Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Νεά  γενιά  αναδρομικών φέρνει η, υπο  ψήφιση,  διάταξη για  αύξηση των προσωρινων συντάξεων (από το  50%  στο 80%),  την ιδια  ωρα που αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Στ Ε οσον αφορά  τα παλιά αναδρομικά  των συνταξιούχων.Παράλληλα  το Νοέμβριο  θα  καταβληθούν  τα αναδρομικά  ενός ετους για όσους  έχουν πάνω από 30 συντάξιμα ετη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.Επι της ουσίας  εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών τριών ταχυτήτων.
Ειδικότερα  αναδρομικά  εως 6000 ευρω έρχονται από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριογια δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.
Με  σχέδιο νόμου που προκειται να κατατεθεί στη Βουλή αυξάνονται όλες οι προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά, θεσπίζεται προκαταβολή του εφάπαξ. Το σχέδιο νόμου οσον αφορα την  προσωρινή σύνταξη θα προβλέπει τα εξης:
* Η προσωρινή σύνταξη για συνταξιούχους από Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016). Ο μέσος όρος του μηνιαίου μισθού βγαίνει από το άθροισμα του συνόλου των μισθών που καταβλήθηκαν στο 12μηνο πριν από την αίτηση, διά του 12.
* Η προσωρινή σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, και αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016). Ο μέσος όρος του μηνιαίου εισοδήματος βγαίνει από το άθροισμα του συνόλου των εισφορών που καταβλήθηκαν στο 12μηνο πριν από την αίτηση, διά του 0,20 και στη συνέχεια διά του 12.
* Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα παίρνουν εξαρχής την οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.
* Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.
* Οι διατάξεις για την αύξηση των προσωρινών συντάξεων εφαρμόζονται αναδρομικά σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη. 
 * Το κατώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης μένει στα 384 ευρώ (όσο η εθνική σύνταξη για 20 έτη) όπως και πριν για όλες τις κατηγορίες.
* Το ανώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης για τους συνταξιούχους από Ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων δεν μπορεί να ξεπερνά τις δυόμισι εθνικές συντάξεις (384×2=960), δηλαδή έχει ‘’κόφτη’’ στα 960 ευρώ (αντί 768 ευρώ που είναι τώρα). Για τους συνταξιούχους από Tαμεία μισθωτών και ΟΓΑ το πλαφόν μένει στα 768 ευρώ (δηλαδή στο διπλάσιο της εθνικής σύνταξης).
* Θεσπίζεται από εδώ και στο εξής (όχι αναδρομικά) χορήγηση μειωμένης κατά 30% προσωρινής σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν την εργασία τους και δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, καθώς και για όσους αναλάβουν στο εξής εργασία μετά την αίτηση συνταξιοδότησης. Η μείωση 30% θα υπολογιστεί στα νέα ποσά των προσωρινών συντάξεων.
* Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.
Στο μεταξύ αναδρομικά  12 μηνών(από 1.9.2019 μέχρι 1.9.2020)  θα λάβουν    τον Νοέμβριο οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων, με  30 και ανω συντάξιμα  ετη,   αφου το  υπουργειο  Εργασίας  μετάθεσε  την ημερομηνία  καταβολής  των  αναδρομικών. Επίσης τον  ερχόμενο Οκτώβριο  θα γινει η  καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον ν.4670/2020 που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020.Θα  αφορά οσους συνταξιούχους  εχουν πάνω από 30  συντάξιμα έτη, σε  εφαρμογή του νόμου Βρούτση(ισχύει  από τις  28/2/2020).Η αύξηση κινειται από 12  εως 252 ευρω. Θα αφορούν τόσο τους "παλιούς", όσο και τους "νέους" συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους "νέους" συνταξιούχους.Θα  πρέπει να τονιστεί ότι οσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.Η  μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).
Την ιδια ώρα  σε  αναμονή βρίσκονται οι παλιοί συνταξιουχοι(πριν από το   2016) αναμένοντας  την απόφαση του ΣτΕ(αναμένεται εντος  του Ιουλίου-ενδεχομένως  και την ερχόμενη Παρασκευή). Το βασικό   σενάριο  για την επικείμενη απόφαση, προβλέπει     να δοθούν τα αναδρομικά  11μήνου,από τον Ιούνιο του 2015 ως και το Μάιο του 2016 .
Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα σεβαστεί την όποια απόφαση και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθούν σε όλους τα αναδρομικά ποσά που θα ορίζει η απόφαση του ΣτΕ χωρίς κανέναν διαχωρισμό γι αυτούς που έκαναν αγωγή και γι αυτούς που δεν έχουν κάνει ή θα κληθούν να κάνουν. Τα ποσά δε των αναδρομικών θα καταβληθούν σε όσο λιγότερες δόσεις γίνεται χωρίς ακόμη να έχουν αποφασιστεί ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα.
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που έχει υποβάλλει την αγωγή της πιλοτικής δίκης υπογραμμίζει ότι έχει κλειδώσει θετικά το 11μηνο 2015-2016 και η αγωνία στους δικαιούχους είναι αν τα έννομα αποτελέσματα θα περιορίζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές ή θα εκτείνονται σε όλους. Αναλύοντας το θεσμικό – νομικό πλαίσιο των πολιτικών δικών, όταν η πιλοτική δίκη αφορά αποζημιωτικές αξιώσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τα νομικά αποτελέσματα εφαρμόζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγή και δεν υπάρχουν ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων.
Βέβαια όπως εξηγεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα νομικά αποτελέσματα να εκτείνονται σε αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές καθ’ υπέρβαση του νομικού πλαισίου.Όσοι βέβαια έχουν ασκήσει αγωγές θα λάβουν τα αναδρομικά εντόκως από τότε που κοινοποιήσαν την αγωγή τους.
--------------------------------------------------------------------
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΤΑ  ΠΟΣΑ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  11ΜΗΝΟΥ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ  ΣτΕ
– Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών: Αναδρομικά από 1.370 ευρώ έως και 7.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 ευρώ έως 2.648 ευρώ στις επικουρικές.
– Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Από 2.190 ευρώ έως 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ που δεν έχουν επικουρική).
– Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Από 1.340 ευρώ έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.338 έως 2.698 ευρώ στις επικουρικές.
– Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 έως 1.688 ευρώ στις επικουρικές.
– Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη) δικαιούνται αναδρομικά από 1.490 ευρώ έως και 3.450 ευρώ
– Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Αναδρομικά από 1.870 ευρώ έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 906 ευρώ έως 1.753 ευρώ στις επικουρικές.
– Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων ταμείων) με μια σύνταξη, ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται επιστροφή δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ έως 800 ευρώ και 2 επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις