Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΥ 2020-ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Στην   τελική ευθεία βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό  νομοσχέδιο.Εντός των ημερών παραδίδεται στον υπουργό Εργασίας  Γιαν.Βρούτση η αναλογιστική μελέτη για  το ασφαλιστικό προκειμένου(με βάση την  μελέτη) να καθοριστούν επακριβως τα νέα  ενισχυμενα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.Τονίζεται ότι στο  προωθούμενο  ασφαλιστικο νομοσχέδιο(Ιανούαριος  2020) θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 33 έτη, προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αύξηση αυτή η οποία  θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις – παλαιές, νέες και εκκρεμείς-, θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019. Η αύξηση στα ποσοστά  αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων  για όσους εχουν πάνω από 33 συντάξιμα ετη)  σχεδιάζεται να εναι  εως 8,5%. Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης στο 50% (έναντι 42,80%) για τη 40ετία οδηγεί σε  αυξήσεις της τάξης του 10% -11% στα τελικά ποσά των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 14% για υψηλότερες.
Oi  4  κατηγορίες  ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων  συντάξεων- οι οποίοι    εχουν πανω από 33 συντάξιμα ετη- θα είναι οι κερδισμενοι με το νέο  ασφαλιστικό(Ιανουάριος  2020) και  θα ευνοηθούν με την αυξηση των ποσοστών   αναπλήρωσης των κύριων συνταξεων-ενώ θα πάρουν και αναδρομικά- είναι οι εξής:
1.Οσοι συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά [Ιανουάριος 2020)  και  θα έχουν υπολογισμό σύνταξης με καλύτερους συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης.
2.Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 ως και την ψήφιση του νέου νόμου που θα έχουν επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.
-3.Παλαιοί συνταξιούχοι(πριν από το  2016) που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά κάτω από 50 ευρώ με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης, λόγω ποσοστών αναπλήρωσης, αναμένεται να καλύψουν το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, διεκδικώντας αύξηση στη σύνταξη τους. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί μικρή αύξηση.
4-Παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους άνω των 100 ευρώ η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Έτσι μειώνεται αντίστοιχα η προσωπική διαφορά η οποία μπορεί να ελπίζει αργότερα σε μηδενισμό της.Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν σε μελλοντική αύξηση των αποδοχών τους, από το 2023 και μετά οπότε θα νομοθετηθούν γενικές αυξήσεις µε βάση την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Τονίζεται ότι  στο υπο κατάθεση  ασφαλιστικό  νομοσχέδιο  εντάχθηκαν και οι παρακάτω  ρυθμίσεις:
1- Η  σημερινή μείωση της σύνταξης για όσους εργάζονται, που είναι στο 60%, θα διαμορφωθεί από 1.1.2020 στο 30%.
2.Απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με «μπλοκάκι» όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.Συνεπώς, όσοι είναι μισθωτοί σε μία επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πληρώσουν, το 2020 μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόλησή τους.Για τις αποδοχές από το μπλοκάκι δεν θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.
3.Από 01/01/2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.
 Εκτός από  τις κύριες  συντάξεις, αυξήσεις  έρχονται και στις επικουρικές.Ετσι  μεσοσταθμική μηνιαία  αύξηση 100 ευρώ , που σε ορισμένες περιπτώσειις  θα φθάσει και τα 196 ευρω το μήνα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων το νεο έτος, με το  νέο ασφαλιστικο νομοσχέδιο.  Οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης.Τα  στοιχεία  του υπουργείου Εργασίας δειχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης  από  23% μέχρι και 48%(μαζι με αναδρομικά  4 μηνών) θα εισπράξουν  465.000 συνταξιούχοι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Ιανουαρίου. Συνολικά το πλήθος των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση. Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει οτι για όσους συνταξιούχους κόπηκαν οι συντάξεις τους θα λάβουν και αναδρομικά ποσά απο τις 4 Οκτωβρίου 2019 τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και τα 800 ευρω.
Οσον αφορά για  τα αναδρομικά των παλιών συνταξιουχων όλα  θα  εξαρτηθεί από τη νέα απόφαση που θα λάβει στις 10.1.2020 η ολομέλεια του ΣτΕ  μετά  από σχετική  προσφυγή του ΕΦΚΑ.Η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας    θα ασχοληθεί με τα ζητήματα, τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πιλοτική δίκη (πρότυπη δίκη) θα αποφανθεί οριστικά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τις περικοπές κύριας και επικουρικής σύνταξής τους που έγιναν με βάση τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, αλλά και για την κατάργηση από 1.1.2013 των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.Ειδικότερα, η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΣτΕ, μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ (της 15ης Νοεμβρίου 2019), έκρινε ότι με την διαδικασία της πρότυπης δίκης πρέπει να εισαχθούν τα εν λόγω επίμαχα νομικά ζητήματα, καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.Ο  ΕΦΚΑ , επι της ουσίας, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει σωρευτικά όλα τα παράθυρα των διεκδικήσεων από 1/1/2013 έως 31/12/2018. Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ μπαίνει και το 10μηνο, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016.Τονίζεται ότι τα αναδρομικά που θα κριθούν  τον επόμενο μήνα  στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις