Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020



ΟΙ 12  ΑΛΛΑΓΕΣ  ΜΕ ΤΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ(ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΕΙΣΦΟΡΈΣ-ΕΦΑΠΑΞ).

Εν μέσω  απεργιών, κατατέθηκε  στη Βουλή το νέο  ασφαλιστικό  νομοσχέδιο.
Περίπου 1 εκ  συνταξιουχοι τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις   στην τσέπη  τους  ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό.Στους  ευνοημένους  κατατάσσονται οι συνταξιούχοι που έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο 30-40 έτη .

Αυξήσεις έρχονται και στις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα διπλό σύστημα, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να ισχύουν έως τα 40 έτη ασφάλισης και τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου για τα έτη από 40 και μετά θα ισχύσει για τους ένοπλους καθώς εκτιμήθηκε ότι οι τα σώματα ασφαλείας αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αφού συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας.

Εξάλλου:
-Εισάγεται νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους  επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους   και αγρότες.
-Για τους απασχολούμενους  συνταξιούχους μειώνεται η  παρακράτηση της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από το 60% που ισχύει σήμερα στο 30%.
-Μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του
-Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός
-:Επέρχονται  αλλαγές στο καθεστώς παράλληλης ασφάλισης για τους ασφαλισμένους οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή μη μισθωτού.  
Ειδικότερα οι αλλαγές  που επέρχονται είναι οι παρακάτω:
1.Περίπου 1 εκατ.. συνταξιούχοι  τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις  και αναδρομικά από 1.10.2019  ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον  επαναυπολογισμό  των  συντάξεων με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Στους  ωφελημένους κατατάσσονται οι συνταξιούχοι κύριων συντάξεων  που έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο 30-40 έτη , δεν επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά και αποχώρησαν με συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1500 ευρώ. Διπλό σύστημα, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να ισχύουν έως τα 40 έτη ασφάλισης και τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου για τα έτη από 40 και μετά θα ισχύσει για τους ένοπλους καθώς εκτιμήθηκε ότι οι τα σώματα ασφαλείας  αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης  αφού συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης  λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας.

"Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις", τόνισε ο  υπουργός  Εργασίας  κ. Βρούτσης, συμπληρώνοντας πως "αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ιδιαίτερα ωφελημένοι, όμως, θα είναι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι, με το νέο νόμο, θα δουν υψηλότερες παροχές, όταν συνταξιοδοτηθούν.

Την ιδια  ώρα αναδρομικές αυξήσεις   εννέα μηνών ,από 1η Οκτωβρίου 2019,   εως  1800 ευρώ  και μηνιαίες αυξησεις  έως 48% ,για 251.728  δικαιούχους επικουρικών συντάξεων φέρνει το ιδιο νομοσχέδιο.Το  πλάνο  του υπουργείου  Εργασίας  προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών τον Ιούνιο.Πρόκειται για αποκατάσταση των άγριων περικοπών (εως 50%)που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου επι ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας  τις επικουρικές συντάξεις σε  φιλορωδήματα.Υπενθυμίζεται ότι από τους 300.000  συνταξιούχους   επικουρικών συντάξεων που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, οι 250.000 ήταν οι περισσότερο χαμένοι, καθώς είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις. Ειδικότερα, από τους 250.000 συνταξιούχους που είχαν τις υψηλότερες περικοπές, οι μισοί και πλέον προέρχονται από το πρωην  ΙΚΑ.Με την ψήφιση του  νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η μεσοσταθμική αύξηση στις επικουρικές  θα είναι 99,57 ευρώ το μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς, όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται δραματικά.Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη υπολογίσει το κόστος από τις αναπροσαρμογές αυτές περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις θα δουν μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι – συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζουπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορική, μηχανικοί κ.ά. Οι αυξήσεις δεν αφορούν αιτήσεις επικουρικής σύνταξης από 1/1/2015 και εφεξής.
Για παράδειγμα:  
-Συνταξιούχος του πρ. ΙΚΑ με υψηλή κύρια σύνταξη έχασε τον Ιούνιο του 2016 από τη σύνταξή του 100€. Θα λάβει τον ερχόμενο Ιούνιο αύξηση 100€ (θα πάρει ξανά το ποσό που λάμβανε τον Δεκέμβρη του 2014) και αναδρομικά 900€.
-Συνταξιούχος του πρ. ΤΑΠΤΠ, πρώην υπάλληλος της Τράπεζας Πίστεως, με υψηλή κύρια σύνταξη έχασε τον Ιούνιο του 2016 από την σύνταξή του 200€. Θα λάβει τον ερχόμενο Ιούνιο αύξηση 200€ (θα πάρει ξανά το ποσό που λάμβανε τον Δεκέμβρη του 2014) και αναδρομικά 1.800€.  
Συνταξιούχος ναυτικός του πρ. ΚΕΑΝ με υψηλή κύρια σύνταξη έχασε τον Ιούνιο του 2016 από την σύνταξή του 150€. Θα λάβει τον ερχόμενο Ιούνιο αύξηση 150€ (θα πάρει ξανά το ποσό που λάμβανε τον Δεκέμβρη του 2014) και αναδρομικά 1.400€.
Ειδικότερα :
– το 100% των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζα ΤΕΑΠΕΤΕ θα δει μέση αύξηση 29,49%
– το 56,95 των συνταξιούχων του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων θα λάβει μέση αύξηση 31,29%
– το 18,78 των συνταξιούχων του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ θα πάρει μέση αύξηση 44,92%.
– το 51,66% των συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ( ΤΑΔΚΥ) θα λάβει μέση αύξηση 28,81%.
– το 38,48% των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ θα πάρει μέση αύξηση 12,29%
Όλα τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες μειώσεις του 2016. Από τους 300.000 και πλέον επικουρικούς συνταξιούχους που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, περίπου 250.000 είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η πλειοψηφία των που υπέστησαν το 2016 τις μεγαλύτερες περικοπές.
Την ιδια  ώρα νέα  γενιά  αναδρομικών    ύψους  2  δις. ευρω  (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις , δημιούργησε ο νόμος  Κατρούγκαλου και  διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ), καθώς υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και   340  ευρώ το μήνα.Μαλιστα  οι συνταξιούχοι προχωρούν σε  αγωγές και μηνύσεις.Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι ο «τύπος» που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο ν.4387/2016(νόμος Κατρουγκαλου) σε ό,τι αφορά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

2.-- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προβλέπεται  ένα νέο  σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων με 6+1 επίπεδα ασφάλισης για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών ελεύθερης επιλογής. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται ως κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά τα 210 ευρώ και ως ανώτερη τα 566 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά τα πρώτα πέντε έτη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας θα καταβάλλουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά 126 ευρώ.Παράλληλα για τους αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, δεδομένου ότι η κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται στα 121 ευρώ και η ανώτερη ανέρχεται σε 324 ευρώ τον μήνα για το 2020.
Επισημαινεται ότι η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του ελεύθερου επαγγελματία θα καθορίζεται μεν από την οικονομική του δυνατότητα αλλά και από τις δυνατότητες βελτίωσης της προσδοκώμενης σύνταξής του.

Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου". Ο ίδιος επισήμανε πως "στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: "ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ", καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.

3. Επιταχύνονται οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.Για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνουμε τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης" σημείωσε ο ίδιος.

4.--Δίδεται η "δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας .

5-Οποιοσδήποτε μισθωτός -που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα - με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

6-.Οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νόμο Κατρούγκαλου και εργάζονται θα τιμωρούνται πλέον με το ήμισυ της «ποινής». Η σύνταξή τους θα περικόπτεται κατά 30% αντί κατά 60% που ισχύει σήμερα. Ειδικά, οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Η ποινή για όσους εργάζονται και δεν το δηλώσουν στο ταμείο τους θα είναι η παρακράτηση 12 μηνιαίων συντάξεων.
7-Δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους καθώς καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.
8-Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης
9·-Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και, μάλιστα, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, διευρύνεται όχι μόνο στους νέους επιστήμονες, (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), αλλά και σε κάθε έναν νέο που αποφασίζει να δημιουργήσει την επιχείρησή του. Η ειδική μέριμνα έχει να κάνει με μειωμένες εισφορές που θα έχει ο νέος για τα πέντε πρώτα έτη.
10-Οι  συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους", σύμφωνα με τον κο. Βρούτση.
11-Καταργείται το  ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους".
12-Διευρύνεται  για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής - σε προαιρετική βάση - της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις