Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

 ΕΦΚΑ: ΕΝΑΣ  ΣΤΟΥΣ  ΔΥΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ  ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  ΧΡΕΩΝ .

--‘’ΚΥΝΗΓΙ’’ ΣΤΟΥΣ  ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ  ΜΕ ΧΡΕΟΣ  ΕΩΣ  15.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΑΟ


Στους οφειλέτες με χρέος έως 15.000 ευρώ- προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τις οφειλές προς τα ταμεία (ρυθμισμένες η όχι )οι οποίες έχουν ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των  στα 47,88 δισ. Ευρώ- θα δώσει  έμφαση το ΚΕΑΟ.
Σύμφωνα με τα  στοιχεία που προκύπτουν από την α’ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών (1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα ή 74,4%) χρωστάει μικροποσά έως 15.000 ευρώ έκαστος. Το σύνολο του χρέους γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ. Επίσης, μέχρι 30.000 ευρώ χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία 1.931.710 οφειλέτες (ποσοστό 88,44%). Το συνολικό χρέος για οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ ανέρχεται στα 9,77 δισ. ευρώ.
 Παντως τα επίσημα στοιχεια του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι ο ένας στους δύο από τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που μπαίνουν σε ρύθμιση, την εγκαταλείπουν πριν κλείσουν το εξάμηνο. Στο τέλος Μαρτίου 2024 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό 4.532.717.225 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις από όσες τέθηκαν σε ισχύ την προηγούμενη 5ετία ήταν συνολικά 672.237 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 3.255.089.382 ευρώ. Από τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ πάνω από το 51% καταλήγουν να τις εγκαταλείπουν, ενώ σε όρους ποσού οφειλών το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 72%. Στην πράξη τα 7 από τα 10 ευρώ της οφειλής που μπαίνει σε ρύθμιση μένουν ανείσπρακτα και επιστρέφουν ξανά στην καρτέλα των οφειλετών με περισσότερες προσαυξήσεις.
Υπο αυτά  τα δεδομένα, στόχος του υπουργείου εργασίας είναι να εισρεύσουν στα ταμεία 3 δις ευρώ εντός του  έτους , δηλαδή διπλάσιο ποσό από τον αρχικό στόχο που ήταν 1.65 δις ιδίως από οφειλέτες που πραγματικά μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Τονιζεται ότι το πρώτο τρίμηνο  του ετους εισπράχθηκαν  448.899.267 ευρώ, γεγονός που αναπτέρωσε τις προσδοκίες του φορέα για μεγαλύτερο άλμα στις εισπράξεις.Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη για την αποτελεσματικότερη είσπραξη οφειλών από εταιρία πληροφορικής μετά από διαγωνισμό.
Επισημαίνεται ότι οι βασικοί στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως αναδείχθηκαν στο σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο του περασμένου Μαΐου, διατηρούνται στο ακέραιο.Αυτοί είναι οι εξής:
Δημιουργία και τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών (Ενιαίο Μητρώο Οφειλετών ΚΕΑΟ).
 Η εντατικοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.
Η ανάλυση και αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου οφειλών ανάλογα με τον βαθμό επισφάλειάς τους.
Η μέριμνα για την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.
Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων.
Η κεντρική διαχείριση των οφειλών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ και η τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων.
Η ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών για την υποστήριξη των διαδικασιών είσπραξης οφειλών.
Η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενημέρωση και την συναλλαγή με τους οφειλέτες.
Η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Η  βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων.
 Η μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο Υπουργείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις