Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

 ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΡΕΜΙΕΡΑ  ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

 

Πρεμιέρα- αλλά για μια μικρή κατηγορία νέων  συνταξιούχων- θα  γίνει με  την πληρωμή των  συντάξεων   Απριλίου(τέλη Μαρτίου)  στις αυξήσεις (κατά 75%)  και  στα αναδρομικα  στους απασχολούμενους συνταξιούχους(μείωση πέναλτυ με το νόμο Βρούτση).Τυχεροί  θα είναι περίπου  400    απασχολούμενοι  συνταξιούχοι   του δημοσίου. Επίσης  θα δουν άμεσα  αύξηση  και  αυτοί που είτε θα βγουν τώρα στη σύνταξη, είτε θα πιάσουν τώρα δουλειά.


Ωστόσο οι υπόλοιποι  απασχολούμενοι  συνταξιούχοι θα  δούν αυξήσεις και αναδρομικά  το δίμηνο Μαιο-Ιουνίου.Πρόκειται  για τρείς κατηγορίες  συνταξιούχων  που εργάζονται. Και αυτό   γιατί  θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση( ν. 4670/2020).Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000  συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%  (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται:

 Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους.

 Αναδρομικά τουλάχιστον 12 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί  τον Απρίλιο με  σημαντική καθυστέρηση.

Εξάλλου αλλοι 56.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανήκουν στο παλαιότερο – προ νόμου Κατρούγκαλου – καθεστώς, καθώς είχαν ήδη αναλάβει εργασία ως συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου του 2016) και εξαιρέθηκαν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς, διατηρούν το ισχύον καθεστώς τους έως την 1η Μαρτίου του 2022.

 Οσον αφορά την κατηγορία των παλιών και νέων  συνταξιούχων με άνω τα 30      συντάξιμα  έτη(σε  εφαρμογή του νόμου  Βρούτση) οπως  έγραψαν 'ΤΑ ΝΕΑ', με  τις συντάξεις Απριλίου  σχεδιάζεται από τον  ΕΦΚΑ να καταβληθούν   αυξησεις και  αναδρομικά με το νέα  ποσοστά   αναπλήρωσης- και  τα αντιστοιχα  αναδρομικά- σε  2.000 συνταξιούχους Δημοσίου, που έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη σύνταξή τους, αλλά υπέβαλλαν αίτηση από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Πλέον, οι  νέες συντάξεις Δημοσίου που θα αφορούν αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον υπάρχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για αυτή την κατηγορία των συνταξιουχων (ανω των 30  συνταξιμων ετων)επισημαίνονται  τα εξής:

-Η διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτει έναν νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη, προκειμένου μέσα από αυτόν τον επανυπολογισμό να καθοριστούν τα νέα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Ο νόμος ισχύει αναδρομικά από 1ης/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 19 μηνών.

-Η  καταβολή των αναδρομικών θα γίνει με τεράστια καθυστέρηση μετά το Πάσχα, ίσως το καλοκαίρι και αφορά περίπου 200.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν αρκετά χρήματα, τα οποία υπολογίζονται σε 252 ευρώ ανά μήνα ή έως και 4.758 ευρώ αναδρομικά, καθώς αφορούν στσο σύνολο 19 μήνες.

Την ίδια ωρα  αναδρομικά  εως  9.200 ευρω  θα  λάβουν στα τέλη Απριλίου ή αρχές  Μαιου περιπου 15.000   συνταξιούχοι που   βρίσκονται σε αναμονη εως και  δύο έτη και δεν λαμβάνουν καμια σύνταξη ,μετά  την ενεργοποιηση της  ρυθμισης για την προκαταβολη συνταξης.Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις των σημερινών υποψήφιων συνταξιούχων αναμένεται να ανοίξει προς τις 10 Μαρτίου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr). Εκεί οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που περιμένουν για  χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση της προκαταβολής. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.

 Οσον αφορά  τα αναδρομικά των κληρονόμων επισημαίνεται ότι ενδεικτική ήταν  η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου για την υποβολή δικαιολογητικών για τα αναδρομικά κληρονόμων και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή και μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και του Απριλίου θα καταβληθούν δύο ακόμα πληρωμές για την κατηγορία των αναδρομικών που αφορούν στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

 -Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των κληρονόμων που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα είναι ανοιχτή έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

 -Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Ήδη από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, έχει δοθεί σε λειτουργία η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων για τις αιτήσεις από διαθήκη.

Για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρισαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος τους, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.

Εκκρεμούν επίσης οι κληρονόμοι β' βαθμού, περί τις 5.781 περίπου, των οποίων τα στοιχεία θα χρειαστεί επίσης να καταχωρηθούν στα κατά τόπους τμήματα πληρωμών. Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν όλες όσες αιτήσεις δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή στις 10 Απριλίου 2021.

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που ζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους βρίσκονται στο site του e-ΕΦΚΑ.

  

  

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις