Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

-ΟΙ 8 ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ 2020 ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΜΙΣΘΟΥΣ-ΦΟΡΟΥΣ

Νέο ασφαλιστικό με αυξήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων(μαζι με αναδρομικά), μείωση της  φορολογίας καθως  και των ασφαλιστικών εισφορών  παράλληλα με ένα νέο σύστημα εισφορών για ελευθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ,είναι οι βασικές από τις  8  σημαντικές αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας το 2020.
Παράλληλα τη νεα  χρόνιά  θα κριθεί (10-1-2020)  στην ολομέλεια του ΣτΕ και η ΄τύχη’των αναδρομικών για τους παλιούς συνταξιούχους .Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας    θα ασχοληθεί με τα ζητήματα, τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).
1.ΜΕΙΩΣΗ  ΦΟΡΩΝ:Νέα φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Με τη νέα κλίμακα επέρχεται μείωση του φορολογικού βάρους για εκατομμύρια φορολογούμενους.
Οι μισθωτοί θα δουν τις μειώσεις από την Πρωτοχρονιά με μείωση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος, ενώ οι επαγγελματίες από το εκκαθαριστικό του 2021.
Κεντρική αλλαγή στη φορολογική κλίμακα είναι η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, και η μείωση των άλλων συντελεστών κατά μία εκατοστιαία μονάδα.Επίσης μειώνεται η ετήσια έκπτωση φόρου από τα 1.900 στα 777 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.Η νέα μειωμένη έκπτωση των 777 ευρώ διαιρούμενη με τον νέο μειωμένο συντελεστή φόρου 9% θα δίνει και πάλι «έμμεσο» βασικό αφορολόγητο περίπου 8.636 ευρώ, όσο και το ισχύον σήμερα.
Με τις παραπάνω αλλαγές, η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, κατ’ επάγγελμα αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, θα έχει ως εξής:
α) συντελεστής φόρου 9% (αντί 22%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ,
β) συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ,
γ) συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ,
δ) συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ,
ε) συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Ειδικά για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος που θα προκύπτει από την παραπάνω κλίμακα θα μειώνεται:
– κατά 777 ευρώ εάν δεν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα
– κατά 810 ευρώ εάν υπάρχει 1 εξαρτώμενο τέκνο
– κατά 900 ευρώ εάν υπάρχουν 2 εξαρτώμενα τέκνα
– κατά 1.120 ευρώ εάν υπάρχουν 3 εξαρτώμενα τέκνα
– κατά 1.340 ευρώ εάν υπάρχουν 4 εξαρτώμενα τέκνα
– κατά επιπλέον 220 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το 5ο και πάνω.
Η ισχύουσα κατά περίπτωση έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.
2.ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:Τρεις  κατηγορίες  ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων  συντάξεων- οι οποίοι    εχουν πανω από 30 συντάξιμα ετη- θα είναι οι κερδισμενοι με το νέο  ασφαλιστικό(Ιανουάριος  2020.Οι τρείς κατηγορίες  οι οποίες  θα ευνοηθούν με την αυξηση των ποσοστών   αναπλήρωσης των συνταξεων-ενώ θα πάρουν και αναδρομικά- είναι οι εξης:
α) Οσοι συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά [Ιανουάριος 2020)  και  θα έχουν υπολογισμό σύνταξης με καλύτερους συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης.
β)Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 ως και την ψήφιση του νέου νόμου που θα έχουν επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.
γ) Ο παλιοι  συνταξιούχοι  που είχαν ήδη επανυπολογισμό με τα παλιά ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και τώρα θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με καλύτερους συντελεστές.
Τονίζεται ότι στο  προωθούμενο  ασφαλιστικο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη, προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εν λόγω αύξηση, που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις – παλαιές, νέες και εκκρεμείς-, θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019.Σύμφωνα με   ασφαλείς πληροφορίες  των ΄ΝΕΩΝ ‘ το σενάριο που επιλέγεται  είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8- 10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016.Η  αυξηση θα είναι κλιμακωτή οσο αυξάνονται  τα συνταξιμα ετη.Δηλαδή   το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία, με την ανταποδοτικότητα να φτάνει για 40ετία στα επίπεδα του 50%, έναντι 42,80% σήμερα.
3.ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:Μεσοσταθμική μηνιαία  αύξηση 100 ευρώ , που σε ορισμένες περιπτώσειις  θα φθάσει και τα 196 ευρω το μήνα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων το νεο έτος.  Επισημαίνεται ότι οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης.Τα  στοιχεία  του υπουργείου Εργασίας δειχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης  από  23% μέχρι και 48%(μαζι με αναδρομικά  4 μηνών) θα εισπράξουν  465.000 συνταξιούχοι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Ιανουαρίου. Συνολικά το πλήθος των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση. Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει οτι για όσους συνταξιούχους κόπηκαν οι συντάξεις τους θα λάβουν και αναδρομικά ποσά απο τις 4 Οκτωβρίου 2019 τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και τα 800 ευρω.
4.ΟΙ ΝΕΕΣ  ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ.Συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, το οποίο  θα ισχύσει από 1.1.2020  για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.
Το νέο συστημα  εισφορων για ελευθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμενους θα  κινειται  στις παρακάτω παραμέτρους
• Θεσπίζονται 7 επίπεδα εισφορών από 93 ευρώ (μόνο για τους νέους και για 5 χρόνια) μέχρι 566 ευρώ.
• Στο βασικό -μηνιαίο- ασφάλιστρο προστίθενται oι εισφορές υγείας (σε χρήμα και σε είδος), που ξεκινούν από 33 ευρώ (για τους νέους ασφαλισμένους και για τα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης) και ανεβαίνουν στο 1ο επίπεδο 55 ευρώ (50 ευρώ εισφορές για παροχές υγείας σε είδος συν 5 ευρώ σε χρήμα) και, από το 2ο επίπεδο έως και το 6ο επίπεδο, στα 66 ευρώ (60 για παροχές σε είδος και 6 ευρώ για παροχές σε χρήμα). Ετσι προκύπτει το σύνολο εισφορών ανά επιλεγμένο επίπεδο.
-Οι περίπου 1.500.000 μη μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να εντάσσονται. Οπως είπε, πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, όπου για ίδιες παροχές - υπηρεσίες υγείας οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν πλέον ίδιες εισφορές.
5.ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΑΓΡΟΤΩΝ:Επέρχονται από 1.1.2020  αλλαγές και για τους  απασχολούμενους στην αγροτική οικονομία(αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς),Θα   ισχύσει ένα  διαφορετικό συστημα εισφορών  το οποίο δεν θα  έχει σχέση με τις ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών και των   αυτοαπασχολουμένων .Ωστόσο το νέο συστημα  για τους αγρότες-όπως και στους ελευθερους επαγγελματιες-θα στηρίζεται στην ιδια φιλοσοφία, δηλαδη θα είναι απλό , ευελικτο και με την ελευθερη επιλογή του ασφαλισμένου. .Αποσυνδέεται με το εισόδημα, τα χρόνια και τον κατώτατο μισθό.Η ισχύς  του θα ξεκινησει την 1.1.2020  . Ετσι  καθιερώνονται 6  κατηγορίες(επίπεδα)-μηναια ασφαλιστρα- τα οποία  θα ξεκινησουν για το νέο  ετος, το κατωτατο ,  από τα 119 ευρω  , θα αυξηθει το 2021  στα 121  ευρω και θα  φθάσει το 2022 στα  124  ευρω.Η εκτη κατηγορια(η μεγαλυτερη και η τελευταια) θα ξικινήσει το 2020  στα 319 ευρω, θα αυξηθει το 2021  στα  326 ευρω για να καταληξει το 2022  στα 334 ευρω.
6.ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ  ΧΡΟΝΙΑ:Ο  νόμος 4387/2016 ( Νόμος Κατρούγκαλου), με τον οποίο δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ, αύξησε σημαντικότατα το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι εκτοξεύει το ποσοστό επί των μηνιαίων αποδοχών του υπαλλήλου, επί του οποίου υπολογίζεται το ποσό της εισφοράς από 6,67% σε 20%. απο  1.1.2020.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με την έναρξη ισχύος αυτής της μεταβολής, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος που χρειάζεται να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο ( στρατιωτική θητείας, σπουδών ή τέκνων στο Δημόσιο) θα τριπλασιαστεί το 2020.
7.ΜΕΙΩΣΗ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ:Αυξήσεις καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης για τους εργοδότες επιφέρει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο 6μηνο του 2020. Προσοχή όμως, η ελάφρυνση αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Οι εργοδότες δεν θα έχουν την ελάφρυνση αυτή για τους εργαζόμενους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ο στόχος είναι προφανής και διπλός: το μέτρο να λειτουργήσει ως ισχυρό «πριμ» για την πλήρη απασχόληση και κίνητρο για την ανακοπή της επέλασης των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως επίσης και ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις.
Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η οποία σωρευτικά θα φτάσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι και το 2023, προβλέπεται να ξεκινήσει από 1η Ιουλίου του 2020 και να ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις. Το πρώτο βήμα θα γίνει το 2020 καθώς η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56% μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην ασφάλιση.
Για τους χαμηλόμισθους, η ελάφρυνση θα είναι συνολικά μεγαλύτερη, καθώς αναμένεται να πέσουν και οι φορολογικοί συντελεστές στο 9% από 22% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000€.
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την φορολογία και τα σωρευτικά κέρδη στην… τσέπη από την πτώση των φορολογικών συντελεστών, πρόσθετο όφελος υπάρχει και στο καθαρό προ φόρου ποσό από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία.
Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση από 1/1/2021 και μετά καθώς ο προγραμματισμός προβλέπει προοδευτικά αυξανόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Από το 2021 και μέχρι το 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειώνονται με ρυθμό μεγαλύτερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας το έτος (για παράδειγμα 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, όπως επίσης 1,25 μονάδες το 2022 κ.ο.κ.).Η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις στον σκληρό πυρήνα των εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%) καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τα έσοδά του που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή συντάξεων, αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές και κυρίως από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. Σήμερα υπέρ ΟΑΕΔ καταβάλλεται ασφάλιστρο 5,61% (1,93% εργαζόμνενος και 3,68% εργοδότης) ενώ στον ΟΑΕΔ καταλήγουν και οι εισφορές 1% υπέρ ΟΕΚ (Εργατικής Κατοικίας) και 0,35% υπέρ ΟΕΕ (Εργατικής Εστίας).
8.ΕΠΙΔΟΜΑ  ΓΕΝΝΑΣ:Το νέο επίδομα, ύψους 2.000 ευρώ, θα καταβάλλεται το 2020 σε όσες οικογένειες φέρουν στον κόσμο παιδιά και δεν σχετίζεται με το γνωστό οικογενειακό επίδομα. Θα  υπάρχουν  εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο αυτά δεν θα αποκλείουν τη μεγάλη μάζα των πολιτών, καθώς το νέο επίδομα δεν είναι προνοιακού, αλλά δημογραφικού χαρακτήρα. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες.Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δυο δόσεις με 1.500 ευρώ μετά την υποβολή της αίτησης και άλλα 500 ευρώ στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα:
-Για μονογονεϊκή οικογένεια το ύψος του εισοδήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.
-Για ζευγάρια, το συνολικό ύψος του εισοδήματος τους θα πρέπει να είναι ως 60.000 ευρώ.
--Για κάθε τέκνο, το οποίο ήδη βρίσκεται στην οικογένεια, το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Έτσι, αν ένα ζευγάρι, που έχει ήδη 2 παιδιά, φέρει στον κόσμο ένα ακόμα, για να πάρουν τις 2.000 ευρώ, το εισόδημα τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.
Τέλος προωθούνται αλλαγές  και στα κοινωνικά επιδόματα.Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα γνωρίσει αναπροσαρμογή των κριτηρίων, ώστε να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.
Αυτή η αναπροσαρμογή κριτηρίων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, γίνεται στα πλαίσια μιας κίνησης που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένα ποσά χορήγησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις