Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ :ΠΑΝΕ  ΤΑΜΕΙΟ  370.000   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.
-ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ(ΑΕΔ).
-ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ


Ένα βήμα
 πριν το ταμείο -για να λάβουν  εντόκως αναδρομικά  με ποσά ως 4.000 ευρώ – βρίσκονται οι 370.000  συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν καταθέσει προσφυγές  στη δικαιοσύνη ,αφου αναμένεται η θετική για αυτούς απόφαση του ΑΕΔ(Ανώτατο Ειδικό  Δικαστήριο).Η απόφαση,  σύμφωνα με νομικούς κύκλους   αναμένεται να  δημοσιοποιηθει  προς το τέλος Ιουλίου ή μετά τις  15  Σεπτεβρίου και θα δικαιώνει (σύμφωνα με  ασφαλείς πληροφοριες), μόνο  οσους προσέφυγαν.
Oi συνταξιουχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.Το συνολικο κόστος   κινειται  περίπου στα   750   εκατομ.ευρώ.
 Η συζήτηση της  υπόθεσης στο  ΑΕΔ  έγινε στις  17 Απριλίου  2024. Αν η απόφαση του ΑΕΔ   εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων(όπως και ααναμένεται), θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.
Τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων.Σε
 αυτή την περιπτωση θα υπάρξει νομοθετική ρυθμιση για τη διαδικασία πληρωμών ώστε να  τεθεί και ένα  τέλος στον μεγάλο δικαστικό μαραθώνειο των  συνταξιουχων..
Όπως
 τονίζουν νομικοί κύκλοι  η απόφαση του ΑΕΔ είναι οιονεί νόμος και οφείλει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει Τα  αναδρομικά θα  είναι έντοκα και  θα αφορούν  μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020 (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 ).Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά. Δηλαδή οσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου. Έτσι οι 1 εκ. 300 χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης.
Πάντως τονίζεται ότι με την αποφαση του ΑΕΔ αναμένεται να
 δοθει ένα  τέλος στην μεγάλη δικαστική περιπέτεια των συνταξιούχων. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα,  εχει παγωσει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
Οπως αναφέρει ο δικηγόρος
 κ.Λουκάς  Αποστολίδης, «η Διοίκηση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο e-ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις.Ως συνήγοροι αυτής της πολύπαθης κοινωνικής ομάδας των 2.500.000 έχουμε επανειλημμένα οχλήσει και διαμαρτυρηθεί για σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η αδιαφορία της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η συνέχιση εκ μέρους της του δικαστικού αγώνα, παρότι το νομικό ζήτημα έχει λυθεί με τις άνω αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταδεικνύουν την πρόθεση του e-ΕΦΚΑ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την καταβολή των εν λόγω αναδρομικών ποσών συντάξεων στην καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη καθώς και τα καταργηθέντα επιδόματα των δώρων εορτών και αδείας.
Τα διοικητικά δικαστήρια αναστενάζουν στην κυριολεξία από τις χιλιάδες αγωγές προς εκδίκαση πάνω από 250.000 δικαιούχων. Εξίσου δυσβάσταχτο το βάρος στο ελλιπές προσωπικό του
e-ΕΦΚΑ για την προετοιμασία των δικαστικών φακέλων. Επιπλέον επιβαρύνεται το Δημόσιο με την καταβολή τόκων υπερημερίας».
«Ελπίζουμε το δικαστήριο ΑΕΔ να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για σύντομη έκδοση της απόφασης. Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία και το
e-ΕΦΚΑ μετά την απόφαση του ΑΕΔ τουλάχιστον σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές να δώσει τέλος στο μαρτύριο των αναδρομικών. Πιστεύω είναι αρκετά 10 χρόνια ταλαιπωρίας των συνταξιούχων στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν μάλιστα έχει κριθεί το νομικό ζήτημα από το 2015!!», σημειώνει ο ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
  -------------------------------------------------


ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Για συνταξιούχους ΙΚΑ αναδρομικά από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.
Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναδρομικά από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.
Για συνταξιούχους Δημοσίου αναδρομικά από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.
Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.ά.) αναδρομικά από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ.
Για συνταξιούχους ΝΑΤ αναδρομικά μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.

------------------------------------------------------


ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΝΕΟΣ
 ΓΥΡΟΣ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΩΣ 5.000 ΕΥΡΩ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ .
Νέος
 γύρος επανυπολογισμού των συντάξεων ,που θα αποφέρει αναδρομικά  σε  συνταξιούχους εως 5.000 ευρω , ξεκινάει από την ερχόμενη Παρασκευή, μαζί με την καταβολή των συντάξεων Αυγούστου.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβουν αναδρομικά άλλοι 4.500 συνταξιούχοι της ‘’Εθνικής’’ Τράπεζας καθως και του ΤΑΠ-ΟΤΕ . Εξάλλου αναμένεται να λάβουν αναδρομικά από τον επαναυπολογισμό 550 πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ , 750 συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ, 500 συνταξιούχοι της ‘Εθνικής’ τράπεζας
 και 750 συνταξιούχοι της  ‘ Εθνικής Ασφαλιστικής’
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του
 ΕΦΚΑ , αυτή την περίοδο  στην ‘’ουρά’’ του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 15.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί, είτε έχουν επανυπολογιστεί αλλά είναι με λάθος ποσά και γίνονται διορθώσεις. Οι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση μαζί με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019.Τα ποσά  σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ
Τα αναδρομικα προκύπτουν από τους παρακάτω
 λόγους:
1.Από τον επαναυπολογισμό των συντάξεων:
 α) με τα βελτιωμένα ποσοστά του  νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια   ασφάλίση.
β) με προσαυξημένο ασφάλιστρο όπως στην περίπτωση των συνταξιούχων της Ολυμπιακής και άλλων συνταξιούχων από ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ) που κατέβαλαν εισφορές
 κύριας ασφάλισης πάνω από 20%, αλλά η επιπλέον εισφορά δεν είχε ληφθεί υπόψη στον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε το 2019.
 γ) Στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός. Υπάρχουν αποδοχές ή και εισφορές που δεν έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δικαιούνται αναδρομικά.
2.Λογω της
 fast track διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων η οποία αφήνει πολλές φορές ιδίως στην παράλληλη ασφάλιση έτη μήνες ή και ημέρες που δεν έχουν υπολογιστεί και τα οποία έρχονται αργότερα ως προσαύξηση της σύνταξης.
Τονίζεται ότι οι υπηρεσίες
 του ΕΦΚΑ μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους εντοπίζουν κατηγορίες συντάξεων στις οποίες έχουν γίνει λάθη η εκκρεμεί ο επαναυπολογισμός και εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο επειδή δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία αποφεύγουν να προαναγγείλουν τις καταβολές.
Συμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ
 η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού των συνταξεων από τον φορέα   βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο έχει ολοκληρωθεί για μεγάλο πλήθος συνταξιούχων.
Αναλυτικά τον Νοέμβριο 2023 ολοκληρώθηκε η διόρθωση του τακτικού υπολογισμού για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων πρώην εργαζομένων στην τέως Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίοι ανάλογα με την ειδικότητά τους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές. Για
 την συγκεκριμένη κατηγορία τον Μάρτιο 2024 καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά του ορθού επανυπολογισμού. Εκκρεμεί καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας.
-Τον Απρίλιο 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά, κατόπιν ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του τέως ΗΣΑΠ.
-Τον Μάιο 2024 έγινε καταβολή αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ και τον Ιούνιο 2024 για τους συνταξιούχους του τέως ΤΑΠΙΛΤ.
-Για τους συνταξιούχους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ, καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού τον Απρίλιο 2024 και τον Μάιο 2024, για το χρόνο ασφάλισης για τον οποίο κατέβαλαν υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
-Τον Ιούνιο 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ με ποσό που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 607€. Εκκρεμεί καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί από τον τέως φορέα με φυσικό φάκελο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

H καταβολή των συντάξεων Αυγούστου θα γίνει από τον ΕΦΚΑ  ως εξής:

- Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

- Την Τρίτη 30 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις