ΤΑ 8 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων μαζι με νέο επιδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευάλλωτους, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα και αναμόρφωση της ΕΑΣ(Εισφορά Αλληλεγγυης Συνταξιούχων) είναι ορισμένα από τα 8 μέτρα του κοινωνικού πακέτου που θα ανακοινώσει αύριο βράδυ ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ.Τα 8 μέτρα είναι τα εξης:1-ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΕΥΑΛΛΩΤΟΥΣ.Εκτακτο εφάπαξ βοήθημα σε ευάλλωτους αναμένεται να εξαγγελθεί στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό παράλληλα με την αυξηση των επιδομάτων παιδιού και
στέγασης.Πρόκειται για το γνωστό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.Το επίδομα θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα.
Ειδικότερα δικαιούχοι είναι οι εξης :
--Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ: Θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού.
--Χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με μικρή προσωπική διαφορά (ώστε να μην λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς) και
λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, κοντά στα 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις
τους από 1-1-2025 της τάξης του 2% με 2,5%. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
--Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
--Δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση
κοντά στα 200 ευρώ..
2-ΕΙΣΦΟΡΕΣ -Κλείδωσε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (αντί για 0,5 π.μ.) ήδη από το 2025 . Η μείωση θα προέλθει από τη φορά από το πακέτο υγειονομικής περίθαλψης που για τους μισθωτούς φτάνει το 7,10%. Ειδικότερα οι εισφορές υγείας είναι 2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη, σύνολο 7,10%.
Μια μείωση μιας μονάδας σημαίνει πως το συνολικό πακέτο της υγείας θα φτάσει στο 6,10%. Η μείωση αναμένεται να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή οι εισφορές υγείας του μισθωτου θα διαμορφωθούν στο 2,05% και του εργοδότη στο 4,05%.
Αυτό σημαίνει πως ένας μισθωτός με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει σήμερα εισφορές υγείας (και εκείνος και ο εργοδότης) 71 ευρώ. Αυτές οι εισφορές θα πέσουν στα 61 ευρώ και το όφελος θα είναι 120 ευρώ το χρόνο, ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.Δηλαδή ο εργαζόμενος θα έχει επιβάρυνση από ις εισφορές υγείας (πάντα με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ) 20,5 ευρώ το μήνα και όχι 25,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο αύξηση στον καθαρό μισθό.
Αντίστοιχα ο εργοδότης (για μεικτό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα) 40,5 ευρώ αντί για 45,5 ευρώ, δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργοδότη θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο απομείωση του εργοδοτικού κόστους.
3.ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ 2025 :Αυξήσεις μισθών 4,5-5% στο δημόσιο τομέα και τον κατώτατο μισθό(ιδιωτικός τομέας) προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το 2025.Σχετική εξαγγελία θα γίνει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ . Ειδικότερα, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από τον πρωθυπουργό στην ενίσχυση των μισθών, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο.
Τα μέτρα που θα ανακοινωθουν θα αφορούν τα εξής:
• Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Οι αυξήσεις για το 2025 αναμένεται να κινηθούν στο 4,5%-5% με τον εισαγωγικό μισθό στην ΥΕ κατηγορία να διαμορφώνεται από τα 850 στα 892,5 ευρώ, στη ΔΕ Κατηγορία από τα 928 στα 974 ευρώ, στην Κατηγορία ΤΕ από τα 1.107 στα 1.162 ευρώ και στην ΠΕ από τα 1.162 στα 1.220 ευρώ.
• . Για το 2025, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό(ιδιωτικός τομέας) αναμένεται να είναι περίπου 4,5%, με τον μισθό να φτάνει τα 867,35 ευρώ. Στόχος για τη διετία 2026-27 είναι να φτάσει τα 950 ευρώ. H αγοραστική δύναμη, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, ο ρυθμός αύξησής τους και η παραγωγικότητα της εργασίας θα αποτελούν τα τέσσερα μεγέθη βάσει των οποίων θα καθορίζεται από το 2025 και μετά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
4.ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ :Οι αυξήσεις θα είναι δυο ταχυτήτων;
- Η αύξηση για τους νυν συνταξιούχους, που θα είναι μεταξύ 2,6% και 2,8%. Κατά το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη. Στους ήδη συνταξιούχους συμπεριλαμβάνονται και όσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024.
-Η αύξηση (2,6%-2,8%) που θα πάρουν στο ποσό της εθνικής σύνταξης οι νέοι συνταξιούχοι με αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης/1/2025 έως 31/12/2025. Η δε ανταποδοτική σύνταξη θα έχει έμμεση αύξηση, καθώς θα υπολογιστεί με νέο σύστημα καθορισμού του συντάξιμου μισθού. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι ο μισθός που λαμβάνεται υπόψη για να υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξάνεται από το 2025 και μετά με το ποσοστό αύξησης των μισθών της οικονομίας του προηγούμενου έτους και όχι με το ποσοστό του πληθωρισμού. Το νέο σύστημα θα βελτιώσει τις νέες συντάξεις, καθώς οι αυξήσεις μισθών είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.
5.ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ :Στα 110 εκατ. ευρώ κλειδώνει το επίδομα που σχεδιάζει να καταβάλλει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τις αυξήσεις του 2025 επειδή λαμβάνουν σύνταξη με προσωπική διαφορά. Οι τελικές αποφάσεις να ανακοινωθούν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο από τον πρωθυπουργό και οι πληρωμές να γίνουν Δεκέμβριο του 2024.Αν ληφθούν υπόψη τα περσινά κριτήρια τότε θα πάρουν το επίδομα οι συνταξιούχοι που μετά την αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις την 1/1/2025 (και θα είναι γύρω στο 2,5%-3%) θα έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ. Το 2024 το επίδομα προσωπικής διαφοράς πληρώθηκε σε 730.550 συνταξιούχους εκ των οποίων 169.045 πήραν 200 ευρώ, 256.828 συνταξιούχοι πήραν το επίδομα ων 150 ευρώ και 304.677 συνταξιούχοι πληρώθηκαν επίδομα 100 ευρώ.
Το επίδομα σχεδιάζεται να καταβληθει από τις 16 με 20 Δεκεμβρίου 2024
6.ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΑΣ).Θα ανακοινωθεί η τροποποίηση της κλίμακας για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική για περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Η μείωση της ΕΑΣ είναι επιβεβλημένη, καθώς ο μηχανισμός με τον οποίο υπολογίζεται καταλήγει όχι μόνον στο να περιορίζει ή και να μηδενίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις (εν προκειμένω το 3% της αύξησης για το 2024 να γίνεται 0%), αλλά προκαλεί ακόμη και πραγματική μείωση της σύνταξης, σε σημείο που οι συνταξιούχοι να παίρνουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν πριν την αύξηση!Η ενδεχομένη κατάργηση της κράτησης από τις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσει σε αύξηση από 10 έως και 71 ευρώ το μήνα ή από 120 ευρώ έως 852 ευρώ το χρόνο για περίπου 400.000 παλαιούς, αλλά και νέους συνταξιούχους (μετά την 1/1/2015) που λαμβάνουν αρχική μεικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπου επιβάλλονται οι κρατήσεις ΕΑΣ με ποσοστά από 3% ως 10%.
7.ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ :Αλλάζει η αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας.Θα προβλέπεται υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να παρέχει κινηρα τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε όσους θα μείνουν άνεργοι μετά την θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι σε αυτούς που είναι ήδη άνεργοι. Επομένως οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός φθινοπώρου και το νέο επίδομα θα δοθεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους τέλος του 2024 με αρχές του 2025 και στη συνέχεια θα υπάρξει καθολική εφαρμογή.Ειδικότερα το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο μισθό του εργαζόμενου πριν βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα, από 509 ευρώ που είναι σήμερα.
8 ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ :Την αναδιάρθρωση των επιδομάτων (ανεργίας, τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής κ.α.) και την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο καθεστώς της προπληρωμένης κάρτας από το τέλος του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου