Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

 ΤΑ ΔΥΟ  ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Τον συμψηφισμό των  ‘κομένων’αναδρομικών(δώρα και επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου(παράλληλα και με την αυξηση που θα δοθεί από 1-1-2023)  ή  την καταβολή τους σε  δόσεις και σε  βαθος χρόνου από το 2023,  είναι τα δυο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη   απορριπτική  απόφαση του ΣτΕ.

Για το ολο θέμα γινονται εισηγήσεις  στο οικονομικο επιτελειο της κυβέρνησης  το οποίο θα σταθμίσει   και το ανάλογο δημοσιονομικό  κόστος με  δεδομένη την εξαιρετικά  δυσμενή  οικονομικά  συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ επιδίκασε την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12), αλλά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020, εφόσον έχουν τελεσιδικήσει ή τελεσιδικήσουν μελλοντικά οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια.Έτσι, όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά και εκείνοι που δεν θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, βάσει της απόφασης του ΣτΕ δεν δικαιούνται επιστροφής αναδρομικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, κοντά στις 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν τις εν λόγω περικοπές, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Αντίθετα, κοντά στους 1.300.000 συνταξιούχους, αν και υπέστησαν περικοπές, δεν προσέφυγαν. Έτσι, με βάση όσα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον δικαιωθούν από τα δικαστήρια, οι 350.000 οι οποίοι προσέφυγαν, αυτοί και όχι όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, θα λάβουν πίσω τα αναδρομικά τους.Αυτό  σημαίνει ότι  3 στους 4 συνταξιούχους θα αποκλειστούν από την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν και μόνο 1 στους 4 θα λάβει αναδρομικά.Εδω θα πρεπει  να επισημανθεί ότι η δικαστική περιπέτεια  θα είναι χρονοβόρα(εως 5-6  ετη).Κι αυτό γιατί μ ετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της, σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα, έντοκα (6% τόκος ανά έτος). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή την περίοδο δικάζονται αγωγές, σε πρώτο βαθμό, που έχουν υποβληθεί το 2015 – 2016. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να δικαστούν όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί έως 31 Ιουλίου 2020 (έναρξη ισχύος του νόμου 4714/20, που αποτέλεσε το νέο όριο που έθεσε το ΣτΕ), γίνεται σαφές ότι η καθυστέρηση είναι πιθανό να παραταθεί και άλλο.

 Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό, από την καταβολή αναδρομικών που έγινε τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους (έως 800 ευρώ), οι οποίοι δεν είχαν εκ του νόμου περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, για τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά ποσά. Σε αυτούς συγκαταλέγεται το σύνολο των συνταξιούχων αγροτών,  ασφαλισμένων στον τ. ΟΓΑ. Όλες αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων, είχαν υποστεί περικοπές μόνο στις επικουρικές συντάξεις τους, καθώς επίσης είχαν χάσει και τα δώρα κύριας και επικουρικής. Ειδικά αυτοί, είναι οι πλέον χαμένοι της απόφασης του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε νόμο με τον οποίο όλοι οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έλαβαν αναδρομικά για τις περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, αν και το ΣτΕ είχε δικαιώσει μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και εκκρεμούσε σχετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ο συμψηφισμός  θα έρθει να προστεθεί στην επικείμενη αυξηση των  συνταξεων  από 1-1-2023  υψους 6%.Αυτο σημαινει ότι θα μειωθει η προσωπική διαφορά και με τον συμψηφισμό των αναδρομικών θα υπάρξουν και αυξήσεις στην τσέπη.

Επισημαίνεται ότι το   ακριβές ύψος της αύξησης των  συντάξεων από  1-1-2023  θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο  ο οποίος  θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού. Η αυξηση αυτή θα αφορά όλα τα ταμεία ωστόσο κάποιοι δεν θα δουν άμεσα μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα  νομοθεσία,οι αυξήσεις στις συντάξεις  από το  νέο ετος θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού. 

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή». 

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι της τάξης του 4,5% (2% +2,5%).Ωστόσο, δεδομένης της φετινής συγκυρίας όπου ο πληθωρισμός «καλπάζει» (στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 7,2%-7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες), οι συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που να φτάνουν το 6%

ΓΡΑΦΗΜΑ-------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ

ΣΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ

Όσοι δουν στην έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης:

1.Μεγάλη “Συνολική Προσωπική Διαφορά “.

Αυτό  σημαίνει ότι δεν θα δουν οι συνταξιούχοι άμεσα τις αυξήσεις στο ΑΤΜ  .Οι αυξήσεις αυτές μειώνουν σιγά σιγά την προσωπική διαφορά ούτως ώστε  κάποια να μηδενιστεί -να γίνει αρνητική. Και μετά οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο  ΑΤΜ.

 2.Αρνητική “Συνολική Προσωπική Διαφορά “.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος  θα δει  από 1/.1/2023 κανονική αύξηση στο ΑΤΜ .

3.“Χωρίς προσωπική διαφορά”

Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα πάρει κανονικά αύξηση διότι έχει γίνει ο επανυπολογισμός  με τον Νομο Κατρούγκαλο και Βρούτση  και προέκυψε ότι δεν υπάρχει καθόλου προσωπική διαφορά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις