ότι κατά την πάγια ασφαλιστική πρακτική, αναζητείται η συμφερότερη επιλογή για τον ασφαλισμένο. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι εκπαιδευτικοί που με τη νεα διαδικασία τον Φεβρουάριο υπέβαλαν παραιτήσεις και θα αποχωρήσουν για σύνταξη τον Αύγουστο. Επισημαίνεται ότι κυρίως γυναίκες, επέλεξαν να βγουν με διατάξεις μειωμένης κλείνοντας φέτος τα 56 ή 58 και θεωρείται βέβαιο ότι η συνταξιοδότησή τους θα προχωρήσει κανονικά με βάση τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας.

Ανώτατη πηγή   του υπουργείου  Εργασιας  τόνιζε  ότι τι ανεξαρτήτως της γνωμοδότησης «δεν πρόκειται να μείνουν μετέωροι όσοι έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης ‘’ για να προσθέσει  ότι’’ το Νομικό  Συμβούλιο  γνωμοδοτεί επι του θέματος  και δεν αποφασίζει’’.

Να θυμίσουμε ότι στον "αέρα" βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης "κόλλησε" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή  της  γμωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους( και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης) και δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο δημόσιο.

Αυτό  μεταφράζεται σε περιορισμό σε κάθε προοπτική πρόωρης συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα, πριν από το 62ο έτος ηλικίας.Με την  γνωμοδότησή του, δεν θα  αποδέχεται την συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022. Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις, ήδη από το 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημόσιο  προέκυψε  όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 εως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ.

Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων που ‘’ επηρεάζονται ‘’ είναι και 2.000  είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου  όπου οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους ,από την 1/1/2022 υπάρχουν μόνο 3  επιλογές:

 1.       Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης)

 2.       Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται  στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).

 3.Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις