Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

 ΨΑΛΙΔΑ  475 ΕΥΡΩ  ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


«Ψαλίδα» ανάμεσα στις νέες συντάξεις γήρατος που καταβάλλονται για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό Τομέα (749,11 ευρώ) και σε εκείνους από το Δημόσιο (1.224,45 ευρώ) καταγράφουν τα επίσημα  στοιχεία του  υπουργείου Εργασίας.Τα  περισσότερα  χρόνια σφάλισης  και η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη για τούς δημόσιους υπαλλήλους  είναι οι  δυο  βασικοι λόγοι   στους  οποίους αποδίδεται αυτή η μεγάλη απόκλιση.Στον αντίποδα  στον ιδιωτικό τομέα  οι εργαζόμενοι προτιμούν την μειωμένη σύνταξη με τις μητέρες ανηλίκων να  κρατούν τα ηνία.
Η τεράστια  διαφορά ανάμεσα στα ποσά για νέες  συντάξεις  εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συγκριτικά με εκείνες του Δημοσίου, καταγράφηκε τον Ιούνιο με την εκθεση ‘ΗΛΙΟΣ’
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση «Ήλιος», οι 1.272 νέοι συνταξιούχοι του Ιουνίου έλαβαν κατά μέσον όρο κύρια σύνταξη από το Δημόσιο της τάξεως των 1.224,45 ευρώ μεικτά, όταν στον ιδιωτικό τομέα η μέση σύνταξη άγγιξε τα 749,11 ευρώ.
Η διαφορά των 475,34 ευρώ δημιουργεί μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε εργαζόμενους της ίδιας ηλικίας και ετών ασφάλισης, με τους μεγάλους τυχερούς εκείνους που έχουν εργοδότη το Δημόσιο.
Τα στοιχεία της έκθεσης Ήλιος δείχνουν ότι στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, οι συντάξεις γήρατος μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 820 ευρώ (μεικτά).Πιο συγκεκριμένα, έξι στους δέκα συνταξιούχους (1.160.083 άτομα) λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 1.000 ευρώ (μεικτά), σε μια περίοδο ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, ο πληθωρισμός τροφίμων ανήλθε στο 2,4%, ενώ αυξήσεις διαπιστώθηκαν και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα ενοίκια και στις μεταφορές (κυρίως στα αεροπορικά εισιτήρια)
Την ιδια ώρα αυξήσεις στις συντάξεις -λόγω αύξησης μισθών -φέρνει η νέα βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που θα ισχύσει για τις νέες συνταξιοδοτήσεις από το 2025 και εφεξής. Από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.
Τέλος τονίζεται ότι μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς επιφυλάσσει το μέλλον για τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή τους σημερινούς εφήβους. Ηδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς σήμερα οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία.
Κι αυτό γιατί:
1) Ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε χαμηλότερες ανταποδοτικές συντάξεις λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης.
2) Οι συντάξεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνάρτηση του μισθού, ο οποίος αυξάνεται με δυσκολία.
3) Οι περίοδοι ανεργίας – ειδικά στη δεκαετία της κρίσης – δεν συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Πλαίσιο
Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου 2024. Ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις   Σεπτεμβρίου στις 27 Αυγούστου για τους μη μισθωτούς και στις 29 Αυγούστου για τους μισθωτούς.
Ειδικότερα η καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου θα γίνει ως εξής:
- Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
- Την Πέμπτη 29 Αυγούστου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις