Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΣΑΣΙΑΣ  Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν καθαρογραφεί δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά τις 4 Οκτωβρίου 2019 που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και αλλάζει το τοπίο σε θεμελιακές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου" τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας  χτες στο OPEN TV και πρόσθεσε:
"Υπάρχουν όμως κι άλλες δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα οδηγηθούν στο ΣτΕ και εκεί το τοπίο είναι ακόμα γκρίζο, όπως το περίφημο 10μηνο. Όποτε όμως και αν υπάρξουν αποφάσεις αναδρομικών θα επιστραφούν όλα μέχρι και το τελευταίο ευρώ".
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης είπε ότι "φιλοδοξία μου είναι να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές του ασφαλιστικού. Να φέρουμε ένα ασφαλιστικό όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό. Τρέχουμε πυρετωδώς για το νέο ασφαλιστικό και επιδίωξη είναι είτε ο φετινός Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος του 2020 να μας βρει με το νομοσχέδιο στα χέρια και να το καταθέσουμε στη Βουλή".
Για τις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε τα εξής: "Πάνω από 1 στους 3 θα δει αλλαγή με θετική επίδραση στην επικουρική του και 465.112 θα είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση, 52,5 ευρώ μεσοσταθμικά σε μηνιαία βάση και 630 ευρώ η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε ετήσια βάση. Δεν μπορούν να καταβληθούν από αυτόν τον μήνα οι αυξήσεις, αλλά θα δοθούν μαζί με τον νέο ασφαλιστικό νόμο και θα δοθούν και αναδρομικά".
Για τις εκκρεμείς επικουρικές ο κ. Βρούτσης είπε ότι είναι "τεράστιο θέμα και πρέπει να λυθεί μια για πάντα. Μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει αυτόνομο νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις. Σημαντική μεταρρύθμιση η ψηφιακή σύνταξη. Το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και εκκρεμοτήτων είναι 1.058.000. Καταρρίπτεται ο μύθος του ΣΥΡΙΖΑ".
Για τις εισφορές ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι "είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη φάση, τη δεύτερη μετάβαση της μείωσης που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020 (με τη μείωση στο 0,90%) και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτές οι μειώσεις των εισφορών κατά 5 μονάδες θα αφορούν μόνο στην πλήρη απασχόληση".
Για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και την αδήλωτη εργασία ο κ. Βρούτσης είπε ότι "είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα και γι' αυτό λέμε καμία ανοχή". Όσο για το πώς θα αντιμετωπιστεί; Όπως είπε ο ίδιος "έρχεται για παράδειγμα το ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας. Όποιος εντοπιστεί ουαί και αλίμονό του. Θα γίνονται και επανέλεγχοι αν κάποιος είναι επιρρεπής μέσα στον ίδιο χρόνο και αν εντοπιστεί τότε θα υπάρχει 100% προσαύξηση στο πρόστιμο και αν ξαναεντοπιστεί το πρόστιμο θα ξεπεράσει το 200% άρα θα κλείσει η επιχείρηση".
Για τις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης είπε το προηγούμενο σύστημα έχει αποτύχει γιατί μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε φορολογικό και πρόσθεσε: "Θα προσπαθήσουμε να αποσυνδέσουμε τα δύο μαζί με την φορολογική ελάφρυνση της κλίμακας από το 22% στο 9%. Ο καθορισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνεται με νέο τρόπο και το σίγουρο είναι ότι οι εξοντωτικές εισφορές θα σταματήσουν εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις