Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:Η ΜΕΓΑΛΗ  ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ


Με   ένα πενιχρό επίδομα   από 100 εως  200 ευρώ  (εφάπαξ) θα μείνουν και το 2025  χιλιάδες παλιοί συνταξιουχοι(πριν το   2016) λόγω της   προσωπικής διαφοράς.Δεν θα πάρουν ούτε   την αύξηση του 2,5% για το νέο έτος, όπως οι αλλοι συνταξιούχοι.
Σήμερα ο ένας 
 στους  τρεις συνταξιούχους είναι ‘θύμα’ της προσωπικής διαφοράς με μηδενικές αυξήσεις  και μάλιστα οι περισσότεροι θα φύγουν από τη   ζωή χωρίς να… γευτούν τη  χαρά της αύξησης!!!

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι παλιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά είναι περίπου 670.000 άτομα, με σύνταξη έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ).

Το  σχετικό  επίδομα -πριν τις γιορτές - θα   καταβληθεί  ως εξής :
-για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
-για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,

Θα 
 πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».Ετσι χιλιάδες  είναι οι  παλίοί συνταξιουχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να ‘’γευτούν’’ μια έστω και μικρή αυξηση στη σύνταξη τους  λόγω της προσωπικής   διαφοράς την οποία επεβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.
Να σημειωθεί ότι, η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.
Παράλληλα αδιευκρίνιστος παραμένει ο λόγος για τον οποίο «πάγωσε» η ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ. Πέρυσι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ήταν και οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ.
Για τις ανακοινώσεις αυτές η ΑΓΣΣΕ Συνταξιούχοι σημειώνει ότι «οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν συγχρονίζονται με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά ανερυθρίαστα στερούν και επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα από τους συνταξιούχους».
Τονίζει δε ότι η πρωτοφανής αυτή παλινδρόμηση σε «περιβάλλον μνημονίων», πέραν της μόνιμης αφαίμαξης με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στο «ηλεκτρικό», επιβεβαιώνεται με πέντε νέους τρόπους:
1. «Οι “αυξήσεις” του 2025 θα είναι κατώτερες του τρέχοντος (επίσημου) πληθωρισμού (2,2% – 2,5% με πληθωρισμό άνω του 3% φέτος), ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων χρόνων (αναπροσαρμογή κατά 50% επί του ΑΕΠ και μόλις κατά 50% επί του πληθωρισμού). Αυτό αποτελεί την πρώτη κρυφή μείωση αφού εγκαταλείπεται η αύξηση των συντάξεων στο ύψος του μέσου μισθού».
2. «Για τρίτη χρονιά περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση με την απαράδεκτη “νομοθετική ρύθμιση” της προσωπικής διαφοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024)».
3. «Για μία ακόμη χρονιά δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προβλέφθηκαν (και καταβλήθηκαν οι αναλογούσες εισφορές), προκειμένου να ενισχύουν το εισόδημά μας και όχι για να αποτελούν πεδίο μόνιμης κρατικής επιδρομής επί των οικονομικών μας».
4. «Δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα οι κατώτερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές και “αυξήσεις” να εξαϋλώνονται από την εφορία. Επιπλέον, καμία αναφορά δεν υπήρξε για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία επιβάλλεται εφ’ όλου του ποσού (300 ευρώ και πάνω για τις επικουρικές και 1.400 ευρώ και πάνω στις κύριες)».
5. «Ταυτόχρονα (Σεπτέμβριος 2024) η κυβέρνηση προχωρά σε “γενναίες” αυξήσεις σε 800 φάρμακα ευρείας χρήσης επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να “βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη” μας.

------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ  ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται για το μήνα Οκτώβριο
 ως ακολούθως:

--Την 25η/9/2024,ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

--Την 27η/9/2024,ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις