Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

 

 

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

-ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ  ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο ΕΦΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΒΡΟΥΤΣΗ!!!

 

Αλαλούμ εχει προκαλέσει ο ΕΦΚΑ με   την καταβολή των  αυξήσεων και αναδρομικών στους συνταξιούχους (με πάνω  από  30 συντάξιμα έτη ) οι οποίοι  βρίσκονται σε  πλήρη απόγνωση αφου δεν γνωρίζουν πότε και πόσα(και αν)  θα λάβουν .Χαρακτηριστικό  είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα –οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Οκτώβριο του 2019- δεν έχουν λάβει εδώ και δύο  χρόνια τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση!!Μάλιστα  ακόμη και σήμερα    οσοι συνταξιοδοτούνται  από τον ιδιωτικο τομέα  λαμβάνουν τις μειωμένες  συντάξεις του  νόμου  Κατρούγκαλου!

Τα αναδρομικά και  για  αυτή την κατηγορία  συνταξιούχων,απορρέουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης  με  ασφαλιστικό βίο από 30,1 έως 40 έτη. ‘Ετσι σε αντίθεση με τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες λαμβάνουν αυξημένες συντάξεις αν έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά τον Οκτώβριο του 2019 ,εισπράττουν ακόμα συντάξεις που υπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου ενώ είναι σε  ισχύ ο νόμος  Βρούτση!!!

Η τεράστια καθυστέρηση προκαλεί  θύελλα αντιδράσεων .Παρόλο που δεν υπάρχει καμμία   επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες,η  τεράστια  καθυστέρηση στην καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους  οφείλεται στην απουσία λογισμικού για να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.

Στο  μεταξύ όσον αφορά  τους παλιούς συνταξιούχους(πριν το Μαιο του  2016),στην τακτική πληρωμή των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου που θα γίνει στο τέλος του Οκτωβρίου,θα καταβλήθούν  οι μόνιμες αυξήσεις και θα είναι μαζί η 1η και η 2η δόση, για τα έτη 2020 και 2021, ενώ η  τρίτη  δόση που αφορά στο 2022, αναμένεται να προπληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 με τη σύνταξη Ιανουαρίου. Επισημαίνεται πάντως ότι η απόφαση για  τα  νέα  ποσοστά  αναπλήρωσης εκδόθηκε το  2019 , συνεπώς ο ΕΦΚΑ οφείλει αναδρομικά και αύξηση   για τρία ετη και όχι για δύο.

Επίσης-  όσον αφορά  τα αναδρομικά - τονίζονται και τα εξής:

-Περίπου   215.000  παλιοί  συνταξιουχοι(πριν από τον Μαιο του 2016)-οι οποίοι δεν έλαβαν πρόσφατα  αναδρομικά- θα περιμένουν  έως το τέλος του έτους  ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και με αυτές τις συντάξεις οι οποίες  χαρακτηρίζονται  δύσκολες  περιπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με κληρονόμους. Είναι εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων. 

-Σε λειτουργία  εχει  τεθεί η ειδική πλατφόρμα στον ιστότοπο του  (www.efka.gov.gr) προκειμένου, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, οι κληρονόμοι 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, να λάβουν αυτοί τα ποσά που τους αναλογούν.  Η διαδικασία αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατ’εφαρμογή του ν.4670/2020 των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν μετάτην 1η Οκτωβρίου 2019. Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών (πριν από τον Μάιο του 2016) στις 29 Σεπτεμβρίου.

--Τη σκυτάλη θα πάρουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται και δικαιούνται αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι κατά 30%. Οι εν λόγω συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται ακόμα το «μαχαίρι» του 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αντίθετα, ο νέος νόμος που μειώνει το πέναλτι στο 30% εφαρμόζεται στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να χορηγούνται αυξημένες συντάξεις στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ωστόσο και στις δύο κατηγορίες δεν έχει καν ξεκινήσει ο επανυπολογισμός για τη χορήγηση των αναδρομικών.

-Από το 2016 εκκρεμούν τα αναδρομικά που δικαιούνται περίπου 120.000 παράλληλα ασφαλισμένοι. Πρόκειται για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο αλλά και από τα πρώην ταμεία τους ως αυτοαπασχολούμενοι. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει: α) τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση εφόσον εργάσθηκαν πάνω από 30 χρόνια, β) την προσαύξηση στη σύνταξή τους.

---------------------------------------------------------------------

ΠΛΗΡΩΜΗ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι  επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Νοεμβρίου 2021 είναι οι εξής:

 Οι ημερομηνίες πληρωμής (με ΑΜΚΑ) των συντάξεων ΙΚΑ Νοεμβρίου 2021 είναι:

 -Το ΙΚΑ  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2021 την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

 -Το ΙΚΑ  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2021 την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

 Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Νοεμβρίου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

 -Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2021 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις  συντάξεις Νοεμβρίου 2021 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις  συντάξεις Νοεμβρίου 2021 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

- Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2021 την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

- Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2021 την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις