Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

 ΕΡΧΟΝΤΑΙ  3+1  ΠΑΚΕΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ


Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να μπει τέλος σε μια δικαστική υπόθεση που ταλαιπωρεί   370.000  συνταξιούχους από το 2013, καθώς αναμένεται η απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά ποσά που αφορούν την περικοπή των επικουρικών συντάξεων το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, αλλά και την περικοπή των δώρων κι επιδομάτων.Επισημαίνεται ότι η  απόφαση θα αφορά  μόνον όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου 2020. Οι υπόλοιποι, που είτε δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, είτε προσέφυγαν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί δια νόμου. Όπως χαρακτηριστικά όριζε ο νόμος Βρούτση του 2020, οι αξιώσεις τους έχουν αποσβεσθεί, για λόγους έκτακτης ανάγκης. Η  απόφαση της Δικαιοσύνης, κατά τους νομικούς, είναι οιονεί νόμος, η κυβέρνηση οφείλει να την εφαρμόσει άμεσα και μάλιστα έντοκα.

Όπως έγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’  οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ έγινε στις 17 Απριλίου 2024. Πλέον, σχεδόν 5 μήνες μετά, νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση θα εκδοθεί εντός του φθινοπώρου, βάζοντας τέλος στην πολυετή αναμονή των συνταξιούχων. Οι οποίοι άλλωστε ήδη μετρούν τρεις αποφάσεις του ΣτΕ, του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων που επιβλήθηκε στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.Υπήρξε βέβαια και μια απόφαση του Αρείου Πάγου που «μπέρδεψε» την κατάσταση και αναμένεται τώρα η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, ώστε να λυθεί η διχογνωμία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.Έτσι, επισημαίνουν νομικοί, εάν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων που επιβλήθηκε στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Και οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν επιστροφή αναδρομικών έως και 4.000 ευρώ έκαστος.
Εκτός από τα  αναδρομικά του 11μηνου από την απόφαση του  ΑΕΔ, τρία αλλα πακέτα αναδρομικών αναμένουν χιλιάδες άλλοι συνταξιουχοι.Ειδικότερα  :

1.Πληρωμές αναδρομικών έρχονται για περίπου 30.000 συνταξιούχους του Δημοσίου τον Οκτώβριο.Τα ποσά που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ προέρχονται από την αύξηση που πήραν στις συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.46670/2020) από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω.Ο επανυπολογισμός ολοκληρώθηκε πέρυσι το Νοέμβριο αλλά οι συνταξιούχοι πήραν μόνον την αύξηση χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.Ο ΕΦΚΑ τακτοποιεί αυτή την εκκρεμότητα τώρα και στις επόμενες μέρες οι 30.000 συνταξιούχοι θα πληρωθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.
Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι λόγω γήρατος,  με διαδοχική  ασφάλιση (π.χ, ΙΚΑ και Δημόσιο), συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και ΤΣΑΥ, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ,, κ.λπ.

2.-Αναδρομικά περιμένουν και οι συνταξιούχοι του ταμείου επιστημόνων ( ΕΤΑΑ) καθώς  δύο δικαστικές αποφάσεις( του ΣτΕ και του Πρωτοδικείου ) βγάζουν άκυρους τους επανυπολογισμούς συντάξεων , αναφέροντας ότι οι επανυπολογισμοί έγιναν  με μικρότερες συντάξιμες αποδοχές από αυτές που είχαν οι συνταξιούχοι.Ο ΕΦΚΑ αναμένει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις και να προχωρήσει αν χρειαστεί σε νέους επαναυπολογισμούς.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι λάθος επαναυπολογισμοί αφορούν περίπου 50.000 συντάξεις επιστημόνων, του ΕΤΑΑ δηλαδή μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), δικηγόρων, συμβολαιογράφων (Ταμείο Νομικών και Υγειονομικών (ΤΣΑΥ). Ο τρόπος με τον οποίο επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους, ωφέλησε κυρίως όσους ήταν παράλληλα και μισθωτοί ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι έχασαν.
Όπως επισημαίνου οι ειδικοί ,αν καταργηθούν τα τεκμαρτά εισοδήματα που ελήφθησαν υπόψη για τον αρχικό επανυπολογισμό, τότε μπορεί μεν κάποιοι να πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά, αλλά κάποιοι άλλοι συνταξιούχοι που ευνοήθηκαν από τις τεκμαρτές συντάξιμες αποδοχές, μπορεί να βρεθούν με μικρότερη σύνταξη και με μια  νέα προσωπική διαφορά

3.Προς το τέλους του ετους  αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά 27 μηνών περίπου 30.000-40.000 απόστρατοι. Τα αναδρομικά απορρέουν  από τις διαφορές κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους, από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ.
Τα αναδρομικά είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης. Έτσι τα ποσά που θα λάβουν  κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.296 ευρώ έως 2.619 ευρώ.
Τα αναδρομικά που οφείλονται είναι από το διάστημα που καταργήθηκε η μείωση στα μερίσματα, ήτοι από 1ης/1/2021 μέχρι 31/3/2023, οπότε και οι κρατήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και για τις κύριες συντάξεις. Στην πράξη, πολλοί απόστρατοι είδαν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους από τον Απρίλιο του 2023 και μετά, λόγω της μείωσης των κρατήσεων από αυτόν τον μήνα και εφεξής, αλλά μένουν σε εκκρεμότητα τα αναδρομικά, καθώς οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις ισχύουν από το 2021, που εφαρμόστηκε και η κατάργηση της περικοπής στα μερίσματα.
----------------------------
ΓΡΑΦΗΜΑ
ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ (ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΕΔ)ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
-Για συνταξιούχους ΙΚΑ αναδρομικά από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.
-Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναδρομικά από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.
-Για συνταξιούχους Δημοσίου αναδρομικά από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.
-Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.ά.) αναδρομικά από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ.
Γ-ια συνταξιούχους ΝΑΤ αναδρομικά μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις