Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

 ‘ΚΛΕΙΔΩΣΕ’ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ


«Κλείδωσε» η αύξηση του επιδόματος παιδιού   και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Βελλίδειο, δίνοντας έμφαση στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται για το πρώτο και δεύτερο παιδί στα 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί στα 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ. Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
Προς το παρόν είναι γνωστό ότι τα χρήματα για την αύξηση των επιδομάτων παιδιού θα αντληθούν από δύο πηγές:
1. Με την αύξηση των μισθών πολλοί γονείς έχασαν το επίδομα παιδιού καθώς υπερέβαιναν τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% και θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μη μείνουν χωρίς επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος.
2. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης έχασαν το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς φορολογούνται πλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό, με αποτέλεσμα αρκετοί να υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια (εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ).
Την ιδια ώρα σε λειτουργία έχει τεθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ μέσω της οποίας μπορούν αν διεκδικήσουν το επίδομα τέκνων Α21 χιλιάδες οικογένειες.Όσοι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτηση τους, θα πληρωθούν αναδρομικά όλες τις δόσεις του επιδόματος από την αρχή του έτους στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αίτηση για την λήψη του επιδόματος έχουν ήδη υποβάλλει 740.000 δικαιούχοι, ωστόσο θα επανεξετασθούν εάν πληρούν τα απαιτούμενα εισοδηματικά κριτήρια μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος. Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση -από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο- και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως τα σχετικά πεδία, όπως τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί ναπροχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονικήαίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις