Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020



ANAΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:ΛΙΓΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ(ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ)
Κουτσουρεμένα’’ αναδρομικά   υψους 1,4 δις. ευρω   αλλα  όχι σε  ολους τους παλιούς  συνταξιούχους ,θα δώσει εφάπαξ εντός του έτους η κυβέρνηση, προκαλώντας  αντιδράσεις και ανοίγοντας  το δρόμο για νέες  δικαστικές διεκδικήσεις.

Τα  εφάπαξ  ποσά  θα   καταβληθούν  στους συνταξιουχους σε  δημόσιο και ιδιωτικο  τομεα και ανεξάρτητα αν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι.Επισημαίνεται ότι τα  αναδρομικά  αφορούν μόνο  τις περικοπές στις  κύριες  συντάξεις και όχι τις περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα.Μάλιστα από τα αναδρομικά αποκλείονται οι χαμηλοσυνταξιουχοι με κύρια  σύνταξη κατω  των 800 ευρω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χτες από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, ανέφερε: «Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου.Είμαι υποχρεωμένος-πρόσθεσε- να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικοί  κύκλοι  τονιζαν ότι η ‘’κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Με την απόφασή της αυτή-τονιζαν οι ίδιοι κύκλοι- η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.Οι ιδιες  πηγές τονιζαν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας’’.

Ο δικηγόρος  Λουκάς  Αποστολίδης  σε δήλωση του  επισημαίνει ότι ‘με τις ανακοινώσεις  του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα-πρόσθεσε- οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους.’’


Εδώ θα πρέπει να τονιστεί , οπως προκύπτει από επίσημο  έγγραφο του ΕΦΚΑ, το οποίο κατατέθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, το ταμείο υπολογίζει ως εξης τα αναδρομικά:

-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δις ευρώ.

-Από 10/6/2015 έως  11/5/2016 (το περίφημο 11μηνο μέχρι την ψηφιση του νόμου Κατρούγκαλου)  ποσό 3,9  δις ευρώ.

-Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δις ευρω

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αντι για  3,9 δίς. ευρώ  θα δώσει στους συνταξιουχους  μόνο 1,4 δίς.

Επισημαίνεται ότι οι περικοπές που διεκδικήθηκαν  από τους  παλιούς  συνταξιουχους είναι:

1 Μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ (ν. 4051/2012).

2 Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά από 5% έως 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων (κύριες και επικουρικές) από 1.000 ευρώ και άνω (ν. 4093/2012).

3 Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά από 10% έως 20% από το πρώτο ευρώ (ν. 4051/2012).

4 Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν, αντίστοιχα, 400 ευρώ, 200 ευρώ και 200 ευρώ (ν. 4093/2012).

5 Πλήρης περικοπή των δώρων στις επικουρικές, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος (ν. 4093/2012). Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο ταχύτητες.

---------------------------------------------------------------------------------------

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ(ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΌΣ):

Με την  απόφαση της κυβέρνησης περιορίζεται  σημαντικά ο αριθμός  των συνταξιούχων  που θα λάβουν τα αναδρομικά.Ειδικότερα  αναδρομικά  θα πάρουν 900.000  συνταξιουχοι που εχουν ποσό σύνταξης ανω των 1000  ευρω.Ετσι τα  2/3  του συνόλου  των συνταξιουχων(και μεταξυ  αυτών  1,6  εκατομ. χαμηλοσυνταξιούχοι) δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά.

----------------------------------------

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΛΟΣ(εργατολόγος)

Οι προσδοκιες που είχαν καλλιεργηθεί  από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών  για οριζόντια δικαίωση  του συνόλου των συνταξιούχων,διαψευδονται αφού η  δικαίωση περιορίζεται σε μέρος μόνο  των συνταξιούχων και για τμήμα  των αναδρομικών.

-----------------------------------------------

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ

ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΑΔΙΚΙΕΣ

Η κυβερνητική απόφαση για την καταβολή  των ‘’ κουτσουρεμένων’αναδρομικών σε ένα τμήμα των συνταξιούχων προκαλεί  (και δικαίως) αντιδράσεις.

Κι αυτό για τρεις λόγους:

-Αναδρομικά  θα πάρουν περίπου 900.000  συνταξιούχοι που εχουν ποσό σύνταξης ανω των 1000  ευρω.Ετσι τα  2/3  του συνόλου  των συνταξιουχων(και μεταξυ  αυτών  1,6  εκατομ. χαμηλοσυνταξιούχοι) δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά.

-Ένα τμήμα  των συνταξιούχων θα μοιραστεί  μόνο 1,4 δισ. ευρω όταν οι  απομαχοι  της δουλειάς  εχουν   χάσει πάνω από 80 δισ. από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω από 24 δισ. ευρώ.

-Η απόφαση του ΣτΕ  επιτάσσει την καταβολή αναδρομικών  υψους 3,9 δις. ευρω όχι μόνο για τις κύριες  συντάξεις αλλα και για τις επικουρικές   καθώς  και για τα δώρα.Ωστόσο η κυβέρνηση δίνει αναδρομικά μόνο για τις κύριες και μάλιστα όχι σε ολους.

Η αδικία είναι εμφανής και έως το τέλος του έτους αναμένεται να  ανοίξει νέος κύκλος μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη, οδηγώντας  σε ένα νέο γολγοθά  τους συνταξιούχους.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις