Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

 

 

ΟΙ  ΕΠΟΜΕΝΕΣ  5 ΠΛΗΡΩΜΕΣ    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΆΞΕΩΝ

 

Πρεμιέρα  την ερχόμενη   Τρίτη  για  τις προκαταβολές συντάξεων καθως όσοι νεοι συνταξιούχοι καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης στην διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi  θα λάβουν προκαταβολή της σύνταξής τους 360 ή 384 ευρώ σχεδόν ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης τους.Για τις  εκκρεμεις συντάξεις εχει  ήδη  ανοίξει(θα κλείσει στις  31  Μαρτίου) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ψηφιακές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις .

Παράλληλα  έως το καλοκαιρι   πρόκειται να πληρωθούν τέσσερεις  ακόμη κατηγορίες  συνταξιούχων και  δικαιούχων οι οποίοι θα λάβουν και  αναδρομικά.Ειδικότερα:

1.ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ::Η  νέα   πληρωμή αναδρομικών κληρονόμων έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, όταν και αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

Τονίζεται  ότι την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 καταβλήθηκαν 13.079.642 ευρώ αναδρομικών σε 20.827 δικαιούχους – κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων χωρίς διαθήκη, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, πρόκειται για πληρωμές όσων υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, η οποία παραμένει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζεται καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Σημειώνεται, ότι για όσους κληρονόμους έχουν καθυστερήσει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά,  θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς μπορεί να γίνει δεκτό από τον ΕΦΚΑ μόνο στις εξής περιπτώσεις:

-εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 4 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών.

-εάν ο αιτών είναι ανήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 1 έτους από την ενηλικίωση του αιτούντα και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών.

-εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Εξωτερικού το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 12 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει

2-ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ  ΕΚΚΡΕΜΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ::Η καταβολή μαζι με  τα αναδρομικά,αναμένεται πριν από το Πάσχα(Απρίλιος). Τυχεροί είναι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που θα καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης στην διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi από τις 16 Μαρτίου 2021 και μετά, καθώς θα λάβουν προκαταβολή της σύνταξής τους 360 ή 384 ευρώ σχεδόν ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης τους.

Ηδη εχει ανοίξει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ψηφιακές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούν στις προκαταβολές των εκκρεμών συντάξεων. Η πλατφόρμα  θα παραμείνει  ανοικτή εως τις  31  Μαρτίου.Στην εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα, οι εν αναμονή συνταξιούχοι, που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα δηλώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησής τους, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το ΙΒΑΝ. Εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας, θα δηλώνουν επίσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.Στόχος είναι οι έναντι προκαταβολές -που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα- και τα αναδρομικά τους να πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δύο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ τον μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή της οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

3-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ  30ΕΤΙΑ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:: Μετά το Πάσχα και προς το καλοκαίρι-με  τεράστια καθυστέρηση- αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.Η μεταρρύθμιση των συντελεστών αναπλήρωσης ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο μένει ακόμη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα οι 200.000 που δικαιούνται αυξήσεις στην τσέπη να περιμένουν έναν χρόνο τα αναδρομικά τους. Σημειώνεται πως οι αυξήσεις που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019, καθώς αντιμετωπίζουν σχετική απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε τότε.Εκτιμάται πως πρώτοι θα πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι -δηλαδή όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016- και στη συνέχεια 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (οι προ του Μαΐου 2016) για τους οποίους θεωρείται πως το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο. Υπενθυμίζεται πως οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ την αύξηση που δικαιούνται, ενώ οι παλαιοί θα τη λάβουν σε πέντε ετήσιες δόσεις.

4.ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Πρεμιέρα- αλλά για μια μικρή κατηγορία νέων  συνταξιούχων- θα  γίνει με  την πληρωμή των  συντάξεων   Ιουνίου, στις αυξήσεις (κατά 75%)  και  στα αναδρομικά  στους απασχολούμενους συνταξιούχους(μείωση πέναλτυ με το νόμο Βρούτση).Τυχεροί  θα είναι περίπου  400    απασχολούμενοι  συνταξιούχοι   του δημοσίου. Επίσης  θα δουν άμεσα  αύξηση  και  αυτοί που είτε θα βγουν τώρα στη σύνταξη, είτε θα πιάσουν τώρα δουλειά.Ωστόσο οι υπόλοιποι  απασχολούμενοι  συνταξιούχοι θα  δούν αυξήσεις και αναδρομικά-εκτός  απροΌπτου-  με τις πληρωμές  Ιουνίου.Πρόκειται  για τρείς κατηγορίες  συνταξιούχων  που εργάζονται. Και αυτό   γιατί  θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση( ν. 4670/2020).Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000  συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%  (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται:

 Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους.

 Αναδρομικά  καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί  εως  τον Ιουνιο-με  σημαντική καθυστέρηση.

5.ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Πριν την εκπνοή του Μαρτίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων οι συντάξεις του Απριλίου. Συγκεκριμένα, αναλόγως το ταμείο, οι συντάξεις θα πιστωθούν από την Τετάρτη 24 έως την Τρίτη 30 Μαρτίου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο:

-Στις 24 Μαρτίου 2021, ημέρα Τετάρτη  θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

-Στις  26 Μαρτίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ)  που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 29 Μαρτίου 2021, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-Στις 30 Μαρτίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. 

.

 

-----------------------------------------------

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ :ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

 

-ΜΑΡΤΙΟΣ(Από  24  εως 30):Πληρωμή  κύριων και επικουρικων συντάξεων  Απριλίου.

.-ΑΠΡΙΛΙΟΣ:Πληρωμή  αυξήσεων και αναδρομικών  στους εν αναμονή συνταξιούχους με την προκαταβολή της εθνικής  σύνταξης(η πλατφόρμα για αιτήσεις  θα κλείσει στις  31  Μαρτίου).

-.ΑΠΡΙΛΙΟΣ: θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

-.ΙΟΥΝΙΟΣ:Πληρωμή  συντάξεων και αναδρομικών  21  μηνών σε  όσους  εχουν  πάνω από 30  συντάξιμα ετη(νόμος  Βρούτση).

-.ΙΟΥΝΙΟΣ:Πληρωμή  αυξήσεων και αναδρομικών στους  απασχολούμενους  συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις