Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

 4   ΧΡΟΝΙΑ Ο ΕΦΚΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ  ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ !!!


Μείζον θέμα εχει  δημιουργηθεί με την διοίκηση του ΕΦΚΑ η οποία  δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία εδώ και 4  ολόκληρα  χρόνια όσον αφορά την απόδοση των προσαυξήσεων στους απασχολούμενους συνταξιουχους.

Ειδικότερα με το νόμο 4670/2020, η προσαύξηση(για  τους συνταξιουχους που εργάζονται νόμιμα) καταβάλλεται με δήλωση ή συνέχιση απασχόλησης από 1ης/1/2017. Το λογισμικό για τις έξτρα αυξήσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη, πλην όμως έμεινε πίσω καθώς οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ ήταν η έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.Ωστόσο  δεν υπάρχει καμμία επίσημη ενημέρωση για το ολο θέμα και οι  δικαιουχοι δικαίως διαμαρτυρονται.
Τονίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι δήλωναν απασχόληση από το 2017 και μετά θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.
Ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.Για παράδειγμα συνταξιούχος πριν το 2016 που τα τελευταία 5 χρόνια δούλευε ταυτόχρονα, δικαιούται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μισθός του από την απασχόληση ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.
Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη, όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.

Στο  μεταξύ από τον Φεβρουάριο του 2024, που άνοιξε η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου δήλωσαν απασχόληση πάνω από 175.000 συνταξιούχοι, αριθμός-ρεκόρ σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, κατά το οποίο είχαν δηλώσει ότι απασχολούνται μόλις 35.000 συνταξιούχοι. Η διαφορά είναι ότι πλέον οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους χωρίς να τους κόβεται η σύνταξη, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς απασχόλησης είχαν μείωση σύνταξης κατά 30%.
Η κατάργηση της ποινής έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους να "νομιμοποιήσουν" την απασχόλησή τους χωρίς να φοβούνται περικοπή της σύνταξής τους, ενώ δημιουργεί ένα μαξιλάρι πρόσθετων εσόδων στον ΕΦΚΑ, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ για το 2024.
Με τον νέο νόμο (Ν. 5078/2023), η ποινή στη σύνταξη καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν έξτρα πόρο 10% επί του μισθού που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους (αν είναι μισθωτοί), ενώ οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν ως έξτρα πόρο τη μισή ασφαλιστική εισφορά από τον κλάδο σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις