Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

 

 Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ).

(ΒΑΖΟΥΝ ΚΟΦΤΗ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!!!!)

 

Οσοι συνταξιούχοι έχουν κράτηση Εισφοράς  Αλληλεγγυης - ΕΑΣ ( αφορά οσους εχουν μικτή κύρια   συνταξη ανω των 1400 ευρω),  δεν θα λαβουν ούτε το 2025  την αύξηση του 2,5% που θα δώσει η κυβέρνηση στους άλλους συνταξιούχους.Κι αυτό  γιατί-όπως έγραψαν πρώτα ‘ΤΑ  ΝΕΑ’ -  θα τεθεί με τροπολογία , ‘’κόφτης’’ αυξησεων στις συντάξεις για αυτή την κατηγορία των συνταξιουχων

 

Ειδικότερα  μέχρι τις  γιορτές θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία όσες συντάξεις, λόγω της αύξησης θα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΑΣ, θα μένουν κάτω από αυτά!

 Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για μια σύνταξη των 1.390 ευρώ μικτά , μια αύξηση 2,5% στο ανώτατο επίπεδο, θα απέφερε ένα πρόσθετο ποσό 34,75 ευρώ το μήνα. Άρα θα έπρεπε τον Ιανουάριο, ο δικαιούχος αυτής της σύνταξης να λάβει 1.424,75 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης 3%, άρα η απώλεια θα ήταν 42,74 ευρώ. Συνεπώς, ο συνταξιούχος θα έβλεπε σύνταξη 1.382,05, δηλαδή μικρότερη κατά 7,95 ευρώ, από τα 1.390 μεικτά ευρώ που λάμβανε. Τα νέα δεδομένα είναι ότι καμία αύξηση, δεν πρέπει να οδηγεί σε μείωση συντάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στο ίδιο παράδειγμα, ότι η σύνταξη δεν πρέπει να είναι 1.401 ευρώ, γιατί θα υποστεί Εισφορά Αλληλεγγύης. Αντίθετα, στο παράδειγμα, η αύξηση θα είναι τέτοια, ώστε η σύνταξη να μην υπερβεί τα 1.400 ευρώ, ακριβώς για να μην ενεργοποιηθεί το 3% της ΕΑΣ που επιβάλλεται στην αρχική κλίμακα. Έτσι, η αύξηση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα πρέπει να περιοριστεί σε 9,73 ευρώ, δηλαδή θα είναι της τάξης του 0,7% μόλις και ο συνταξιούχος θα λάβει 1.399,73 ευρώ!

 

Επισημαίνεται ότι :

 

1---Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ)  είναι ένα μνημονιακό μέτρο, που επιβάλλει χαράτσι από το 2010, για ποσά κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Η εισφορά κυμαίνεται από 3 – 14% και επιβάλλεται κλιμακωτά. Ξεχωριστό «χαράτσι» επιβάλλει και στις επικουρικές συντάξεις, από 300 ευρώ και άνω.

 

2--Η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται σε περίπου 752.000 συντάξεις (365.000 κύριες και 387.000 επικουρικές).

             

3-----Η ΕΑΣ, επιβάλλεται στο μηνιαίο εισόδημα από κύριες συντάξεις, στο μικτό ποσό. Αφετηρία είναι τα 1.400 ευρώ και τα κλιμάκια που υπάρχουν ως τώρα είναι τα εξής:
Για σύνταξη 1.400-1.700 ευρώ: 3%
Για σύνταξη 1.701-2.000 ευρώ: 6%
Για σύνταξη 2.000-2.300 ευρώ: 7%
Για σύνταξη 2.300-2.600 ευρώ: 9%
Για σύνταξη 2.600,01 έως 2.900 ευρώ: 10%
Για σύνταξη 2.900,01 έως 3.200 ευρώ: 12%
Για σύνταξη 3.200,01 έως 3.500 ευρώ: 13%
Για σύνταξη 3.500,01 ευρώ και άνω: 14%
Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3%-10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι φέτος η ΕΑΣ θα προσφέρει στα Ταμεία,  ένα ποσό που θα προσεγγίσει τα 480 εκατ. ευρώ

4----Τα ποσά  από την ΕΑΣ καταλήγουν στον ‘’κουμπαρά’’ της ΑΚΑΓΕ(ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΓΕΝΕΩΝ) .Σήμερα ο λογαριασμός του ΑΚΑΓΕ εισφέρουν στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ) περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, τα μισά είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων και τα υπόλοιπα τα εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Σήμερα τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 14.5 δις ευρώ, κεφάλαιο που στόχο έχει να προστατεύσει σε δύσκολες περιόδους τις συνταξιοδοτικές παροχές.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΑΣ)

 

Για όσα θα αλλάξουν στην εισφορά αλληλεγγύης  μίλησε  (2/10/2024)  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου στην ΕΡΤ.
Όπως είπε «Η εισφορά αλληλεγγύης είναι μια εισφορά η οποία επιβάλλεται στο πάνω μέρος της κατανομής των συντάξεων. Τροφοδοτεί ένα λογαριασμό που λέγεται ο λογαριασμός αλληλεγγύης των γενεών, το ΑΚΑΓΕ, και ουσιαστικά είναι σαν να βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη για να πληρώσουμε συντάξεις στα πολύ δύσκολα χρόνια τα οποία έρχονται. Είδατε άλλωστε και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ χθες και τις εξελίξεις των δημογραφικών μας».
«Τώρα σαν πολιτική είναι κακοσχεδιασμένη. Αυτό το έχω πει επανειλημμένως και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία. Πού είναι ο κακός σχεδιασμός; δεν είναι όπως είναι για παράδειγμα οι φορολογικές κλίμακες όπου ο συντελεστής επιβάλλεται στο εισόδημα πάνω από την κλίμακα.
Εδώ αν περάσει και ένα ευρώ το όριο το αντίστοιχο ποσοστό πηγαίνει σε ολόκληρη την σύνταξή σου. Σαν αποτέλεσμα, υπήρξαν περιπτώσεις παλαιότερα όπου είδαμε ότι υπήρχαν συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τις αυξήσεις τις οποίες δώσαμε ακριβώς επειδή άλλαξαν κλιμάκιο ή μπήκαν στα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται.
Οπότε αυτό που έχουμε πει είναι ότι σχεδιάζουμε μέτρα τώρα, ώστε αυτό να μη συμβεί σε καμία περίπτωση. Δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει συνταξιούχος ο οποίος θα δει μείωση στη σύνταξή του σαν αποτέλεσμα της αύξησης την οποία πήρε στην ετήσια σύνταξή του και της επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης αργότερα[…]», πρόσθεσε.
«Ο μηχανισμός τον οποίο θα κάνουμε θα είναι κάτι το οποίο θα είναι σε μονιμότερη βάση και δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση[…] Ουσιαστικά κόφτης θα μπαίνει. Δηλαδή ας πούμε ότι ανεβαίνει η σύνταξή μου τόσο, λόγω εισφοράς αλληλεγγύης πέφτει ακόμα πιο πριν και από εκεί που ήμουν πριν. Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι θα σταματάει στο όριο. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα βλέπει κάποια αύξηση, δεν θα είναι βέβαια ολόκληρη, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να δει αυτή τη μείωση την οποία είχε παλαιότερα και προφανώς την επόμενη χρονιά θα δει την κανονική αύξηση[…]».
Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ακόμα ότι «αν υποτεθεί ότι το ποσοστό είναι για παράδειγμα 2,5% και εγώ είμαι πάρα πολύ κοντά στο όριο, μπορεί αυτό το νούμερο να είναι το 2,4 ή να είναι άλλες περιπτώσεις που αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο, αλλά σίγουρα δεν θα δει κανείς μείωση αυτό είναι το πιο σημαντικό».
« Σκεφτείτε κάποιος ο οποίος έχει 1650 – 1670 ευρώ παίρνει την αύξηση, πηγαίνει πάνω από τα 1700 και σαν αποτέλεσμα είναι το ότι μπαίνει στην επόμενη κλίμακα. Στην επόμενη κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό αν θυμάμαι καλά είναι 6% σε εκείνη την περίπτωση, οπότε μειώνεται αρκετά η σύνταξη. Οπότε δεν θα χάσει» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις