Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΟΡΤΑΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Τα Χορτάτα(το χωριό της αξέχαστης μάνας μου ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΣ-ΣΤΡΑΤΟΥΛΑΣ- ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΥ-μιάς ηρωίδας της ζωής-, στο οποίο πέρασα μοναδικές στιγμές οταν ημουν μικρός-με την υπέροχη γιαγιά τη Σταυρούλα και τον λατρεμένο μου παπού τον Θοδωρή), είναι ένα ορεινό χωριό στο μέσο περίπου της δυτικής πλευράς της Λευκάδας. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από το Καλαμίτσι και 8 χλμ από τον Άγιο Πέτρο. Είναι κτισμενο σε πολύ όμορφη τοποθεσία με εξαιρετική θέα προς τη δύση και το νότο. Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του χωριού πρόσφυγες από την Κάτω Ιταλία. Πεζοπόροι μπορούν ν'ακολουθήσουν το δρόμο ανατολικά του χωριού που οδηγεί πάνω στα βουνά και το οροπέδιο της Εγκλουβής.Στη θέση "Σπηλιά", το 1905, ο Dorpfeld, έκανε ανασκαφές και βρέθηκαν κατάλοιπα προσφορών, όστρακα αγγείων και πήλινα ειδώλια κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και ταυτίστηκε με χώρο λατρείας.
Αναδημοσιευω ένα σχετικό- ενδιαφερον- αρθρο του φίλου Έκτoρα Χόρτη από την εφημερίδα "Τα Χορτάτα":
‘’Τα Χορτάτα (υψόμετρο 625 μ., γεωγραφικό μήκος 20o 36 και γεωγραφικό πλάτος 38o 43) είναι ημιορεινό χωριό σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη δυτική πλευρά της Λευκάδας, με το στήθος του προσανατολισμένο προς το Νότο (προς τον κόλπο της Βασιλικής, το Θιάκι και την Κεφαλονιά) και τη Δύση (προς το ακρωτήρι του Λευκάτα, το Πόρτο Κατσίκι, τους Εγκρεμνούς, τη Σέσουλα και το Κάθισμα). Από τα βορειοδυτικά δέχεται τις θωπείες του Μαϊστρου που έρχεται από τους Παξούς και την Κέρκυρα.
Στα Χορτάτα μπορεί να απολαύσει κανείς μια τεράστια ποικιλία όμορφων τοπίων, πολύ πράσινο, την έξοχη θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και ένα μοναδικό, υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Αποτελούν οικισμό του τέως δήμου Απολλωνίων του νομού Λευκάδας, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει μια συνεχή ιστορική διαδρομή από τη νεολιθική εποχή ως τις μέρες μας. Έχουν 110 κατοίκους (απογραφή του 2001), αλλά και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Ο δυτικός άξονας του χωριού ξεκινάει από χαμηλά (από του Αντζουλή την Ελιά και τα κάθετα βράχια που βρέχονται από τα «Καπνιστά νερά» και τη Νεραϊδόλυμπα στα όρια με το Καλαμίτσι) και, ακολουθώντας τη μεγάλη ρεματιά της νοτιοδυτικής Λευκάδας, φτάνει ως το εγκαταλελειμμένο χωριό Άγιος Βασίλειος. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλο μέρος του κεντρικού ορεινού τμήματος της Λευκάδας (έως 1.140 μ. υψόμετρο).
Η παρουσία ασβεστολιθικών πετρωμάτων στην ορεινή περιοχή πάνω από το χωριό συμβάλλει στην ύπαρξη ενδιαφέρουσας γεωμορφολογίας (ρεματιές, βραχώδεις πλαγιές, οροπέδια διαφόρων μεγεθών κ.τ.τ.). Μέχρι πριν από λίγα χρόνια στις θέσεις αυτές η καλλιέργεια των αμπελιών που παρήγαν το κρασί Βαρτζαμί ήταν μια από τις κύριες αγροτικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, η οποία σήμερα έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η περιοχή Χορτάτων ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Το δίκτυο αυτό είναι ένας αριθμός βιοτόπων που προτάθηκαν από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως ζώνες ειδικής προστασίας, με σκοπό να διατηρηθεί η ποικιλία των οικοσυστημάτων, του τοπίου και των ειδών της πανίδας και χλωρίδας. Τα κράτη - μέλη υποχρεώνονται να διαχειριστούν τις περιοχές αυτές ή και να λάβουν μέτρα για την αναβάθμιση τους.
Η σπουδαιότητα του προστατευόμενου βιοτόπου Χορτάτων, σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία (92/43) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Special Area of Conservation – SAC): «Η αξιολόγηση της περιοχής βασίσθηκε στην παρουσία αξιόλογων, από χλωριδική και βιογεωγραφική άποψη, ειδών. Μεταξύ αυτών είναι μερικά είδη, ενδημικά των Ιονίων νησιών ή του ευρύτερου ελληνικού χώρου και φυτά του γένους Paeonia που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από βιογεωγραφική άποψη. Το φυτικό αυτό γένος, που σπανίζει στον ελληνικό χώρο, αντιπροσωπεύεται στην περιοχή από τα P. mascula ssp. russi και P. peregrina. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τον μοναδικό στην Ελλάδα χώρο συνύπαρξης των δύο παραπάνω taxa». Στο Βοτανολόγιο του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (εκδ. 1968) αναφέρεται ότι το φυτό αυτό ευδοκιμεί στο χωριό Χορτάτα (Paeonia corallina - paeonia officinalis). Το ίδιο φυτό αναφέρεται και από τον αρχαίο έλληνα βοτανολόγο Διοσκουρίδη (1ος αι. π. Χ.).
Στις τοποθεσίες Παλιομάντρι, Βάτοι, Λυμποκέρβα κ.λπ. των Χορτάτων φυτρώνει η άγρια παιωνία. Στο έδαφος μπορεί να εντοπίσει κανείς μικρούς άγριους πανσέδες και -νωρίς το καλοκαίρι- μπλέ λουλούδια στα εκεί χωράφια, είδος που έχει εξαφανισθεί στη Β. Ευρώπη. Μείζον ζήτημα, επομένως, είναι η προστασία του βιοτόπου και της αυτοφυούς χλωρίδας των Χορτάτων από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και, γενικότερα, η αποτροπή του κινδύνου της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.’’

Πάντως θα είναι παράλειψη, για τον επισκεπτη στα Χορτάτα, να μην επισκεφθει για φαγητό τη φημισμενη ταβέρνα ‘Το Αλώνι’’,στην είσοδο του χωριού.Η ταβέρνα είναι εντυπωσιακή με όμορφο ντεκόρ η οποία προσφέρεται και για τους θερινούς μήνες αφού έχει ένα μεγάλο μπαλκόνι με θέα. Και το σημαντικότερο:οι τιμές της είναι λογικές και το σέρβις του είναι αψογο.Και με χαμόγελο. Ένα πάντρεμα μοντέρνας δημιουργικής κουζίνας και τεχνογνωσίας με την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που πραγματικά θα ζήλευαν αρκετά μεγάλα μαγαζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις