Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

 

ΟΙ  ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Του ΗΛΙΑ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ


Εκτός από τη δεινή
 οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων (συνολικά κάτω από 1.000 ευρώ είναι το 60,59% των κύριων συντάξεων γήρατος  δηλαδή 1.157.773  άτομα). -η οποία επιδεινώνεται λόγω της ακρίβειας-   βρίσκονται σε εκρεμμότητα μεγάλα  ζητήματα τα οποία   απαιτούν  άμεση λύση από την κυβέρνηση.

Πρόκειται  για:

1. Την καταβολή των αναδρομικων στους 350.000 συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσυνη και  δικαιωθηκαν από το ΣτΕ.

2.Η μεγάλη αδικία της διπλής  φορολόγησης που προκαλεί η μνημονιακή Εισφορά Αλληλεγγύης  Συνταξιουχων(ΕΑΣ),

 3.Η μη κατάργηση της προσωπικής διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου   για τούς παλιούς συνταξιουχιους καθώς και

4.Η  μη εφαρμογή    διάταξης του νόμου Βρούτση από το 2020  για την προσαύξηση στους απασχολούμενους  συνταξιούχους.
Ειδικότερα:
1. ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ 400.000
 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΑΣ :Διπλό και άδικο φόρο πληρώνουν 400.000  συνταξιούχοι  μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ). Οι συνταξιούχοι - με συντάξεις  άνω των 1400  ευρώ-υποβάλλονται στην περίφημη Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία είναι κλιμακωτή (από 3% και φτάνει το 14%), αλλά επιβάλλεται εφ όλου του ποσού. Χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ.Μάλιστα, με τις (ετήσιες) αυξήσεις-αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού πολλοί ασφαλισμένοι αλλάζουν κατηγορία καταβολής της Εισφοράς (ονομαστικές αποδοχές) και  φορολογούνται επαχθέστερα. Δηλαδή αντί να έχουν αυξηση εχουν μείωση των αποδοχών .
Αυτό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η μείωση της κράτησης αυτής τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις.
 Αν και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τη σχετική διάταξη δεν φαίνεται να κατατίθεται άμεσα καθώς η εισφορά χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14,5 δισ. ευρώ.Η νέα διάταξη δεν θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει η κατάθεση της αναμόρφωσης της ενώ με βάση το καλό σενάριο θα ισχύσει μέσα στο 2025.
Η ενδεχομένη κατάργηση της κράτησης από τίς επικουρικές θά σημάνει αυξήσεις από 10 ευρώ ως καί 71 ευρώ μηνιαίως ή από 120 ευρώ ως 852 ευρώ ετησίως γιά περίπου 400.000 παλαιούς αλλά καίνέους (μετά τήν 1/1/2015) συνταξιούχους που λαμβάνουν αρχική μεικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπου επιβάλ λονται οι κρατήσεις ΕΑΣ με ποσοστά από 3% ως 10%.
Η κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ στίς επικουρικές είναι
3% από τά 300 ως τά 350 ευρώ, 4% από τά 350 ως τα
400 ευρώ, 5% από τα 400 ως τα 450 ευρώ, 6% από τα
450 ως τα 500 ευρώ, 7% από τα 500 ως τα 550 ευρώ,
8% από τά 550 ως τα 600 ευρώ, 9% από τα 600 ως τα 650 ευρώ και 10% από τά 650 ευρώ και άνω .
Στο νέο σύστημα θα προβλεφθεί πλαφόν κρατήσεων ώστε κανείς συνταξιούχος να μην πληρώνει περισσότερα, αλλά αντιθέτως να έχει ελάφρυνση από τήν κράτηση.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι οι ενδεχόμενες- μελλοντικές -αλλαγές στην ΕΑΣ εχουν ώς εξής:
- Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος. Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ, έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45€. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€, δηλαδή στα 100€ με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% – τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10€.
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι πως με το ισχύον σύστημα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότομά από το 3% στο 6%.

2’’.ΚΟΦΤΗΣ’ ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ :Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι θα δοθεί εφέτος  τα Χριστούγεννα  επιδομα προσωπικης  διαφοράς, ωστόσο  η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως «κόφτης».
Είναι
 χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».Ετσι χιλιάδες  είναι οι  παλίοί συνταξιουχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να ‘’γευτούν’’ μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξη τους  λόγω της προσωπικής   διαφοράς την οποία επεβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.
Ωστόσο σταδιακά και σε
 βάθος χρόνου, η  προσωπική διαφορά εκτιμάται να μειωθεί σε ένα μεγάλο αριθμό  συνταξιουχων.Κι αυτό γιατι οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024 έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς, που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου.
Να σημειωθεί ότι, η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.
3.ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ :Μείζον θέμα εχει  δημιουργηθεί με την διοικηση του ΕΦΚΑ η οποία  δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία εδώ και 4  ολόκληρα  χρόνια όσον αφορά την απόδοση των προσαυξήσεων στους απασχολούμενους συνταξιουχους.
Με το νόμο 4670/2020, η προσαύξηση(για
 τους συνταξιούχους που εργάζονται νόμιμα) καταβάλλεται με δήλωση ή συνέχιση απασχόλησης από 1ης/1/2017. Το λογισμικό για τις έξτρα αυξήσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη, πλην όμως έμεινε πίσω καθώς οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ ήταν η έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.Ωστόσο  δεν υπάρχει καμμία επίσημη ενημέρωση για το ολο θέμα και οι  δικαιουχοι δικαίως διαμαρτυρονται.
Τονίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι δήλωναν απασχόληση από το 2017 και μετά θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.
Ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.Για παράδειγμα συνταξιούχος πριν το 2016 που τα τελευταία 5 χρόνια δούλευε ταυτόχρονα, δικαιούται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μισθός του από την απασχόληση ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.
Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη, όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.

 4.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ :Σχεδόν 370.000 έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και οι αγωγές των περισσότερων εξ αυτών (περί τις 250.000 υποθέσεις) εκδικάστηκαν. Οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν   χωρίς  ωστόσο να πληρωθουν από τον ΕΦΚΑ.Το ολο  θέμα ΄των αναδρομικών πάντως βρίσκεται προς    εξέταση στο ΑΕΔ(Ανώτατο  Ειδικό  Δικαστήριο).Ειδικότερα  αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους με ποσά ως 4.000 ευρώ - που αφορά τα  δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιουχων  για την περίοδο 2013-2018- θα δοθούν στην περίπτωση που  από το  Ανωτατο Ειδικο  Δικαστήριο εκδοθεί θετική απόφαση  για τους απόμαχους της δουλειάς.Η συζήτηση της  υπόθεσης στο  ΑΕΔ  έγινε στις  17 Απριλίου  2024 και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί    μέσα    στο καλοκαίρι.Αν η απόφαση του ΑΕΔ   εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.

Την ίδια ώρα :
--Περίπου 3.000 συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας έχουν δικαιωθεί σε προσφυγή τους στο ΣτΕ (πιλοτική δίκη) για τον αυθαίρετο υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων (περικοπές). Η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε.
--Οι Μηχανικοί-ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν από το ΤΣΜΕΔΕ, με διοικητική πράξη (εγκύκλιο), μικρότερη σύνταξη από τους ασφαλισμένους μισθωτούς- Μηχανικούς (Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Σε πιλοτική δίκη το ΣτΕ έκρινε παράνομες όλες τις πράξεις απονομής σύνταξης λόγω γήρατος ως προς τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της ειδικής προσαύξησης (πρώην ΕΛΠΠ). Παρά την απόφαση του ΣτΕ η Διοίκηση συνεχίζει να εκδίδει παράνομες ατομικές διοικητικές πράξεις και να απονέμει συντάξεις, με έρεισμα ανυπόστατη κανονιστική πράξη, η οποία εξεδόθη παρά τον νόμο, διατηρώντας την άνιση μεταχείριση σε μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς.
«Η αποκατάσταση της νομιμότητας, ο σεβασμός και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι το ζητούμενο δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων», τονίζει ο δικηγόρος των ασφαλισμένων Λουκάς Αποστολίδης.
«Οι δικαιούχοι αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους, διότι η Διοίκηση αυθαιρετεί παραβιάζοντας συνταγματικούς κανόνες και διεθνείς συμβάσεις. Και παρά το τεράστιο κόστος των περικοπών για τα περήφανα γηρατειά, αναζητούν έστω και τα ελάχιστα που επιδικάσθηκαν και έκρινε θετικά η δικαιοσύνη. Δυστυχώς όμως η Διοίκηση δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων…»., προσθέτει.

-----------------------------------------------------------------

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΌΣΑ

-Τον Μάρτιο πληρώθηκαν 4.599.547 συντάξεις. Από αυτές, 2.828.344 ήταν κύριες, 1.340.577 ήταν επικουρικές, ενώ δόθηκαν και 430.626 μερίσματα.
-Η δαπάνη για να καταβληθεί το σύνολο των συντάξεων τον Μάρτιο, ξεπέρασε τα 2,62 δισ. ευρώ.
-Η πλειονότητα των κύριων συντάξεων κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ (837.210 ή ποσοστό 43,82%)
-Έως 500 ευρώ χορηγούνται 320.563 κύριες συντάξεις (ποσοστό 16,77%)
-Συνολικά κάτω από 1.000 ευρώ είναι το 60,59% των κύριων συντάξεων γήρατος (1.157.773).
-Από το σύνολο των επικουρικών συντάξεων γήρατος (959.636) οι περισσότερες (413.823 ή ποσοστό 43,12%) ήταν από 100 – 200 ευρώ.
Πηγη:ΣΥΣΤΗΜΑ
 ΗΛΙΟΣ(ΜΑΡΤΙΟΣ  2024).

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις