Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:Η ΜΕΓΑΛΗ  ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ


Με   ένα πενιχρό επίδομα   από 100 εως  200 ευρώ  (εφάπαξ) θα μείνουν και το 2025  χιλιάδες παλιοί συνταξιουχοι(πριν το   2016) λόγω της   προσωπικής διαφοράς.Δεν θα πάρουν ούτε   την αύξηση του 2,5% για το νέο έτος, όπως οι αλλοι συνταξιούχοι.
Σήμερα ο ένας 
 στους  τρεις συνταξιούχους είναι ‘θύμα’ της προσωπικής διαφοράς με μηδενικές αυξήσεις  και μάλιστα οι περισσότεροι θα φύγουν από τη   ζωή χωρίς να… γευτούν τη  χαρά της αύξησης!!!

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι παλιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά είναι περίπου 670.000 άτομα, με σύνταξη έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ).

Το  σχετικό  επίδομα -πριν τις γιορτές - θα   καταβληθεί  ως εξής :
-για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
-για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,

Θα 
 πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».Ετσι χιλιάδες  είναι οι  παλίοί συνταξιουχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να ‘’γευτούν’’ μια έστω και μικρή αυξηση στη σύνταξη τους  λόγω της προσωπικής   διαφοράς την οποία επεβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.
Να σημειωθεί ότι, η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.
Παράλληλα αδιευκρίνιστος παραμένει ο λόγος για τον οποίο «πάγωσε» η ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ. Πέρυσι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ήταν και οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ.
Για τις ανακοινώσεις αυτές η ΑΓΣΣΕ Συνταξιούχοι σημειώνει ότι «οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν συγχρονίζονται με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά ανερυθρίαστα στερούν και επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα από τους συνταξιούχους».
Τονίζει δε ότι η πρωτοφανής αυτή παλινδρόμηση σε «περιβάλλον μνημονίων», πέραν της μόνιμης αφαίμαξης με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στο «ηλεκτρικό», επιβεβαιώνεται με πέντε νέους τρόπους:
1. «Οι “αυξήσεις” του 2025 θα είναι κατώτερες του τρέχοντος (επίσημου) πληθωρισμού (2,2% – 2,5% με πληθωρισμό άνω του 3% φέτος), ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων χρόνων (αναπροσαρμογή κατά 50% επί του ΑΕΠ και μόλις κατά 50% επί του πληθωρισμού). Αυτό αποτελεί την πρώτη κρυφή μείωση αφού εγκαταλείπεται η αύξηση των συντάξεων στο ύψος του μέσου μισθού».
2. «Για τρίτη χρονιά περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση με την απαράδεκτη “νομοθετική ρύθμιση” της προσωπικής διαφοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024)».
3. «Για μία ακόμη χρονιά δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προβλέφθηκαν (και καταβλήθηκαν οι αναλογούσες εισφορές), προκειμένου να ενισχύουν το εισόδημά μας και όχι για να αποτελούν πεδίο μόνιμης κρατικής επιδρομής επί των οικονομικών μας».
4. «Δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα οι κατώτερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές και “αυξήσεις” να εξαϋλώνονται από την εφορία. Επιπλέον, καμία αναφορά δεν υπήρξε για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία επιβάλλεται εφ’ όλου του ποσού (300 ευρώ και πάνω για τις επικουρικές και 1.400 ευρώ και πάνω στις κύριες)».
5. «Ταυτόχρονα (Σεπτέμβριος 2024) η κυβέρνηση προχωρά σε “γενναίες” αυξήσεις σε 800 φάρμακα ευρείας χρήσης επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να “βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη” μας.

------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ  ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται για το μήνα Οκτώβριο
 ως ακολούθως:

--Την 25η/9/2024,ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

--Την 27η/9/2024,ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ  ΕΩΣ  22%  ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΛΟΓΩ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
-Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ‘ΕΞΑΝΕΜΊΖΕΙ ‘
 ΤΙΣ ΜΙΚΡΈΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 2,5% ΓΙΑ ΤΟ  2025
--ΣΤΟΝ ‘ΠΑΓΟ’Η ΑΝΑΜΟΕΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ
 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ).

Εφορία
 και  κρατήσεις- μαζί με την μεγάλη  ακρίβεια- επιδεινώνουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων  σε  σημείο οι συνολικές κρατήσεις στις  συντάξεις να  φθάνουν και το  22%!!!
Οι τέσσερις κρατήσεις που επιβάλλονται στις συντάξεις είναι οι εξής: κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) και προσωπική διαφορά (για παλιούς συνταξιούχους πριν από το 2016).

Ειδικότερα:

1--Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ):
Διπλό και άδικο φόρο πληρώνουν 400.000 συνταξιούχοι μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) η οποία
 λόγω δημοσιονομικού κόστους τελικά  δεν θα αναμορφωθεί. Οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ υπόκεινται στην  Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία είναι κλιμακωτή (από 3% έως 14%) και επιβάλλεται σε όλο το ποσό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ. Μάλιστα, με τις ετήσιες αυξήσεις – αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού, πολλοί ασφαλισμένοι αλλάζουν κατηγορία καταβολής της εισφοράς και φορολογούνται επαχθέστερα. Δηλαδή, αντί να έχουν αύξηση, έχουν μείωση των αποδοχών!!!

2--Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη:
Επί του αρχικού μεικτού ποσού κάθε σύνταξης εφαρμόζεται κράτηση 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

3--Φόρος μισθωτών υπηρεσιών:
Μετά την αφαίρεση των παραπάνω κρατήσεων, το τελικό ποσό σε 12μηνη βάση αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου, και σε αυτό εφαρμόζεται η φορολογία εισοδήματος σύμφωνα με όσα ισχύουν κατά καιρούς. Δηλαδή, κλιμακωτή – προοδευτική – φορολόγηση με την αναλογούσα έκπτωση φόρου, ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

4--Προσωπική διαφορά:
Η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 παλαιούς συνταξιούχους (πριν από το 2016) να καρπωθούν μελλοντικές αυξήσεις μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους, η οποία λειτουργεί περισσότερο ως «κόφτης». Σήμερα, σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν το 2023 και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, αλλά όχι να μηδενίσουν, τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν παγωμένες.
Ετσι, χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα καταφέρουν εν ζωή να γευτούν μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, που επιβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ωστόσο, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί για έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αυξήσεις του 2023 και 2024, κατά 7,75% και 3% αντίστοιχα, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς που, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.Να σημειωθεί ότι η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων και την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Την ιδια ώρα η ανώτατη
 Συνομοσπονδία των  συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ) σχολιάζοντας  τις κυβερνητικές   εξαγγελίες για το νέο ετος ,στο τομέα  στο συντάξεων, παρατηρεί τα παρακάτω :
1.Οι «αυξήσεις» του 2025 θα είναι κατώτερες του τρέχοντος (επίσημου) πληθωρισμού (2,2%-2,5% με πληθωρισμό άνω του 3% φέτος), ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων χρόνων (αναπροσαρμογή κατά 50% επί του ΑΕΠ και μόλις κατά 50% επί του πληθωρισμού). Αυτό αποτελεί τη πρώτη κρυφή μείωση αφού εγκαταλείπεται η αύξηση των συντάξεων στο ύψος του μέσου μισθού.
2.Για τρίτη χρονιά περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση με την απαράδεκτη "νομοθετική ρύθμιση" της προσωπικής διαφοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024).
3.Για μία ακόμη χρονιά δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προβλέφθηκαν (και καταβλήθηκαν οι αναλογούσες εισφορές), προκειμένου να ενισχύουν το εισόδημά μας και όχι για να αποτελούν πεδίο μόνιμης κρατικής επιδρομής επί των οικονομικών μας.
4.Δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα οι κατώτερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές και "αυξήσεις" να εξαϋλώνονται από την εφορία. Επιπλέον, καμία αναφορά δεν υπήρξε για την «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου» (ΕΑΣ) η οποία επιβάλλεται εφ όλου του ποσού (300 € και πάνω για τις επικουρικές και 1.400 € και πάνω στις κυρίες).

Τέλος
 επισημαίνεται ότι  σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι συντάξεις γήρατος για την πλειονότητα των συνταξιουχων  . Η μέση  σύνταξη τον Ιούνιο ήταν μόλις 816,95 ευρώ ενώ η μέση επικουρική δεν ξεπέρασε τα 196,85 ευρώ.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Ήλιος» σε σύνολο 2.495.464 συνταξιούχων, μόλις 718.000 είναι αυτοί που λαμβάνουν μέση σύνταξη μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ μικτά. Άλλοι 467.026 συνταξιούχοι εισπράττουν συντάξεις με ποσά μικρότερα των 700 ευρώ.Μάλιστα, για άλλον ένα μήνα, έξι στις δέκα καταβολές είναι κάτω από 1.000 ευρώ μικτές αποδοχές επιβεβαιώνοντας με αριθμούς την εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά θέση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειονότητα των 2.495.464 συνταξιούχων της χώρας.
---------------------------------------------

ΣΤΟΝ ‘ΠΑΓΟ’ Η ΑΝΑΜΌΡΦΩΣΗ ΤΗΣ
 ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΕΑΣ)
Δυσάρεστα νέα
 για τούς  συνταξιούχους καθως ακυρώνεται  οριστικά-για δημοσιονομικούς λόγους-η  αναμόρφωση  της  Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που επιβάλλεται σε  400.000  συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική.Παρά  τις  σχετικές εξαγγελίες από κυβερνητικούς παράγοντες και τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει,  τελικά το μέτρο δεν θα   εφαρμοστεί  και στη ‘θέση΄ του θα προχωρήσει  τροπολογία- από   το υπουργείο  Εργασίας- ώστε καμμια σύνταξη να μην μειώνέται( μετά τις ετήσιες αυξησεις) λόγω ΕΑΣ.
Τονίζεται ότι για το
 νέο ετος η αύξηση των συντάξεων θα κινηθεί στο 2,5%.
Κατά τους ειδικούς στην κοινωνική ασφαλιση η μείωση-αναμόρφωση
 της ΕΑΣ ( ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι») είναι επιβεβλημένη, καθώς ο μηχανισμός με τον οποίο υπολογίζεται καταλήγει όχι μόνον στο να περιορίζει ή και να μηδενίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις (εν προκειμένω το 3% της αύξησης για το 2024 να γίνεται 0%), αλλά προκαλεί ακόμη και πραγματική μείωση της σύνταξης, σε σημείο που οι συνταξιούχοι να παίρνουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν πριν την αύξηση
Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το
 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ  από την Εισφορά υπέρ Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΝΥΠΕΚΚ, οι συνολικές απώλειες από το 2010 μέχρι και το 2023 από τις περικοπές υπέρ ΕΑΣ των κύριων και επικουρικών συντάξεων (όπου υπερέβαιναν οι μεν κύριες τα 1.400 € μεικτά, οι δε επικουρικές τα 300 € μεικτά), ξεπερνούν τα 9 δις ευρώ. Ο μέσος όρος των περικοπών για κάθε συνταξιούχο ή τους κληρονόμους του ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ.
Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. . Η ΕΑΣ χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στον οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ.
Με την υπ’ αριθ. 244/10-2-2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των μνημονιακών νόμων 3865/2010, 3986/2011,4002/2011 κ.ά., με τους οποίους είχε επιβληθεί «Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» (ΕΕΑΣ) σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (Δημόσιο, ειδικά μισθολόγια, σώματα ασφαλείας κ.ά.).
Ωστόσο, ακολούθησε έκδοση της υπ’ αριθ. 1477/2021 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με αυτή τη νεώτερη απόφαση, οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι τους θα πληρώνουν ισόβιο «χαράτσι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αφού η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακύρωσε τις δικές της προηγούμενες αποφάσεις 244/2017 και 504/2021, οι οποίες είχαν κρίνει αντισυνταγματική την παρακράτηση της ΕΑΣ!
Έτσι
 ΕΑΣ, σύμφωνα με τη νεώτερη αυτή απόφαση 1477/2021 της Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ανέτρεψε τις αντίθετες αποφάσεις 244/2017 και 504/2021 του ιδίου Δικαστηρίου, θα συνεχίζει να επιβάλλεται ως μόνιμη εισφορά («χαράτσι») από 1-1-2019 κι εφεξής, σε εφαρμογή των μνημονιακών νόμων που την επέβαλαν και την αύξησαν.

------------------------------------------------------------


ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
 ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

-Στις 25 Σεπτεμβρίου
 θα καταβληθούν  οι  συντάξεις Οκτωβρίου ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και  το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών). Την ίδια ημέρα θα δοθούν και οι συντάξεις ΕΦΚΑ σε όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016). Σημειώνεται δε πως οι επικουρικές συντάξεις μηνός Οκτωβρίου του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα δοθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2024.
-- Στις 27 Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, το Δημόσιο, το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΕΤΑΤ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ
--Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν οι προσωρινές συντάξεις των
 Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και  του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι  επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
---Στις 30 Σεπτεμβρίου ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
---------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΟΣΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΑ

--Το 57,4% των συνταξιούχων (1.430.378 άνθρωποι) λαμβάνουν σύνταξη έως 1.000 € μεικτά (940 € καθαρά)

--Το 38,5% (958.188
 συνταξιούχοι)  με σύνταξη έως 700 € μεικτά (658 € καθαρά).

--Το 30,5% (758.974 συνταξιούχοι) με σύνταξη έως 600 € μεικτά (564 € καθαρά).

--Το 19,9% (496.392 συνταξιούχοι) έως 500 € μεικτά (470 € καθαρά)!

ΠΗΓΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΗΛΙΟΣ-2024

-----------------------------------------------------------------------------
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟ 1-1-2025(ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ  2,5%).
1.Στο Δημόσιο η μέση σύνταξη γήρατος προ φόρων για τους παλαιούς συνταξιούχους με 35 έτη και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.316 ευρώ από 1.284 ευρώ που είναι τώρα με ετήσια αύξηση κατά 385,20 ευρώ για το 2025.
2.Στο ΙΚΑ με 30 έτη ασφάλισης και άνω η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί στα
 1.219 ευρώ από 1.189 ευρώ που είναι τώρα με αύξηση κατά 357 ευρώ ετησίως για το 2025.
3.Για συνταξιούχους ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα
 2.612 ευρώ από 2.548 ευρώ που είναι τώρα με ετήσια αύξηση κατά 765 ευρώ για το 2025.
4.Για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα
 1.101 ευρώ από 1.074 ευρώ που είναι τώρα με ετήσια αύξηση κατά 322 ευρώ για το 2025.
ΣΗΜ :Σε 670.000 συνταξιούχους με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά και αυτή είναι άνω των 10 ευρώ η αύξηση σύνταξης δεν θα φανεί στην τσέπη, και θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το ποσό που θα λάβουν είναι 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις ως 1100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις ως 1.600 ευρώ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

 


ΤΟ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ(ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ)

--- Δε μ’ λες, μωρ’ θειά (μώρα μου κιόλας) μη (μ)πάει κι έπεσε το κομμάτι, και δε (ν)το πήρα χαμπέρι;.

- Όχι, μαρή θυατέρα, είναι μπονόρα ακόμα, στο (ν)ύπνο σου δα το ειδες;

- Δε (γκ)ξέρω. Εδεκεί π’ σάρωνα, μου κάστ’κε ότ’ άκ’σα τη μουζ’κή.

- Όχι, μαρή κουρεμαδιά, είναι μπονόρα σου λέου. Ύστερα απ’ τσ’ εννιά η ώρα να (ν)το λογαριάζ’ς. Δε μ’ λες τώρα, για να πούμε και τίποτσ’ άλλο, έβαψες πολλά αυγά μαρή;

- Ένα (γ)κόρακα, χριστιανή μου. Δε (γ)ξέρω τι τον ηύρε το (γ)καλοφούρτουνο το ν’κοκύρ’ μου, να (ν)τονε χαρώ, και μου κουβάλ’σε δέκα ντουζίνες, η τζόγια μου, «λες και θα μας κομ-παρίρ’νε οι Αγγλογάλλ’». Κάμε κόντο. Μήτε στα «δώδεκα βαγγέλια» δεν άδειασα να πάου η καψερή, ο Θέος να με σ’χωρέσει.

- Μπα, μαρή κοπέλα μ’. Δε μ’ λες κάνε, τ’ αρνί σας το σφάξατε;

- Μπαααα, θειά μ’. Καρτερώ το μπαρμπα-Χρήστο το Μένιο. Η αφεντιά του μας το σφάζ’ ούλες τσι χρονιές. Είναι φίλος, βλέπ’ς, με το ν’κοκύρ’ μου. Του δίνει και τη (μ)προβιά κάθε χρόνο!

- Εγώ, καψόπαιδο, εφώναξα εχτές το μπάρμπ’ Αργύρ’ και ξεντριγάρ’σα.

- Ναι, είδα τσου «σταυρούς στη (μ)πόρτα» σας. Και του χρόνου να ‘στενε καλά. Δε μ’ λες, αλήθεια, θεια, η αφεντιά σου θα (γ)ξέρ’ς. Τι πράμα είν’ αλήθεια αυτό το κομμάτι; Άκου, να γυρίζ’, λέει, κάθε Μεγασάββα η μουζ’κή στα σοκκάκια και να βαρεί τ’ «διάνα» κι οι ν’κοκυράδες, απ’ όπ’ βρεθούνε, να τσακίζ’νε στσου δρόμ’ς ότ’ παλιαγγειό τσου βρίσκεται. Μπορείς να μ’ πεις η αφεντιά σου, τι σένια είναι, η αφεντιά τσου;

- Εθίματα, μαρή θυατέρα. Παλιά εθίματα των γιορτώνε. Τι θέλ’ς να ‘ναι; Έτσ’ τα ‘βραμε απ’ τσου παλιότερους, έτσ’ τα βαστάμε και στσι μέρες μας. «Μικρή Ανάσταση» μου την είπε, νια μέρα π’ τονε ρώτησα κι εγώ, ο σιορ Πίπ’ς, ο νόντσολος τ’ Άη-Μηνά. Αλλά τώρα, στο (γ)καιρό μας, δεν τα πιεντάνε και πολύ – πολύ. Παλιότερα, καψόπαιδο, ο κοσμάκ’ς τα στ’μάρ’ζε πλειότερο απ’ τσου τωρινούς και μάλ’στα μου πολύ τα χαιρόντανε. Θ’μάμαι νια βολά, σα σήμερα, όπως κατέβαινε η μουζ’κή στο παζάρ’ απ’ τα Χάβρ’κα για τη (μ)πιάτσα, εδεκεί στο σοκκάκι του Μαρκά, πετιέται απ’ το τσαγκάρ’κό του

ο Γιώργ’ς ο Κράλ’ς, Θεός σχωρέστονε κι απ’θώνει καταμεσίς του δρόμ’ ένανε θεόρατο μπότη, από κειούς εκεί με τ’ν αλ’φή απόξ’, ξέρ’ς μαρή, π’ βάν’νε το λάδ’, μ’ ένα φ’τίλ’ απάν’ στη μσ’ούδα του, αναμμένο.

Οραντίς και το βλέπ’νε οι μουζ’κάντ’δες, σκιαχτήκανε και το βάν’νε στα κοσάκια. Σκορπίσανε και μήτε δ’νήθηκε να (ν)τσου σ΄μασ’ άλλο ο μακαρίτ’ς ο μπάρμπα Νιόνιος ο Τσ’ρώτος, π’ τσόκανε το «δάσκαλο».

- Έτσ’ λ’πόν!. Και δε μ’ λες αλήθεια, θεια. Όλο τι πράντσα λογαριάζεις να ‘τ’μάσεις;

- Τι πράντσα, μαρή κοπέλα μ’, σα (γ)και δε (ν)τα ξέρ’ς, ρωτάς. Απόψε το πατσαλίκι αυγοκομμένο, όπως το καλεί η βραδιά. Αύριο τσότσο κρέας με μανέστρα και τ’ν άλλ’ τ’ αρνί ψ’μένο. Αυτά. Τα ξέρ’ς. Δε (ν)τα ξέρ’ς τώρα;.

- Θα (ν)το ψήσ’τε στο σουβλί;

- Ναίσκε, μαρή. Όξ’ στ’ν αδειά, αντάμα με το (γ)κ’νιάδο μου και το λαλά μου. Κάθε χρόνο έτσ’ κάν’με, από έσπαλε. Θέλ’νε, βλέπ’ς, άμα το σ’κών’νε, να ρίχν’νε και τσι κουμπουριές τσου, για το καλό τα’ χρόνου. Το δ’κό σας θα (ν)το βάλ’τε στο φούρνο, ε; Είδα το δ’κόνε σου, τ’ απολιώρα, πόφερν’ αποκλάδια.

- Τι να κάμ’με, θειά μου; Είμαστε βλέπ’ς κι οι δύο κονκασάδοι.

- Και για Ανάσταση, πού λέτε να πάτε;

- Εδεδώ στ’ (μ)πιάτσα, λέμε να βγούμε, στον Αη-Σπ’ρίδωνα για πιο σιμά. Ας πάου τώρα ν’ αποσώσω κάτ’ δ’λειές που τ’ς έχω στ’ μέση, μη (μ)πάει κι έρτ’ ο μπάρμπα Χρήστος για το καλότ’χο τ’ αρνί. – Τότενες, γεια σ’ μαρή θυατέρα μου και καλή σας Ανάσταση.

- Αμήν, θεια μου, παρομοίως, με τ’ φαμελιά σου..

(του αείμνηστου Παναγιώτη Τ. Ματαφιά (Νότη Μπρανέλου), απο το βιβλίο του με τίτλο ”Απ’ τον Αη-Μηνά ίσαμε τον Πόντε, Αθήνα 1992”).

Θα πρέπει να επισημανθεί-οπως εχει καταγράψει ο αλησμόνητος Πανταζής Κοντομίχης-οτι το γλωσσικό ιδίωμα της Λευκάδας διαφέρει σε πολλά απο το γλωσσικό ιδίωμα των άλλων νησιών του Ιονίου, έχει βορειοελλαδίτικο φωνηεντισμό και ειναι απόρροια του εύθυμου χαρακτήρα των Λευκαδιτών τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά. Ακόμη και σήμερα στη Λευκάδα χρησιμοποιούν ιδιωματικές λέξεις και τις προφέρουν με το γνώριμο αργόσυρτο και αλέγρο υφος, με σήμα κατατεθέν τη συγκοπή συμφώνων.

'

Ας δουμε ομως ορισμένες χαρακτηριστικες λέξεις απο το Λευκαδιτικο γλωσσικο ιδιωμα:

Αβανιά = βλάβη, συκοφαντία,

Αβάντα = βοήθεια, στήριγμα,

Αβαντσάρω = έχω να λάβω από κάποιον, μου χρωστάνε,

Αβαράρω = απωθώ το πλεούμενο,

Αβάρετος = ακούραστος,

Αβαρία = ζημιά,

Αβασκαίνω = ματιάζω,

Αβασκαντήρα = μικρό χρωματιστό κοχύλι αποτρεπτικό του ματιάσματος,

Αβγατίζω = αυξάνω

Αβγοκόβω = ρίχνω στη σούπα ή άλλο φαγητό μείγμα αυγού ή λεμονιού,

Αβέρτο = ελεύθερο, ανοιχτό,

Βαβά = γιαγιά,

Βαγένι = βαρέλι κρασιού,

Βαζούρα = λιποθυμία,

Βαϊζω = λυγίζω, γέρνω,

Βαντάκα = στίβα ρούχων,

Βαντιέρα = δισκος σπιτικός για σερβίρισμα αλλά και για άλλες χρήσεις,

Βαρυγομάω = αγανακτώ, δυσφορώ,

Βελέντζα = μάλλινο κλινοσκέπασμα,

Βεντερούγα = κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης,

Βεράγκι = σπίτι ανοιχτό και αφύλαχτο,

Βολά = φορά,

Βολεί = χωράει, επιτρέπεται,

Βουρλίζω = αγανακτώ κάποιον

Γαδίνι = σουπιέρα,

Γαλουρίζω = χαριεντίζομαι με βρέφος,

Γάνα = μουντζούρα,

Γαρδέλι = καρδερίνα,

Γαρμπής = νοτιοδυτικός άνεμος,

Γατσούλι = γατάκι,

Γεννητσούρια = γέννηση,

Γεροκομάω = περιποιούμαι κάποιον στα γεράματά του,

Γήπατα = ψυχικό θάρρος,

Γίκος = σύλοχο χοντρόρουχων διπλωμένα με τάξη πάνω σε κασέλλα,

Γιομα = μεσημέρι,

Γκαστρολογιέμαι = νομίζω ότι είμαι έγκυος,

Γκέστα = καμώματα, νάζια,

Γνούφα = ημέρα ομιχλώδης και υγρή,

Γούπατο = περιοχή που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις γειτονικές,

Γουρλώνω = Ανοίγω πολύ τα μάτια, πνίγω,

Γουρμάζω = ωριμάζω,

Γραίος =βορειοανατολικός άνεμος,

Γρίντζολα = εκνευρισμός,

Γρουμπανάω = δίνω αλλεπάλληλες γροθιές σε κάποιον,

Γυρολόγος = πραματευτής,

Δαύτος = αυτός,

Δειλινάω = τρώω ελαφρά,

Δελόγκου = αμέσως,,

Δέμπλα = σκοινί τεντωμένο για το άπλωμα των ρούχων,

Δετόρος = γιατρός,

Διακονεύω = ζητιανεύω,

Διάφορο = κέρδος, αμοιβή,

Δικάει - φτάνει, αρκεί,

Δόλι = δόλωμα στο ψάρεμα,

Δραγάτα = παρατηρητήριο του δραγάτη,

Δρολάπι = βροχή με δυνατούς ανέμους,

Έγκαψη = επιθυμία, πόθος,

Εκειός = εκείνος,

Έμπος = καταρρακτώδης βροχή,

Έντεσα = πιάστηκα από κάπου,

Έντογια = νάτο

Έντωσα = ανακουφίστηκα,

Εξπήριος = έξυπνος,

Ζαβά = στραβά,

Ζάβγια = μικρή πόρπη

Ζαγάρι = κυνηγόσκυλο ή τιποτένιος άνθρωπος,

Ζαμπαρούχι = ακατάσχετο συνάχι,

Ζεματάω = καίω,

Ζεύκι = φαγοπότι, καλοπέραση,

Ζέχνω = είμαι βρώμικος,

Ζορκόκωλος = πολύ φτωχός,

Ζόρκος = γυμνός,

Ζούδιο = άσχημος,,

Zουρλοκαμπιέρης = επιπόλαιος, τρελός,

Zωχαδιάζω = νευριάζω,

Θάμαρη = τρόμος, απόγνωση,

Θέρμη = πυρετός,

Θλυκώνω = σκεπάζω,

Θιαμαίνομαι = παραξενεύομαι,

Καδένα = αλυσίδα,

Κανδέλλα = ξύλινο δοκάρι,

Κάζο = περιπέτεια, λοιδωρία,

Κάκοψος = όσπρια που δεν βράζουν καλά,

Κακαρώνω = πεθαίνω,

Καμπιόνι = πονηρός, ιδιόρρυθμος άνθρωπος,

Καναλίζω = ξεπλένω τα ρούχα,

Καντάρω = τραγουδάω με ομάδα κανταδόρων,

Καντούνι = στενό σοκάκι,

Καρακαϊδόνης = άσχημος,

Καρανιάζω = διψάω υπερβολικά

Καρδαμώνω = δυναμώνω,

Λάβα = υπερβολική ζέστη,

Λαγιάζω = ησυχάζω,

Λακίζω = φεύγω τρέχοντας,

Λαλάς = αδελφός,

Λάμια = γυναίκα κακούργα και άσχημη,

Λαμπαδιάζω = καίγομαι,

Λαμπαρδίκα = φωτιά με πολλές και ψιλές γλώσσες,

Λαρώνω = ησυχάζω,

Λαχομανάω = αναπνέω δύσκολα,

Λεβάντες = ανατολικός άνεμος,

Λυγδιάζω = είμαι λερωμένος,

Λέτσος = ατημέλητος,

Λεγάτο = προίκα που δίνεται εγγράφως,

Λίβας = θερμός άνεμος,

Λίλης = χαζός,

Λιρόνι = αλητόπαιδο,

Λουφάζω = μένω ακίνητος και σιωπηλός π.χ. από φόβο,

Μαγαρίζω: λερώνω με ακαθαρσίες ένα τόπο,

Μαέρικο = μαγειρείο,

Μακιάζω = λερώνω,

Μαλαγάνας = κόλακας,

Μαλάτσα = ζέστη με πολλή υγρασία,

Μανέστρα = σούπα,

Μανίκα = μανίκι,

Μαντανία = μάλλινο κρεββατοσκέπασμα,

Μαργιόλος = κατεργάρης,

Μαρκάς = αγορά,

Μαρτούριο = μαρτύριο,

Μαστέλος = κάδος που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για το πλύσιμο των ρούχων,

Μεσάλι = τραπεζομάντηλο,

Μεσοφούντι = μεσοτοιχία,

Μολογάω = ομολογώ,

Μονάτος = ολόιδιος,

Μόστρα = βιτρίνα

Μότσα = υγρασία,

Μουντζοφλίδι = χαστούκι,

Μουσκλώνω = δυσαρεστούμαι,

Μουσούδα = πρόσωπο

Μούτελη = λάσπη,

Μπάκακας = βάτραχος,

Μπαλαχάρτα = δημόσιο έγγραφο,

Μπαμπαλίζω = φλυαρώ,

Μπαμπαξά = φωνή, λέξη,

Μπαρούφα = σφάλμα,

Μπασά = είσοδος,

Μπακατέλα = τιποτένιο πράγμα,

Μπλαθρώνω = λερώνω,

Μποκές = ανθοδέσμη,

Μπόκολα = σκουλαρίκι,

Μπονώρα = νωρίς,

Μπουρανέλλος = κάτοικος της πόλης της Λευκάδας,

Μπρατσολέτο = βραχιόλι,

Μώλος = προκυμαία,,

Νείρομαι = επιθυμώ, ονειρεύομαι,

Νεροτρουλίδα = πολυλογάς,

Νετάρω = τελειώνω,

Νιόκος= ζυμαρικό, κριθαράκι,

Νιόφωτο = νιόπαντρο ζευγάρι,

Νιτερέσο = συμφέρον, ενδιαφέρον, κέρδος,

Νογάω = καταλαβαίνω,

Νόνα = γιαγιά,

Νότια = υγρασία,

Ντάλια = καταμεσήμερο,

Ντερλικώνω = τρώω υπερβολικά,

Ντόζω = ανακουφίζομαι,

Ντόρκος = ο χωρίς επίβλεψη και περιορισμούς νέος,

Ντούκια = ασθενής,

Ντρίτα = ευθεία, με ειλικρίνεια,

Ξαγκλίζω = ξεμπερδεύω π.χ. μαλλιά,

Ξαμώνω = σπρώχνω, δείχνω επιθετικές διαθέσεις,

Ξανακυλάω = υποτροπιάζω,

Ξαστοχάω = λησμονώ,

Ξαχουρδάω = γλιστράω,

Ξεδιαλεούρια = απομεινάρια,

Ξεζορκιάζω = απογυμνώνω,

Ξεματόχου = επίτηδες,

Ξεντρεγάρω = τελειώνω κάποια δουλειά,

Ξεσυνέρια = παρεξήγηση,

Ξετιμώνω = κουτσομπολεύω,

Ξομπλιάστρα= κεντήστρα,

Ξωθιό μου = μακρία από εμένα,

Ολάκαιρος = ολόιδιος,

Όρσε = να, πάρε,

Όρτη = ορθή όψη υφάσματος,

Παγκάρι = εκκλησιαστικό έπιπλο στο οποίο στέκονται οι επίτροποι,

Παδέλα = μαγειρικό σκεύος,

Παιδοκομάω = ανατρέφω παιδιά,

Παλαμίζω = ορκίζομαι ακουμπώντας το Ευαγγέλιο,

Παντυχαίνω = περιμένω, ελπίζω,

Παπαλιά = χαστούκι,

Παπόρι = καράβι,

Παραζούζουλο = αποκρουστικός στην όψη άνθρωπος,

Παρανομιά = παρανομία,

Παρόλα = κουβέντα,

Πάστρα = καθαριότητα,

Ραπόρτο = αναφορά,

Ρεβαρδάρω = διστάζω,

Ρεγάλο = δώρο,

Pείπιος = ερειπωμένος,

Ρεκάζω = φωνάζω δυνατά από πόνο ή φόβο,

Ρεκούμπερο = απαραίτητο οικιακό σκεύος,

Ρεμπελιό = αδιαφορία,

Ρεμπεύομαι = επιθυμώ,

Ρεντίκολο = γελοίος,

Ρίνα = ψιλοβρόχι,

Ρόβολο = κατήφορος,

Ροδάνι = πολυλογία,

Σάγιασμα = στρωσίδι,

Σαλαγισμένος = αναστατωμένος,

Σαλταπίγκος = το παιδί που πηδάει, σαλτάει,

Σαραντάκαπνος = αστραπιαία εξαφανισμένος,

Σατράκαλο = παραμορφωμένος,

Σάψαλο = γερασμένος άνθρωπος,

Σγουμπιάζω = καμπουριάζω,

Σελιάρο = χαστούκι,

Σεστάρω = τακτοποιώ,

Σίσκλο = δοχείο άντλησης νερού από τα πηγάδια,

Σκάνιο = πείσμα,

Σκροβοντάω = χτυπώ με μανία κάτω κάποιον ή κάτι,

Σόμπολο = μικρή πέτρα,

Σορταγιά = τάξη,

Σουσούμια = χαρακτηριστικά,

Σύξυλος = αποσβολωμένος,

Τάλε κουάλε = ίδια και απαράλλαχτα,

Ταχειά = του χρόνου,

Τελεύω = βασανίζω,

Τζογολί =χαρτοπαίγνιο,

Τράω = βλέπω, κοιτάζω,

Τρουλίδα = φλύαρος άνθρωπος,

Τσαρκνιά = πολύτεκνη οικογένεια,

Τσάτσα = αδελφή,

Τσατσάρα = χτένα,

Τσέκια σου = μπράβο,

Τσερνιάζω = μουδιάζω,

Τσέτσελε πέτσελε = ασήμαντα πράγματα,

Τσίμπιος = ανόητος,

Τσινάω = δυσαρεστούμαι,

Τσουράπο = ζωηρή, ελεύθερη κοπέλα,

Φαμφαρόνος = πολυλογάς,

Φαρομανάω = εκδηλώνομαι ζωηρά με γέλια και χειρονομίες,

Φάττο = γεγονός,

Φελάω = χρησιμεύω,

Φινίρω = τελειώνω,

Φιόρο = λουλούδι,

Φιρί φιρί = επίτηδες, σκόπιμα,

Φόρα βία = ατομικά έξοδα

Φόσσα = τρύπα,

Φκαρίδα = κατσαρίδα,

Φούσκος = χαστούκι,

Φρεζές = χωρίστρα στα μαλλιά,

Φωτερό = φανάρι,

Χαλέπεδο = ερειπωμένο κτίσμα,

Χαλές = τιποτένιος,

Χαλεύω = ζητάω,

Χαμπέρι = είδηση,

Χαρδαλούπας = λαίμαργος, πολυλογάς,

Χαρ' νεμ' το = επιφώνημα χαράς, αγάπης,

Χασκουμπρίζω = χαριεντίζομαι,

Χαψά = μπουκιά, Χλιός = χλιαρός,

Χολάτο = τρυφερό βλαστάρι,

Ψαχουλεύω = ψάχνω,

Ψίχα = το εσωτερικό του ψωμιού ή του αμυγδάλου,

Ψόφος = τσουχτερό κρύο,

Ψυχοπιάνομαι = δυναμώνω,

Ψυχοπονιέμαι = ευσπλαχνίζομαι, λυπάμαι.

ΥΓ Οι μπουρανέλλοι(μπρανέλοι) αυτοί οι διαφορετικοί χαρακτήρες, γνήσιοι, πνευματώδεις, με κουλτούρα και με ενα μοναδικό χιουμορ. Πρόκειται για προσωνυμία των κατοίκων της πόλης η οποία δόθηκε στην εποχή των Βενετσάνων (1648-1797). Στη Βενετία υπάρχει το νησί BURANO(με την περίφημη σχολή των δαντελιέρων) το οποίο απέχει μισή ώρα απο το νησί Μουράνο(διάσημο κέντρο υαλουργίας απο τον 11ο αιώνα).

Oι κάτοικοι του λέγονται και σήμερα μπουρανέλοι.(buranelli). Μερικοί απο τους ψαράδες του Μπουράνο ήρθαν και στη Λευκάδα οπου βρήκαν μια κατ΄εξοχη πόλη φτωχοψαράδων και τους έδωσαν το όνομα τους. Το προσωνύμιο δόθηκε αρχικά στους ψαράδες της πόλης καθώς και της Πρεβεζας. Με την πάροδο του χρόνου ονομάστηκαν έτσι όλοι οι ψαράδες και κατ΄εκταση χλευαστικώς απο τους κατοίκους των χωριών όλοι οι κάτοικοι της πόλης. Την εκδοχή αυτή για την προέλευση της προσωνυμίας την υποστηρίζει τόσο ο Πανταζής Κοντομίχης οσο και ο Τάκης Μαμαλούκας.

Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει οτι η προσωνυμία μπουρανέλος προέρχεται απο τη λατινική λέξη urbanus που σημαίνει ευγενής, αστικός(στα Ιταλικά urbano με τίς αυτές ερμηνείες) που με την κατάληξη -ελος γινεται urban-έλος, δηλαδή ο ευγενής, ο κατοικος της πόλης που το χρόνο θα παραφθαρεί σε Μπουρανέλο, για να καταλήξει οπως ακουγεται σήμερα: Μπρανέλος. Ωστόσο αυτη η εκδοχή απορρίπτεται γιατι σε καμια αλλη πόλη της Ελλάδος-ιδιαίτερα στα Επτάνησα οικάτοικοιλεγονται Μπουρανέλοι.

Πάντως αυτο που πρέπει να επισημάνω ειναι οτι πριν μερικά χρόνια επισκεπτόμενος το Μπουράνο( μετά το Μουράνο) εμεινα εκπληκτος με την ομοιότητα του νησιού σε συγκριση με την πόλη της Λευκάδας.

Το σιγουρο ειναι οτι και σημερα η προσωνυμια μπρανέλος δεν εχει εξαλειφθεί παρόλο που χάνονται οι παλιοί χαρακτηριστικοι μπρανέλοι.

 

του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

 

 

ΧΩΡΙΣ  ΑΥΞΗΣΗ 1 ΕΚΑΤΟΜ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

(ΛΟΓΩ    ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ ,ΕΑΣ  ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ).

-ΟΛΟ ΤΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ.

Χωρίς την αύξηση του 2,5%
 ,για το  2025  που ανακοινωσε η κυβέρνηση, θα μείνουν   περιπου 1  εκατομ. συνταξιουχοι λόγω της προσωπικής  διαφοράς και της Εισφοράς Αλληλέγγύης(ΕΑΣ)  καθώς  και οι χαμηλοσυνταξιουχοι.
Ηδη καταγράφονται αντιδρασεις
 δεδομένου ότι η ΕΑΣ   έπρεπε  ήδη να είχε αναμορφωθεί ή καταργηθεί  αφου είναι το τελευταίο μνημονιακό μέτρο ενώ παράλληλα η προσωπική διαφορά  ‘’εμποδίζει’’ το 1/3  των παλιών συνταξιούχων(πριν το 2016) να  πάρουν  αύξηση ούτε ένα ευρώ!!!Ειδικότερα:
1.ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ).Μηδενικές ή αρνητικές
 αυξήσεις   στις συντάξεις(αντι το  2,5% που ανακοινωσε η κυβερνηση από 1-1-2025)   θα…λάβουν  χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι».Αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.
Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ, που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά (μείωση 3%-14%) .
Τονίζεται ότι η
 εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.
Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων.Για παράδειγμα, νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ.Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε για το 2024 η σύνταξή του ανήλθε στα 1.436,85 ευρώ και είχε την κράτηση ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας με 3%.Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ.
Επισημαίνεται ότι το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα αναμορφώσει αυτό το τελευταίο μνημονιακό μέτρο χωρίς μέχρι τωρα να εχει προχωρήσει σε
 καμία ρύθμιση.Προς το παρόν, στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια, αλλά, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα εξεταστούν πολλές εκδοχές για την ελάφρυνση της ΕΑΣ εντός του  2024.
 Το  αρμόδιο  υπουργείο Εργασίας  επεξεργάζεται δύο  σενάρια για την αναμόρφωση της ΕΑΣ.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η κράτηση δεν θα επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ», αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος.
Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45 ευρώ.
Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% –, τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη.
Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές ΕΑΣ, τους οποίους προβλέπει το εν λόγω σενάριο για τα πρώτα 4 κλιμάκια, είναι οι εξής:
1.400-1.700 ευρώ: 3%
1.701-2.000 ευρώ: 4% (από 6% σήμερα)
2.001-2.300 ευρώ: 5% (από 7%)
2.301-2.600 ευρώ: 6% (από 9%)
Ετσι, συνταξιούχος με σύνταξη 1.730 ευρώ σήμερα έχει κράτηση 104 ευρώ και η σύνταξή του λόγω της ΕΑΣ μειώνεται στα 1.625 ευρώ.Αν προωθηθεί το εν λόγω σενάριο, η κράτηση από 6% μειώνεται στο 4%. Ετσι, η κράτηση – που θα συνεχίσει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ – θα ανέλθει στα 69 ευρώ.

2.ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
 :Χωρίς τη …χαρά της  αύξησης στις συντάξεις τους(αλλά με ένα  επίδομα εως 200 ευρω)  μένουν για μία ακομη χρονιά  χιλιαδες  συνταξιούχοι λόγω του ‘’κόφτη’’ της προσωπικής  διαφοράς την οποία επεβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με  τον νόμο Κατρούγκαλου.Μάλιστα χιλιάδες παλιοι   συνταξιουχοι  δεν θα προλάβουν να «γευτούν» αυξήσεις όσο είναι εν ζωή!!!
Τονίζεται ότι η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως κόφτης.Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024, κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν, τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες». Ετσι χιλιάδες είναι οι παλιοί συνταξιούχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να δουν μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς .
Από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «απέκτησαν» τη θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, πάνω από 400.000 έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν στο 100% αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις που πήραν για το 2023 και το 2024.Οι υπόλοιποι εξακολουθούν μεν να διατηρούν προσωπική διαφορά, αλλά το ποσό σε σχέση με την αρχική διαφορά έχει κουρευτεί από 45% ως και 98% λόγω του δεύτερου επανυπολογισμού και λόγω των αυξήσεων στην εθνική και ανταποδοτική τους σύνταξη.
Ωστόσο, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Κι αυτό γιατί οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000. Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Ο βραχνάς της προσωπικής διαφοράς αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν έρθει ο νόμος 4387/2016. Με τον νόμο αυτόν η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στους περισσότερους βγήκε μικρότερη. Για να μη γίνουν όμως μειώσεις θεωρήθηκε ότι η μείωση αποτελεί μέρος της σύνταξης και ότι θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά από την παλιά σύνταξη, μέχρι να ισοφαριστεί με τις αυξήσεις που ήδη αρχίζουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι. Πριν τις αυξήσεις μεσολάβησε η βελτίωση του επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης βάσει του νόμου 4670/2020 (νόμος ΒρούτσηΝα σημειωθεί ότι η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου, η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

 Παράλληλα από την  έκτακτη ενίσχυση για τους ευάλωτους απουσιάζουν περίπου ένα εκατομμύριο  χαμηλοσυνταξιούχοι. Πέρυσι 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ή είχαν  κάτω των 10 ευρώ και λάμβαναν έως 700 ευρώ, έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Επιπλέον, η ενίσχυση είναι χαμηλότερη από την περυσινή.

------------------

ΤΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΥΑΛΛΩΤΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΦΟΡΩΝ

Πάνω από 2 εκ.
 συνταξιουχοι  και ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το κονδύλι ύψους 243 εκ ευρώ που εξασφαλίστηκε από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ενώ αυξάνονται μισθοί και συντάξεις και μειώνονται κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές.Τα μέτρα  αυτά ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργο Κ… Μητσοτακη στα εγκαίνια της  ΔΕΘ.
Ειδικότερα ανακοινώθηκαν τα εξης :
1-Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις. Η αύξηση στις συντάξεις είναι κατά μέσο όρο 25 ευρώ το μήνα.
Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ.
Η
 εθνική  σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει σε 436,8 ευρώ ενώ η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα αυξηθεί  σε 409,5 ευρώ.
Το τελικό ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος του φθινοπώρου όταν θα υπάρχει η τελική εκτίμηση για τα δυο βασικά οικονομικά μεγέθη, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.
2--Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2025
 κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, Η εμπροσθοβαρής μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα επιμεριστεί σε 0,5π.μ. για τους εργαζόμενους και σε 0,5π.μ. για τους εργοδότες.Ετσι οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21.79 %  ενώ των εργαζομένων από 13.87% σήμερα σε 13.37%  Σύνολο 35.16% από 36,16% σήμερα.Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, θα δουν και οι μισθωτοί στην τσέπη τους υψηλότερες καθαρές αποδοχές. Για έναν μισθωτό που παίρνει 1.200 ευρώ η αύξηση είναι της τάξης των 5 ευρώ το μήνα.
3-Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.Στην πράξη θεσμοθετείται ένας νέος μηχανισμός σύνδεσης του εισαγωγικού κλιμακίου στο Δημόσιο με τον
 κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο από το 2025 στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα θα αυξάνουν ισόποσα και το εισαγωγικό κλιμάκιο του Δημοσίου, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ, δηλαδή είναι πάνω από τα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα. Από το 2025 συνδέεται με τον κατώτατο και τις ετήσιες αυξήσεις του, με στόχο να μην υπολείπεται ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου από τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα και να φτάσει και το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο στα 950 ευρώ το 2027. Να ακολουθήσει δηλαδή την πορεία αυξήσεων των μισθών του ιδιωτικού τομέα την επόμενη 3ετία.Ωστόσο στους δημόσιους υπαλλήλους δεν θα αυξάνεται ετησίως μόνο το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (όπως συμβαίνει με τον κατώτατο στον ιδιωτικό τομέα) αλλά η αύξηση θα δίνεται ισόποση (σε ευρώ) σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
4- Τον
 ερχόμενο Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
5-Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί εκ νέου τον Απρίλιο
 2025 με στόχο το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ.
 6- ΟΙ 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν  μία επιπλέον δόση τα Χριστούγεννα..
7-ΟΙ 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας θα λάβουν έκτακτο βοήθημα ύψους 200 ευρώ.
8-ΟΙ 35.00 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν ενίσχυση ύψους 150 ευρώ.
9.0 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν
 επίδομα προσαυξημένο  κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης.
10-Τα επιδόματα ανεργίας αναμορφώνονται, αποφεύγοντας να λειτουργούν ως άλλοθι φτώχειας ή αδήλωτης εργασίας. "Αν κάποιος μπορεί -και μπορεί σήμερα- να βρει εργασία, δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος από το επίδομα ανεργίας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του. Το νέο επίδομα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα καταβάλλονται εμπροσθοβαρώς δηλαδή αυξημένο στους πρώτους 3 μήνες και μειούμενο στη συνέχεια, ενώ θα δίδεται και έξτρα ποσό
 ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης των ανέργων. Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην αρχή σε 10.000 με 15.000 ανέργους και μετά τα μέσα του 2025 θα ισχύει για όλους τους δικαιούχους που κυμαίνονται μεταξύ 110.000 και 150.000.
11.Έρχονται αλλαγές και πιθανώς νέα κριτήρια σε τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ: το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού, ώστε οι ενισχύσεις να κατευθύνονται στους πραγματικά ευάλωτους, οι οποίοι θα παίρνουν και υψηλότερα ποσά. Το 50% των επιδομάτων θα είναι κλειδωμένο σε προπληρωμένη κάρτα για την πληρωμή συγκεκριμένων υπηρεσιών (λογαριασμοί, κ.λπ) και το άλλο 50% θα το παίρνει ο δικαιούχος.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ  ΔΕΘ:ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ-  ΕΝΙΣΧΥΣΗ  ΣΤΟΥΣ ΕΥΑΛΛΩΤΟΥΣ

Πάνω από 2 εκ.  συνταξιουχοι  και ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το κονδύλι ύψους 243 εκ ευρώ που εξασφαλίστηκε από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ενώ αυξάνονται μισθοί και συντάξεις και μειώνονται κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές.Τα μέτρα  αυτά ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργο Κ… Μητσοτακη στα εγκαίνια της  ΔΕΘ.      Ειδικότερα ανακοιώθηκαν τα εξης :

--Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2025  κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

-Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.

-Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις.

- Τον  ερχόμενο Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.

--Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί εκ νέου τον Απρίλιο με στόχο το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ.

 

-767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν  μία επιπλέον δόση τα Χριστούγεννα.

-220.000 δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας θα λάβουν έκτακτο βοήθημα ύψους 200 ευρώ

-35.00 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν ενίσχυση ύψους 150 ευρώ

-205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν  επίδομα προσαυξημένο  κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης.

 

Στις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ  , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το 2025 θα μειωθούν εμπροσθοβαρώς οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2027, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει μειώσει συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 500.000 από το 2019 ενώ αυξήθηκε η απασχόληση για νέους και γυναίκες . Στόχος παραμένει – όπως τόνισε- η   στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

 Ακόμη εξήγγελλε φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις  που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους όταν αποκτούν πολυμελή οικογένεια . Έτσι από φέτος όσοι εργοδότες δίνουν μπόνους έως 5.000 στο προσωπικό τους , θα απαλλάσσονται από τη φορολογία ενώ η απαλλαγή θα προσαυξάνεται για κάθε νέα γέννηση.

Επίσης τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 1673( κόστος 20 εκ ευρώ) ενώ και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 20.000.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το επίδομα γέννησης έχει ήδη αυξηθεί στα  3.500 ευρώ ενώ και η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας επεκτάθηκε σε 9 μήνες .

Τα προνόμια των τριτέκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο , τις μεταγραφές φοιτητών και τον κοινωνικό τουρισμό.

Αλλα μέτρα για την στήριξη της οικογένεια είναι η μείωση κατά 15% του φόρου για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους , ο  δωρεάν  έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες  30 -35  ετών και απλοποίηση του ελέγχου για  γονιμότητα  .

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία και ο άνεργος να μπορεί να βρει εργασία χωρίς να είναι εξαρτημένος από το επίδομα ανεργίας .

Επίσης εξορθολογίζεται το   επίδομα στέγασης , το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα παιδιού  με στόχο την ανακούφιση των πολιτών εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Μετά από κοπιώδης διαπραγμάτευση με την ΕΕ , όπως είπε ο πρωθυπουργός ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου  15.000 ζευγάρια και νέοι έως 50 ετών με επιτόκιο στεγαστικού δανείου στο  ήμισυ του εμπορικού.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

 ΤΑ  8 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ  ΣΤΗ ΔΕΘ

Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων μαζι με νέο επιδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε  ευάλλωτους, μείωση ασφαλιστικών εισφορών  κατά μία μονάδα και  αναμόρφωση της ΕΑΣ(Εισφορά Αλληλεγγυης Συνταξιούχων) είναι ορισμένα από τα 8  μέτρα  του κοινωνικού πακέτου που θα ανακοινώσει αύριο  βράδυ ο πρωθυπουργός  στα εγκαίνια της ΔΕΘ.Τα 8 μέτρα είναι τα εξης:
1-ΕΠΙΔΟΜΑ  ΣΕ  ΕΥΑΛΛΩΤΟΥΣ.Εκτακτο εφάπαξ βοήθημα σε ευάλλωτους  αναμένεται να εξαγγελθεί στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό παράλληλα με την αυξηση των επιδομάτων παιδιού και
στέγασης.Πρόκειται για το γνωστό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.Το επίδομα θα καταβληθεί πριν τα  Χριστούγεννα.
Ειδικότερα  δικαιούχοι είναι οι εξης :
--Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ: Θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού.
--Χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με μικρή προσωπική διαφορά (ώστε να μην λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς) και
λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, κοντά στα 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις
τους από 1-1-2025 της τάξης του 2% με 2,5%. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
--Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
--Δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση
κοντά στα 200 ευρώ..
2-ΕΙΣΦΟΡΕΣ -Κλείδωσε η  μείωση των  ασφαλιστικών  εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (αντί για 0,5 π.μ.) ήδη από το 2025 . Η  μείωση θα προέλθει από τη φορά από το πακέτο υγειονομικής περίθαλψης που για τους μισθωτούς φτάνει το 7,10%. Ειδικότερα οι εισφορές υγείας είναι 2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη, σύνολο 7,10%.
Μια μείωση μιας μονάδας σημαίνει πως το συνολικό πακέτο της υγείας θα φτάσει στο 6,10%. Η μείωση αναμένεται να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή οι εισφορές υγείας του μισθωτου θα διαμορφωθούν στο 2,05% και του εργοδότη στο 4,05%.
Αυτό σημαίνει πως ένας μισθωτός με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει σήμερα εισφορές υγείας (και εκείνος και ο εργοδότης) 71 ευρώ. Αυτές οι εισφορές θα πέσουν στα 61 ευρώ και το όφελος θα είναι 120 ευρώ το χρόνο, ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.Δηλαδή ο εργαζόμενος θα έχει επιβάρυνση από ις εισφορές υγείας (πάντα με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ) 20,5 ευρώ το μήνα και όχι 25,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο αύξηση στον καθαρό μισθό.
Αντίστοιχα ο εργοδότης (για μεικτό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα) 40,5 ευρώ αντί για 45,5 ευρώ, δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργοδότη θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο απομείωση του εργοδοτικού κόστους.

3.ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ 2025 :Αυξήσεις μισθών 4,5-5% στο δημόσιο τομέα  και τον κατώτατο μισθό(ιδιωτικός  τομέας) προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το  2025.Σχετική εξαγγελία θα γίνει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ . Ειδικότερα, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από τον πρωθυπουργό  στην ενίσχυση των μισθών, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο.
Τα μέτρα που  θα ανακοινωθουν θα  αφορούν τα εξής:
• Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Οι αυξήσεις για το 2025 αναμένεται να κινηθούν στο 4,5%-5% με τον εισαγωγικό μισθό στην ΥΕ κατηγορία να διαμορφώνεται από τα 850 στα 892,5 ευρώ, στη ΔΕ Κατηγορία από τα 928 στα 974 ευρώ, στην Κατηγορία ΤΕ από τα 1.107 στα 1.162 ευρώ και στην ΠΕ από τα 1.162 στα 1.220 ευρώ.
• . Για το 2025, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό(ιδιωτικός  τομέας)  αναμένεται να είναι περίπου 4,5%, με τον μισθό να φτάνει τα 867,35 ευρώ. Στόχος για τη διετία 2026-27 είναι να φτάσει τα 950 ευρώ. H αγοραστική δύναμη, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, ο ρυθμός αύξησής τους και η παραγωγικότητα της εργασίας θα αποτελούν τα τέσσερα μεγέθη βάσει των οποίων θα καθορίζεται από το 2025 και μετά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

4.ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ :Οι αυξήσεις  θα είναι δυο ταχυτήτων;
- Η αύξηση για τους νυν συνταξιούχους, που θα είναι μεταξύ 2,6% και 2,8%. Κατά το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη. Στους ήδη συνταξιούχους συμπεριλαμβάνονται και όσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024.
-Η αύξηση (2,6%-2,8%) που θα πάρουν στο ποσό της εθνικής σύνταξης οι νέοι συνταξιούχοι με αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης/1/2025 έως 31/12/2025. Η δε ανταποδοτική σύνταξη θα έχει έμμεση αύξηση, καθώς θα υπολογιστεί με νέο σύστημα καθορισμού του συντάξιμου μισθού. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι ο μισθός που λαμβάνεται υπόψη για να υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξάνεται από το 2025 και μετά με το ποσοστό αύξησης των μισθών της οικονομίας του προηγούμενου έτους και όχι με το ποσοστό του πληθωρισμού. Το νέο σύστημα θα βελτιώσει τις νέες συντάξεις, καθώς οι αυξήσεις μισθών είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.

5.ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ :Στα 110 εκατ. ευρώ κλειδώνει το επίδομα που σχεδιάζει να καταβάλλει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τις αυξήσεις του 2025 επειδή λαμβάνουν σύνταξη με προσωπική διαφορά. Οι τελικές αποφάσεις να ανακοινωθούν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο από τον πρωθυπουργό και οι πληρωμές να γίνουν Δεκέμβριο του 2024.Αν ληφθούν υπόψη τα περσινά κριτήρια τότε θα πάρουν το επίδομα οι συνταξιούχοι που μετά την αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις την 1/1/2025 (και θα είναι γύρω στο 2,5%-3%) θα έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ. Το 2024 το επίδομα προσωπικής διαφοράς πληρώθηκε σε 730.550 συνταξιούχους εκ των οποίων 169.045 πήραν 200 ευρώ, 256.828 συνταξιούχοι πήραν το επίδομα ων 150 ευρώ και 304.677 συνταξιούχοι πληρώθηκαν επίδομα 100 ευρώ.
Το επίδομα σχεδιάζεται να καταβληθει από τις 16 με 20 Δεκεμβρίου 2024

6.ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΑΣ).Θα ανακοινωθεί η τροποποίηση της κλίμακας για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική για περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Η μείωση της ΕΑΣ είναι επιβεβλημένη, καθώς ο μηχανισμός με τον οποίο υπολογίζεται καταλήγει όχι μόνον στο να περιορίζει ή και να μηδενίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις (εν προκειμένω το 3% της αύξησης για το 2024 να γίνεται 0%), αλλά προκαλεί ακόμη και πραγματική μείωση της σύνταξης, σε σημείο που οι συνταξιούχοι να παίρνουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν πριν την αύξηση!Η ενδεχομένη κατάργηση της κράτησης από τις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσει σε αύξηση από 10 έως και 71 ευρώ το μήνα ή από 120 ευρώ έως 852 ευρώ το χρόνο για περίπου 400.000 παλαιούς, αλλά και νέους συνταξιούχους (μετά την 1/1/2015) που λαμβάνουν αρχική μεικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπου επιβάλλονται οι κρατήσεις ΕΑΣ με ποσοστά από 3% ως 10%.

7.ΝΕΟ  ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ :Αλλάζει η αρχιτεκτονική του  επιδόματος  ανεργίας.Θα προβλέπεται υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να παρέχει κινηρα τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε όσους θα μείνουν άνεργοι μετά την θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι σε αυτούς που είναι ήδη άνεργοι. Επομένως οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός φθινοπώρου και το νέο επίδομα θα δοθεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους τέλος του 2024 με αρχές του 2025 και στη συνέχεια θα υπάρξει καθολική εφαρμογή.Ειδικότερα το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο μισθό του εργαζόμενου πριν βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα, από 509 ευρώ που είναι σήμερα.

8 ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ :Την αναδιάρθρωση των επιδομάτων (ανεργίας, τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής κ.α.) και την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο καθεστώς της προπληρωμένης κάρτας από το τέλος του έτους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις