Κυριακή 26 Ιουλίου 2020



ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ  ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Οριστικά σε  όλους τους  παλιούς  συνταξιούχους(περίπου 2,5 εκατομ.) θα δοθούν τα αναδρομικά  11μηνου,  εως 7.800  ευρω, ανεξάρτητα αν κατέθεσαν αγωγές η όχι ,  ενώ  ο τρόπος  και ο χρόνος καταβολής τους  δεν εχει ακόμη αποφασιστεί από  την κυβέρνηση.  Ωστόσο θεωρείται  δεδομένο- οτι   τα ποσά  θα καταβληθούν από  το  2021 σε  δόσεις  και σε βάθος  χρόνου (5-6  χρόνια).Την ιδια  ώρα  από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο ξεδιπλώνεται μια σειρά πληρωμών. Θα  υπάρξει  αύξηση προκαταβολών της προσωρινής σύνταξης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, προκαταβολή των εφάπαξ, αύξηση των συντάξεων χηρείας, αύξηση της νέας κύριας σύνταξης ενώ το  Νοέμβριο  θα καταβληθουν  τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων 12 μηνών.
Την τελική κυβερνητική απόφαση να δοθούν τα παλιά αναδρομικά στο σύνολο των  συνταξιούχων γνωστοποίησε  χτες ο υπουργός  Οικονομικων κ.  Σταικούρας.δηλωσε  χαρακτηρστικά :’’Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων» είπε ο υπ. ΟικονομικώνΤο σύνολο των συνταξιούχων που περιλαμβάνονται στην περίμετρο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ιδιωτικό τομέα) θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται (για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016) χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε οτι οι αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα ληφθούν σε δυο επίπεδα:

- Στο δημοσιονομικό, δηλαδή σε ποια χρονιά θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος της καταβολής των αναδρομικών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το κόστος (ανεξάρτητα από το τρόπο πληρωμής) θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σε μία μόνο οικονομική χρήση π.χ φέτος ή του χρόνου, ενώ δεν αναμένονται αντιδράσεις από του θεσμούς καθώς, η συγκεκριμένη δαπάνη είναι έκτακτη και μοναδική (one-off), δηλαδή δεν θα έχει επαναλαμβανόμενη επίδραση στα δημοσιονομικά

- To Ταμειακό, δηλαδή πως θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους. Ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να σχολιάσει τα διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο γιο ενδεχόμενο δόσεων όσο και της περίπτωση εφάπαξ καταβολής τους (με κάποιο κούρεμα). Τόνισε, πως θα υπάρξει πολίτικη απόφαση για το θέμα αυτό
Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδίκασε το ΣτΕ μίλησε μεταξύ άλλων  και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Όπως δήλωσε στον Σκάι, αναφερόμενος στο αν θα δικαιωθούν όλοι, και όσοι κατέθεσαν αγωγές και όσοι έκαναν αίτηση ή δεν κατέθεσαν καθόλου, "η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και την όποια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο βγει, θα την υλοποιήσουμε". Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας "αυτό που έλεγα και το προηγούμενο διάστημα και το διατηρώ και τώρα, είναι ότι στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης που επιδιώκουμε ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε οι πολίτες να τρέχουν σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία. Θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ότι είναι κάτω από την ομπρέλα του κράτους, σε ένα κράτος δικαίου που σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, ανεξάρτητα αν αυτή η απόφαση αφορά λίγους ή περισσότερους". Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, "οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να τρέξουν σε δικηγορικά γραφεία. Ως κυβέρνηση παρακολουθούμε την εξέλιξη, μελετάμε την απόφαση, η οποία θα συνδυαστεί και με εκείνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν. Τα λεφτά τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν στον κοινωνικό προϋπολογισμό και θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό να βρούμε λύση για όλον τον κόσμο αυτόν που έχει δικαιωθεί από το ΣτΕ. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, θα υπάρξει και δήλωση του Πρωθυπουργού σε πολύ σύντομο διάστημα γιατί αφορά 2.600.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα γιατί τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογισθεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πληρώσουμε τα αναδρομικά. Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο το Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο για το πώς θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους»
Παράλληλα  -εκτός από  τα αναδρομικά των παλιων συνταξιούχων-ερχονται και τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή τοου νομου  Βρούτση,Ετσι αναδρομικά ενός ετους (από 1.9.2019 μέχρι 1.9.2020)   εως 3.024  ευρω  θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι  κατ΄εφαρμογή του  νόμου Βρούτση.Επίσης τον  ερχόμενο Οκτώβριο  θα γινει η  καταβολή των κύριων συντάξεων(εως 252 ευρω το μήνα) αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον ν.4670/2020 .Θα  αφορά οσους συνταξιούχους  εχουν πάνω από 30  συντάξιμα έτη, σε  εφαρμογή του νόμου Βρούτση(ισχύει  από τις  28/2/2020).
Τονίζεται ότι ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Θα αφορούν τόσο τους "παλιούς", όσο και τους "νέους" συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους "νέους" συνταξιούχους.
. Όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.
 Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου-ν.4387/2016), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.
Τέλος αναδρομικά  εως 6000 ευρω έρχονται από τον Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις